Print

Dă-ne nouă astăzi, pâinea noastră cea de toate zilele

pâinePâinea este una dintre cele mai de bază forme de hrană. Aproape oriunde te duci în lume, există o formă nativă de pâine. De la tortilla în Mexic până la pâine neagră rusească grea, cornuri franțuzești moi, chapati în India și pâine de tufiș australian, există o varietate aproape nelimitată. Numai Germania produce peste 200 de tipuri de pâine. Deci, nu este de mirare că Mântuitorul a folosit pâinea ca simbol în Rugăciunea Domnului. Atunci când sunt înțelese corect, aceste șapte cuvinte scurte conțin o bogăție de înțelepciune și mângâiere pentru creștinii care trăiesc la intensitatea lumii de astăzi.

Importanța contextului

Unele pasaje din Biblie sunt răsunătoare, Rugăciunea Domnului este unul dintre ele. Poate fi singur și este adesea citat fără nicio referire la contextul în care a fost dat. Cu toate acestea, contextul în care Yahushua ne-a dat acest exemplu de rugăciune perfectă este foarte important. Ea dezvăluie exact ce a vrut să spună când a spus: „Dă-ne astăzi pâinea noastră cea de toate zilele”.

Chiar înainte ca Yahushua să le ofere ascultătorilor săi Rugăciunea Domnului, el a împărtășit principiile rugăciunii eficiente.

Când vă rugați, să nu fiți ca ipocriții. Căci le place să se roage stând în sinagogi și la colțurile străzilor, ca să fie văzuți de oameni. Cu siguranță, vă spun, ei au răsplata lor. Dar tu, când te rogi, intră în odaia ta și, când ți-ai închis ușa, roagă-te Tatălui tău care este în ascuns; şi Tatăl vostru, care vede în ascuns, vă va răsplăti pe faţă. Iar când te rogi, nu folosi repetări zadarnice, așa cum fac păgânii. Căci ei cred că vor fi ascultați pentru multele lor cuvinte. (Matei 6:5-7, NKJV)

„Repetările deșarte” despre care vorbește Hristos nu sunt o vorbă fără sens. Mai degrabă, el explică că nu este necesar să te rogi în mod constant Tatălui ca un cerșetor, cerându-I iar și iar și iar pentru lucrurile de care ai nevoie. El știe de ce ai nevoie! Părinții buni își îngrijesc copiii în mod firesc. Își hrănesc copiii, oferă îmbrăcăminte, o casă și educație cât mai bine. Copilul nu trebuie să ceară ceea ce are nevoie; părinții pur și simplu o oferă!

Cerând Pâinea Vieții

Și totuși, a cere ceea ce este evident este cel mai comun tip de rugăciune pe care credincioșii se roagă. Aici, Yahushua spune că o astfel de rugăciune nu este necesară. Chiar în versetul următor el spune: „De aceea, nu fiți ca ei. Căci Tatăl vostru știe lucrurile de care aveți nevoie înainte de a le cere.” (Matei 6:8) El continuă apoi explicând felul potrivit de rugăciune:

În felul acesta, așadar, rugați-vă:

Tatăl nostru care ești în ceruri,
Sfinteasca-se numele Tau.
Vie imparatia Ta
Facă-se voia Ta
Precum în cer așa si pre pământ
Pâinea noastra cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi... (Matei 6:8-11)

dă-ne astăzi, pâinea noastră zilnică

Pâinea despre care vorbește Mântuitorul este pâinea spirituală. Așa cum pâinea fizică dă viață fizică, pâinea spirituală ne întărește spiritual și duce la viața veșnică. Aceasta este ceea ce trebuie să-i cerem Tatălui. Yahushua le-a spus ucenicilor: „Mâncarea mea este să fac voia Celui ce m-a trimis și să termin lucrarea Lui”. (Ioan 4:34, KJV) Pâinea pe care trebuie să o căutăm este cunoașterea voinței lui Yahuwah. Când vom face asta, a promis Yahushua, tot ce avem nevoie va fi furnizat.

Mulți creștini sunt creștini doar cu numele. Ei acordă prioritate îndeplinirii voinței lui Yahuwah numai după ce au îndeplinit alte obiective pe care și le-au stabilit. Acesta este motivul pentru care Yahushua, la doar câteva versete după ce a rostit Rugăciunea Domnului, și-a avertizat ascultătorii să-și clarifice prioritățile. El a spus: „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni; căci fie îl va urî pe unul și îl va iubi pe celălalt, fie îi va fi loial unuia și îl va disprețui pe celălalt. Nu poți sluji [Iah] și mamona.” (Matei 6:24, NKJV)

Ordonați-vă prioritatile

Când slujirea lui Yahuwah este pe locul doi după orice altă considerație, slujim doi stăpâni. Acest lucru ne împarte concentrarea, împiedicându-ne să obținem o înțelegere clară a voinței lui Yahuwah în viața noastră. Această cunoaștere este vitală pentru că este pâinea spirituală care duce la viața veșnică. Acest lucru este deosebit de important în ultimele zile ale istoriei pământului. Stresul la nivel zilnic crește exponențial. Oamenii devin din ce în ce mai divizați din punct de vedere politic, economic, ideologic și religios. Yahuwah știa că acest lucru se va întâmpla, așa că ne-a dat asigurări că, dacă vom acorda prioritate îndeplinirii voinței Sale, El va asigura orice altceva.

criniDe aceea vă spun: nu vă îngrijorați de viața voastră, de ce veți mânca sau ce veți bea; nici despre corpul tău, cu ce te vei îmbrăca. Nu este viața mai mult decât mâncarea și trupul mai mult decât îmbrăcămintea? Priviţi la păsările cerului, căci nici nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare; totuşi Tatăl vostru ceresc îi hrăneşte. Nu sunteți de mai multă valoare decât ei? Care dintre voi, îngrijorându-se, poate adăuga un cot la statura lui?

Deci, de ce îți faci griji pentru îmbrăcăminte? Gândiți-vă la crinii câmpului, cum cresc: ei nici nu trudesc, nici nu toarnă; și totuși vă spun că nici măcar Solomon în toată slava lui nu a fost îmbrăcat ca unul dintre aceștia. Acum, dacă [Yahuwah] îmbracă așa iarba câmpului, care este astăzi și mâine este aruncată în cuptor, nu vă va îmbrăca El cu mult mai mult pe voi, puțin credincioșii?

De aceea nu vă îngrijorați, zicând: „Ce vom mânca?” sau „Ce vom bea?” sau „Cu ce ne vom îmbrăca?” Căci după toate aceste lucruri caută neamurile. Căci Tatăl vostru ceresc știe că aveți nevoie de toate aceste lucruri. Dar căutați mai întâi împărăția lui [Iahveh] și dreptatea Lui și toate aceste lucruri vi se vor adăuga. (Matei 6:25-33)

Părinților umani nu trebuie să li se ceară să-și hrănească și să-și îngrijească copiii. Pur și simplu o fac de la sine înțeles! Ești un copil al lui Yah. El știe situația ta și a promis că îți va oferi tot ce ai nevoie. Partea ta este să prioritizezi căutarea și îndeplinirea voinței Lui. Când faceți acest lucru, nevoile dvs. temporale vor fi satisfăcute. Pavel le-a spus filipenilor: „Dumnezeul meu va satisface toate nevoile voastre, conform bogăției Lui în slavă, prin Hristos Isus.” (Filipeni 4:19, KJV)

familie rugându-se la masă