Print

Putere Sub Autoritate

Acesta este un articol non-WLC. Când folosim resurse de la alți autori, noi publicăm doar acel conținut care este 100% în armonie cu Biblia și cu cele mai recente crezuri biblice la WLC. Astfel de articole pot fi tratate ca venind direct de la WLC. Noi suntem binecuvântați prin lucrarea multor slujitori ai lui Yahuwah. Dar nu sfătuim să se exploreze alte lucrări ale acestor scriitori. Astfel de lucrări, le-am respins de la publicare deoarece conțin erori. Din păcate nu există nicio lucrare de slujire liberă de eroare. Dacă suntem șocați de unele subiecte non-WLC publicate, [articole/episoade], păstrați în minte Proverbe 4:18. Înțelegerea noastră asupra adevărului Său este în dezvoltare, și tot mai multă lumină vine pe cărarea noastră. Iubim adevărul mai mult decât viața, și îl vom căuta coste cât ar costa.

Conducătorii din lumea antică erau mult mai dependenți față de cei de azi de delegație. Deoarece nimeni nu poate fi prezent fizic în mai multe locuri ca să coordoneze afacerea în persoană, este posibil, astăzi să ridici telefonul, să trimiți un e-mail sau chiar să faci o tele-conferință. Mulțumită tehnologiei informatice, întrebări, răspunsuri, abdatări și decizii pot fi transmise la distanțe enorme, instant.

războinic SpartanÎn trecut nu a fost așa. Pentru a controla o organizație era nevoie de agenți. Indivizi de încredere erau necesari pentru a fi trimiși și însărcinați să conducă regiuni pentru a obține foloase în numele domnului lor.

Pune-te în locul unui rege sau comerciant trimițând pe unul dintre servitorii tăi să negocieze un tratat complex sau un contract într-o lume în care nu poți păstra o legătură permanent cu ei. În funcție de cât de departe ar călători ți-ar trebui să treacă zile, săptămâni sau chiar luni până ai primi un mesaj înapoi de la ei. Domnul nici n-ar ști rezultatul misiunii până când problema ar fi deja concluzionată.

În consecință, pentru a îndeplini treaba eficient, agentul ar trebui să fie împuternicit cu destulă autoritate din partea domnului ca să fie capabil să ia decizie “pe loc,” acolo și atunci, chiar când ceva neprevăzut schimbă lucrurile. Oameni relevanți, fie trupe militare, funcționari financiari sau trimiși de rang inferior, vor trebui să execute ordinile agentului ca și cum ar fi vocea regelui însuși! O altă presupunere nu ar fi o opțiune.

Acest lucru a avut impact asupra felul de a gândi al oamenilor și în consecință asupra limbajului folosit. Principiul agenției continua și astăzi. Ai auzit redactorii de știri spunând că Bush a pornit război lui Sadam? Totuși , în ciuda acestui mod dur de a vorbi, Bush a stat la adăpost sigur în Washington în timp ce Saddam se ascundea într-o groapă. Ei nu s-au întâlnit niciodată față către față. În schimb au trimis copii poporului să ducă lupta în locul lor.

Cât de importante sunt toate acestea în înțelegerea Scripturii? Putem învăța o lecție valoroasă de la cei mai improbabili oameni — unii pe care Yahushua laudat pentru marea lui credință. El era, din toate punctele de vedere, un om atât de neplăcut încât n-ar fi putut obține vreo aprobare din partea lui Mesia Evreilor, fiind în serviciu puterei cotropitoare și un sutaș roman! Totuși, Yahushua declară că acest om are o credință pe care nici în Israel nu exista. Un compliment, într-adevăr!

El a apelat la Yahushua să-i vindece slujbașul. Nimic neobijnuit. Ceea ce pare să-l încânte pe Yahushua este explicația pe care a dat-o în favoarea cererii sale. “Doamne,” a zis el, “Eu nu sunt demn să vii sub acoperișul meu, dar spune doar un cuvânt, și slujitorul meu va fi vindecat.” Pe ce bază credea el în marea autoritate a cuvântul lui Yahushua? El a continuat să explice: “Pentru Eu deasemenea sunt un om sub autoritate, cu soldați în ordinea mea; și spun unuia, ‘Mergi!’ și se duce, și altuia ‘Vino!’ și vine, și slujitorului meu ‘Fă asta!’ și o face” (Mat. 8:8-10).

“Doamne,” a zis el, “Eu nu sunt demn să vii sub acoperișul meu, dar spune doar un cuvânt, și slujitorul meu va fi vindecat.” Pe ce bază credea el în marea autoritate a cuvântul lui Yahushua? El a continuat să explice: “Pentru Eu deasemenea sunt un om sub autoritate, cu soldați în ordinea mea; și spun unuia, ‘Mergi!’ și se duce, și altuia ‘Vino!’ și vine, și slujitorului meu ‘Fă asta!’ și o face” (Mat. 8:8-10).

Dacă există ceva ce acest om a înțeles foarte bine acesta este principiul autorității delegate. El a luat ceea ce învățase din propria experiență și a aplicat-o la Yahushua și astfel l-a uimit pe Domnul! Sutașul era pe străzi înaintea autorității religioase.

Marea sa credință era bazată pe faptul că recunoștea o paralelă între relația sa cu împăratul său și relația lui Yahushua cu Dumnezeul său. Ambi, el și Yahushua erau oameni a căror autoritate derivă din ascultarea lor față de stăpân. În timp ce ei împlinesc agenda stăpânului lor și nu a lor proprie, ei au fost împuterniciți în locul lor. În alte cuvinte, o persoană ar fi promovată pe un loc în care au autoritate peste alții ca o extindere a autorității propriului lor stăpân sub care ei se află. Nimeni cu mintea dreaptă nu ar împuternicii un om care nu este de încredere că va îndeplini agenda șefului. Sutașul atribuie clar dinamica spirituală a lui Yahushua dedicării sale totale față de voința Tatălui.

Probabil că sutașul a auzit cum Yahushua declara că acționează în numele Tatălui, care în lumea antică însemna că era un agent trimis să conducă afacerile (a shaliach). Ce știm este că el a văzut în Yahushua o autoritate venită de la Yahuwah cu putere să alunge boala și demonii și să readucă suflarea de viață într-un cadavru.

Credința în Yahuwah pare întotdeauna să depindă de identificarea agenților adevărați ai Lui și de ascultarea lor. Aceasta este singura politică înțeleaptă pentru noi toți.

Preocuparea lui Moise’ înainte de a se prezenta în fața bătrânilor din Israel în Exod, capitolul 4, era ca ei să înțeleagă că era trimis de Dumnezeul lui Israel. În același fel, Ilie în 1Împărați 18:36. Notați cuvintele lui Yahushua’la mormântul lui Lazar în Ioan 11:41-42. El s-a rugat, “Tată, Îți mulțumesc că m-ai ascultat, ca ei să creadă că tu m-ai trimis” — ca ei să înțeleagă că Eu sunt singurul Tău agent trimis.

Dacă dorești să descri o astfel de persoană în fel iudaic, ar trebui să spui că ei erau “unși cu ulei.” Cei mai mulți oameni folosesc termenul “uns” deoarece sună mai sofisticat și mai ordonat. Dar în Biblia evreiască, ori de câte ori Yahuwah punea o persoană deoparte ca agentul ce îndeplinea un scop anume, dacă trebuia să conducă asemenea unui rege, să fie consacrat ca preot sau să fie un patriarh asemenea lui Avraam, era numit “cel uns” sau mesia (vezi Ps. 105:15).Pe măsură ce Israel a progresat și a crescut în cunoaștere planului profetizat al lui Yahuwah au început să anticipeze pe care va fi agentul ultim, cu împuternicire și ascultare supremă. Ei se referă la acest individ, suficient de adecva, ca fiind “ Mesia.”

smirnă

N.T. Wright rezumă așteptările lor: “Este clar că oriunde apare Mesia, și oricine se dovedește a fi, el va fi agentul lui Dumnezeu. Acest lucru trebuie deosebit clar de orice sugestie că el este în sine o figură transcendentă, existentă într-un mod supranatural înainte de a-și face apariția în spațiu și timp.” (Wright, The New Testament and the People of God, p. 320).

Aceasta este inima bătând a ce înseamnă să crezi că Yahushua este Mesia și reprezintă izvorul credinței Noului Testament. Toate relațiile noastre cu Yahuwah și toate relațiile cu Yahuwah cu noi sunt mediate de un “intermediar autorizat” un lucru spiritual, omul aprobați de Yahuwah, Yahushua din Nazaret. Simplitatea crezului nostru, care diferă de coplexitatea Trinitarianismului de mai târziu care a distrus cu adevărat principiul agenției, merită repetat. Fie ca niciodată să nu uite copii noștri că “Există un singur Dumnezeu, și un singur mediator între Dumnezeu și om, omul Mesia Yahushua” (1 Tim. 2:5).


Acest articol non-WLC a fost scris de Alex Hall (Focus on the Kingdom, Volume 8, No. 10, July, 2006)

Am scos din articolul original toate numele și titlurile păgâne ale Tatălui și Fiului, și le-am înlocuit cu numele originale. Mai mult, am restaurat citatele din Scriptură cu numele originale ale Tatălui și Fiului, așa cum le-au scris autorii inspirați ai Bibliei. –Echipa WLC