Print

Cum să sfătuim adolescenții despre masturbare

Acesta este un articol non-WLC. Când folosim resurse de la alți autori din afară, ca echipă avem în vedere ca subiectul să fie în armonie cu Biblia. În cele mai multe cazuri, autorii acestor studii sunt departe de învățăturile fundamentale pe care WLC le susține( cum ar fi Sabatul zilei a șaptea și dumnezeirea). Totuși, acest lucru nu ne împiedică să fim binecuvântați prin scrierile lor care se dovedesc în armonie cu Scriptura. Astfel că acceptarea unor părți ale scrierilor lor nu înseamnă că acceptăm tot ce ei susțin.

adolescent furiosJeremy s-a așezat pe scaunul de lângă mine în timp ce încerca să găsească cuvintele potrivite pentru a-și descrie lupta. Spiritul său înfiorător și izbucnirile furioase i-au alarmat părinții, iar ei, au insistat ca el să se întâlnească cu mine. Un nor de vinovăție și disperare s-a așezat în atmosfera biroului meu. Privirea i s-a aruncat pe podea, iar postura lui a semnalat că a renunțat demult la orice speranță de a câștiga bătălia.

După ce l-am mustrat puțin și cu iubire i-am pus câteva întrebari, mi-am dat seama că acest tânăr adolescent se lupta cu masturbarea. Simțindu-se înfrânt, Jeremy se întreba dacă chiar există un Dumnezeu Atotputernic care ascultă rugăciunile. Unde era Dumnezeu? De ce ispita continua să fie atât de covărșitoare? El l-a implorat pe Dumnezeu să-l scape din această ispită însă, eșecurile sale l-au lăsat sceptic și frustrat.

Cum l-ai sfătui pe Jeremy? Ai râde cu voce tare și i-ai spune că nu este un motiv de îngrijorare? I-ai spune că masturbatul este darul lui Dumnezeu pentru un bărbat singur? Absolut nu! Un sfătuitor cu frică de Dumnezeu ar începe prin a-i spune lui Jeremy adevărul! Deși masturbarea nu este menționată în mod specific, un studiu onest al Scripturii relevă faptul ca este ceva greșit.

Jeremy are nevoie să i se spună că deși este ceva greșit, nu este un păcat impardonabil. Cineva cu picioarele statornice în adevăr îi poate da speranță. Faptul că fiecare credincios duce o luptă împotriva păcatului ar trebui să-I fie reamintită. De asemenea ar trebui să i se asigure faptul că Dumnezeu nu l-a părăsit ba din contră, că există o “cale de scăpare”(1Corinteni 10:13) pe care amandoi o veți căuta.

Identifică schimbările necesare

După ce ați stabilit ferm adevărul în mintea lui tânără, este timpul să-i oferiți câteva etape practice care îl vor ajuta să-și restructureze viața. Trebuie să-l ajuți să vadă că va fi nevoie de mai mult decât câteva modificări minore pentru a înlătura ceva așa de puternic ca pofta trupească și masturbarea din viața lui. Va necesita o „reformă radicală”. (Matei 5:29-30) Avertizați-l că, dacă încearcă pur și simplu să evite aceasta, atunci eforturile sale sunt sortite eșecului din start. Câteva întrebări îl vor ajuta pe Jeremy să își dea seama ce poate face pentru a se proteja de ispită în viitor: Când este de obicei tentat să se masturbeze? Care sunt evenimentele care duc la acest lucru? Cine sunt persoanele sau locurile care stârnesc cel mai mult ispita? Cel mai probabil va avea nevoie să „scoată” unii oameni, locuri, timp inactiv și anumite aporturi media din viața sa. Rugați-l pe Jeremy să menționeze în rugăciune acest principiu și apoi să vă aducă o listă scrisă a schimbărilor pe care trebuie să le facă în viața sa pentru a înlătura obiceiul masturbării. Îl puteți ajuta să le facă practice și realizabile, apoi îl puteți responsabiliza cu respectarea lor.

adolescent relaxat

Schimbați accentul din „Nu!” spre „Da!”

Un alt instrument eficient de utilizat pentru Jeremy este un „Da!” arzător, adesea sfatul nostru pentru cineva care se luptă cu păcatul este plin de „Nu-uri” pe tot parcursul, dar nu reușim să îi oferim ceva nou cu care să înlocuiască vechile obiceiuri păcătoase. Dar fi înțelept să dăm sarcini de lectură (biblice și din alte surse) care să stârnească flacăra din inima lui Jeremy pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu într-un mod mai profund. Încurajează-l să stabilească și să mențină o viață devotională regulată și plină de viață. Ajută-l să vadă importanța meditării la unii dintre psalmii care preamăresc plăcerile găsite în Dumnezeu. (Psalmii 34, 36, 37, 42, 61, 62) Dacă Ieremia nu începe să „guste și să vadă că Domnul este bun” (Psalmul 34: 8), el va continua să se întoarcă la același troc de unde mânca. Trezește-i gustul spiritual duhovnicește spre gloria și minunea de a cunoaște și a trăi în prezența lui Dumnezeu. Apoi, sperăm, ca atunci când va veni următoarea ispită, se va opri și se va gândi: „De ce aș sacrifica satisfacția găsită în Dumnezeu pentru plăcerile efemere și de scurtă durată din lume?” După cum scrie John Piper, „Trebuie să ne învățăm și educăm mințile cu promisiunile și plăcerile superioare ale lui Isus”.

Încurajează munca și dăruirea

Apoi, provoacă-l pe Jeremy să înceapă să-și dedice mai mult timp altor oameni. Nimic nu învinge un stil de viață egocentric, precum o muncă bună care să aducă beneficii altora. Acest tip de serviciu pentru alții îi va distruge tendința de izolare, îl va apropia de Dumnezeu și îl va ajuta să scape de închisoarea sinelui.Ajutându-l să implementeze Romani 12:11: ”În sârguință fiți fără preget. Fiți plini de râvnă în Duhul. Slujiți Domnului.”

Exersează răbdarea și discernământul

adolescent împăcatÎn cele din urmă, ar trebui să fiți pregătiți pentru o cale de progres care să aibă valori superioare și minime. Nu vă așteptați ca Jeremy să scape de asta imediat din prima întâlnire. Amintiți-vă, vechile obiceiuri mor greu și păcatul, oricare ar fi el nu este înfrânt fără luptă! Ai răbdare cu el, dar urmărește-i atitudinea. Este încăpățânat și răzvrătit? Rezistă tuturor sfaturilor tale sau își trage călcâiele în negare? Este slab și neinformat? Pare că are o inimă fricoasă? Cereți lui Dumnezeu să vă dea discernământ despre inima lui. Starea lui nu schimbă adevărul sau principiile Cuvântului lui Dumnezeu, dar este cu siguranță un factor în ceea ce privește modul de aplicare a acestui Cuvânt în viața sa. Biblia nu adoptă o abordare „generală” pentru problemele cu care oamenii se confruntă. După cum ne spune 1Tesaloniceni 5:14: „Acum vă îndemnăm, fraților, avertizați pe cei nelegiuiți, mângâiați-i pe cei slabi, țineți-vă de cei slabi și aveți răbdare cu toți.”

În calitate de medici ai sufletului, trebuie să ne rugăm pentru discernământ în așa fel încât să putem aplica unguentul Cuvântului Său la locul potrivit, cu măsura corectă și în modul potrivit. Suntem îndemnați să-l îndemnăm pe Jeremy și pe alții „Fraţilor, chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşeală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţii. Şi ia seama la tine însuţi ca să nu fii ispitit şi tu. (Galateni 6: 1) Dacă folosim „sabia cu două tăișuri” cu blândețe și dragoste, putem anticipa un mare succes în eforturile noastre de a ajuta adolescenții să depășească obiceiul masturbării.


Acesta nu este un articol WLC, scris de Brad Bigney (Pure Life Ministries).

Am scos din articolul original toate numele și titlurile păgâne ale Tatălui și Fiului, și le-am înlocuit cu numele originale. Mai mult, am restaurat citatele din Scriptură cu numele originale ale Tatălui și Fiului, așa cum le-au scris autorii inspirați ai Bibliei. –Echipa WLC