Print

Filme: Controlul Minții de către Satana

Lupta pentru sufletul uman începe ca o luptă pentru minte. Ceea ce gândeşte  o persoană îi influențează emoțiile, gândurile și sentimentele care combinate alcătuiesc caracterul său. Dacă gândurile sunt impure, Satana a câștigat deja bătălia pentru suflet, chiar dacă nu există păcate externe vizibile. Cel mai înțelept om care a trăit vreodată a rezumat o lege importantă de psihologie atunci când a spus: " Fiindcă aşa cum gândeşte în inima sa, aşa este el" (Vezi Proverbe 23: 7.)

man under blanket sitting in front of televisionUnul dintre instrumentele cele mai eficiente ale lui Satan de corupere a sufletului se găsește în filme și televiziune. Atunci când o persoană se uită la un film, se implică emoţional. Dacă eroul bate sau chiar îl ucide pe personajul negativ, emoțiile spectatorilor empatiza cu eroul și se bucură pentru orice acţiune a acestuia, indiferent dacă este minciună, furt, agresiune fizică, crimă, adulter sau o întreagă serie de alte păcate. Filmele și serialele de televiziune sunt unul dintre cele mai eficiente dispozitive ale lui Satana de a atrage în pacat, întrucât nu doar actorii  sunt vinovaţi de ceea ce promovează prin acțiunea lor, ci şi toți cei care participă prin vizionare devin vinovați de aceste păcate.

Un exemplu  este demonstrat de reacțiile inițiale la film Top Gun, lansat în 1986. S-a oferit posibilitatea de a previzualiza filmul înainte de lansarea lui oficială, şi oameniii s-au plâns că nu era suficient sex în film. Ca răspuns, o scena de sex a fost înregistrată și  adăugată filmului pentru a satisface dorinţele telespectatorilor de a viziona curvie.

În filme, păcatul întinează sufletul, chiar dacă participăm doar prin vizionarea acțiunii acestuia. Nici efectul vizionării  filmelor nu se opreşte odată cu terminarea lor. Frecvent, cei care se uită la filme continuă să se gândească la firul acţiunii, imaginându-se în rolul eroului sau al eroinei. Într-un serial TV, o persoană se poate identifica atât de mult cu personajele portretizate încât aceasta să devină de fapt dependentă de programul săptămânal. Ei vorbesc despre actori prietenilor lor; trăiesc povestea până când aceasta le consumă gândurile și emoțiile. Și tot timpul, Satana îi modelează după propriul său chip.

Drama din filme este cea mai periculoasă formă a răului. Ca și în cazul tuturor păcatelor, ceea ce la început pare rău, după expunerea continuuă, ajunge să fie privit ca normal și firesc. Mintea se împietreşte în păcat și răutate, atunci când este expusă continuu la acestea. Ceea ce odată şoca simțurile, apare acum ca fiind ceva obişnuit. Acest compromis înfiorător deschide calea pentru ca mintea să accepte şi mai multă depravare în scopul de a obține același nivel de excitare emoţională.

Efectele nocive ale vizionării filmelor (chiar și a ştirilor) sunt resimțite în multe alte domenii. Încă din anul 1993, studii in Statele Unite ale Americii au arătat că unul din trei elevi de liceu, unul din patru elevi de clasa a zecea, și unul din șapte elevii de clasa a VIII-a  se îmbătă cel puțin o dată la două săptămâni. Cauza de acestui nivel ridicat de consumatori de alcool în rândul minorilor s-a dovedit a fi consumul mare de băuturilor alcoolice în programele de televiziune urmărite de către tineri.

Raportul Surgeon General din 1982 al [Statele Unite] a arătat că alcoolul este băutura cea mai consumată în emisiunile de televiziune din orele de vârf... . În 1990, erau 8.1 referințe pe oră la băuturi sau beţivi în orele de vârf. Spre profunda îngrijorare a oficiului Surgeon General, "Consumatorii nu erau personaje negative sau dependenţi de jocuri de noroc; ei sunt buni, de echilibraţi, cu caractere plăcute, "și portretizările sunt lipsite în întregime de" indicii ale unor posibile riscuri. ". . .

Cercetătorii din Noua Zeelandă. . . a descoperit o legătură directă între frecvența vizionării programelor de televiziune în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani și cantitatea de alcool consumată  la varsta de 18 ani. Cu cât mai mult tineri adolescenti privesc la televizor, cu atât mai mult alcool vor consuma peste trei până la cinci ani mai târziu. (Lawrence Kelemen, Pericolele televiziunii.)

man sitting mindlessly in front of televisionUn studiu pe termen lung a arătat o creştere dramatică a crimelor (un salt de 92-93% în mai multe țări), odată cu sosirea televiziunii în aceste țări. În plus, privitul la televizor și vizionarea filmelor  diminuează IQ - chiar și al celor care se uită o cantitate relativ mică.

Un sondaj realizat în California indică faptul că cu cât mai mult un elev va privi la televizor, cu atât mai greu se va descurca la școală. Inspectorul școlar din California, Wilson Riles, a spus. . . că indiferent cât de multe teme făceau elevii, cât de inteligenţi erau, sau câți bani câștigau părinții lor, relația dintre privitul la televizor  și notele de la teste erau practic identice. Pe baza studiului, domnul Riles a ajuns la concluzia că, în scopuri educaționale,  televiziunea "nu este un avantaj și ar fi trebuit să fie oprită." (Lawrence Kelemen, Pericolele televiziunii).

Actoria are o lungă istorie de imoralitate și comportamente desfrânate. Teatru de Vest își are originile în Atena, Grecia, unde a evoluat din ritualuri religioase păgâne care datează cel puțin din 1200 î. Hr.. În timpul Evului Mediu și chiar prin secolul XIX, actori și actrițele erau percepuţi ca persoane imorale și nicio persoană decentă nu s-ar fi asociat cu ei.

Odată cu apariția filmelor, vizionarea pieselor de teatru a devenit mult mai accesibilă persoanelor de rând, dar originile sale rămân înrădăcinate în imoralitate. Filmele timpurii  erau prezentate în saloane și case de prostituție. Deși cinematografele au fost construite cu scopul de a arăta cele mai recente programe de divertisment de la Hollywood sau Bollywood, filmele rămân, așa cum actoria a fost dintotdeauna, un instrument eficient al diavolului pentru a fermeca imaginația și a conduce mintea în păcat. Oamenii care nu ar participa la o piesă de teatru, aduc aceleași filme video și televiziunea în propriile lor case.

Scriptura îi prezintă pe neprihăniți lui Yahuwah ca fiind "stele”

Şi mulţi dintre cei care dorm în ţărâna pământului se vor trezi, unii la viaţă veşnică, şi alţii la ruşine şi dispreţ veşnic. Şi cei înţelepţi vor străluci ca strălucirea întinderii cerului; şi cei ce întorc pe mulţi la dreptate vor strălucii ca stelele pentru totdeauna şi întotdeauna. (Daniel 12: 2,3 Biblia Fidelă)

"Starurile (stelele)" de la Hollywood și Bollywood sunt contrafacerea lui Satana a stelelor lui Yahuwah. Mulțimile sunt conduse în păcat prin idolatrizarea "starurilor" lor preferate și copierea stilului depravat de vieţuire a acestora. Filmele și starurile de cinema  ne îndepărtează de Yahuwah la fel ca orice lucru care ne  consumă gândurile și sentimentele şi sunt o formă de idolatrie ce ar trebui să fie ocolită de către toți care caută să trăiască o viață sfântă în Yahushua.

man watching television with a closed Bible sitting on the table in front of him

Filmele şi stelele de cinema consumă gândurile şi îndepărtează afecţiunile de la Yahuwah, reprezintă o formă de idolatrie ce trebuie respinsă de toţi cei ce caută să trăiască vieţi sfinte în Yahushua.

Filme și clipuri video, nu sunt în sine păcătoase, în mod inerent. Ca și în cazul cărților sau orice altă formă de mass-media, filmele pot fi folosite pentru a educa și a transmite informații pentru gloria lui Yahuwah. Dificultatea apare atunci când un film, oricât de "nevinovat"  ar părea, alimentează apetitul pentru evadare. Dorința de a scăpa de realitate este o tentație cu  care se confruntă fiecare persoană de pe pământ, în fiecare perioadă a viații. În timp ce unii evadează prin droguri, băutură sau sex ilicit, mulțimile caută evadarea prin concentrarea minţii lor pe realități alternative. Acest lucru poate fi realizat prin cărți și jocuri de calculator, dar cel mai popular mod este prin filme. 

Viata e grea. Este tot mai grea și va continua să fie din ce în ce mai dificilă chiar până la capăt. Cu toate acestea, Yahuwah este singurul răspuns care va aduce uşurare sufletului aruncat în furtună.

[Yahuwah], va fi de asemenea, un refugiu pentru cei oprimați, un refugiu în vremuri de necaz. Și cei ce cunosc Numele Tău, se încred în tine, pentru că tu, [Yahuwah], nu ai părăsit pe cei ce te caută. (Psalmul 9: 9, 10, Biblia Fidelă)

Evadarea prin filme durează numai atâta timp cât durează filmul. Stresul vieţii coboară imediat ce filmul se termină și realitatea începe. Ascunderea de realitate, prin filme sau orice altă formă de evadare nu o schimbă. Doar apelând  la Yahuwah poate o persoană să schimbe realitatea vieţii sale; prin întoarcerea la Răscumpărătorul pentru putere și ajutor.

Făgăduinţa Lui pentru dumneavoastră:

Nu te teme, căci Eu sunt cu tine, nu te descuraja căci Eu sunt Elohimul tău; te voi întări; da te voi ajuta; da te voi susţine cu dreapta neprihănirii Mele. (Isaia 41: 10)

Nu va cuprins nicio ispită care să nu fie potrivită cu puterea omenească. Şi Eloah, Care este credincios, nu va permite să fiţi ispitiţi peste puterea voastră, ci odată cu ispita a pregătit şi mijlocul de a scăpa de ea. De aceea, iubiţii mei, fugiţi de idolatrie! (1Corinteni 10; 13-14). 

Cei care şi-au pus credința lor în Yahuwah, şi se odihnesc în dragostea Lui și în încrederea că El are grijă de ei, vor înţelege că nu au nevoie de "ușurința" de stres temporară oferită de Satan prin evadare.

Yahuwah, Eloah, Cel Veşnic Creatorul întregului pământ. ... dă putere celui obosit şi îl întăreşte pe cel fără putere. Flăcăii vor obosi şi vor osteni, tinerii vor cădea lipsiţi de putere, dar cei ce se încred în Yahuwah îşi vor înnoi puterea, se vor înălţa prinzând aripi ca vulturii, vor alerga şi nu vor osteni, vor umbla şi nu vor obosi. (Isaia 40: 28-31)

young man reading BibleAceste binecuvântări sunt pentru cei care îşi predau voința, pasiunile și dorințele lor lui Yahuwah și caută să aducă viața lor, gândurile și sentimentele lor în conformitate cu voia Lui ce le-a fost descoperită. Scriptura ne îndeamnă pe toți  ". Voi fiți dar desăvârșiți, după cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit" (Matei 5:48) .Recompensa oferită este mult  mai mare decât are de oferit aceasta lume. "Ferice de cei cu inima curată căci ei vor vedea pe Yahuwah "(Matei 5: 8).

Cei care doresc a petrece eternitatea într-un mediu curat, în compania îngerilor sfinți și a unui Eloah sfânt, vor face tot posibilul să aducă gândurile lor în acord cu Yahuwah. Scriptura stabilește înaltul standardul la care toți ar trebui să aspire:

În cele din urmă fraţilor, tot ceea ce este adevărat, tot ceea ce este nobil, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este plăcut, tot ce este vrednic de admirat, orice faptă măreaţă, orice este vrednic de laudă, la aceasta să vă gândiţi! (Filipeni 4;8).

Acesta este testul care ar trebui să fie folosit pentru toate filmele. Este adevărat că există unele filme care sunt întâmplări reale. Dar dacă povestea glorifica violenţa, ar trebui oare să fie vizionat?

Filipeni 2: 5 încurajează pe toți  ". Fie ca gândul vostru să fie gândul care era și în Yahushua" Ca răspuns la rugăciunea stăruitoare, Mântuitorul va da biruință tuturor celor care Îl aleg pe Yahuwah în locul evadării și ispitelor acestei lumi.

Nu iubiți lumea, nici lucrurile din lume. Dacă cineva iubește lumea, dragostea Tatălui nu este în el.

Căci tot ce este în lume - pofta firii pământești, pofta ochilor și lăudăroșia vieții - nu este de la Tatăl, ci este din lume.

Iar lumea şi pofta ei trec, însă cel ce face voia lui Eloah rămâne în veac. (1 Ioan 2; 15-17, NTR)


1 General Surgeon of the Unites States este cel mai important purtătorul de cuvânt pe probleme de sănătate publică în guvernul federal al Statelor Unite