Print

Încântare-n Sabat

Sabatul nu este o povară, ci o bucurie! Află secretul cum să faci din Sabat o încântare.

Mă bucur că membrii echipei WLC rămân anonimi, pentru că am o mărturisire de făcut și e jenant. Chiar rușinos. Ești gata?

Mărturisire: Cea mai mare parte a vieții mele am simțit Sabatul ca o povară.

fetiță fericită citind Biblia

Părul ondulat, rochiile frumoase și mâncăruri delicioase făceau ca Sabatul să se simtă special, dar au creat, de asemenea, o așteptare a ceea ce era considerat necesar pentru respectarea corectă a Sabatului.

Am păzit Sabatul din pântecele mamei mele. Cu alte cuvinte, toată viața mea. Nu mă înțelege greșit, am iubit întotdeauna Sabatul. Ca și fetiță, Sabatul era foarte special. Mama îmi punea părul pe bigudiuri în noaptea anterioară și mă îmbrăcam în rochii frumoase cu ciorapi de dantelă de purtat doar la biserică. (Era important să ne purtăm cele mai bune lucruri atunci când mergeam la casa lui Yah.) Masa de Sabat era delicioasă, cu mâncăruri special pregătite și un desert delicios. Pentru închinare, cântam: "Nu uita Sabatul (Ziua în care Dumnezeul nostru a binecuvântat)" și "Șase zile de joc și lucru " (A șaptea e pentru Isus). "Sabatul m-a făcut întotdeauna să simt o strălucirea fericirii înlăuntru meu.

Dar, a fost și o povară. După masa de Sabat, adulții participau la "activitățile lor laice" - și trăgeau un pui de somn. Dacă aveam oaspeți, ei se așezau în jurul mesei și discutau despre lucruri care erau peste puterea mea de înțelegere. Bucuria reală a zilei venea la apus, când Sabatul se termina (în sfârșit!). Atunci începea distracția adevărată cu popcorn și jocuri.

Și cu cât înaintam în vârstă, cu atât mai mult Sabatul devenea o povară. Ca adult, existau anumite așteptări cu privire la modul în care trebuia pregătită respectarea Sabatului: mâncarea trebuia pregătită cu o zi înainte; casa noastră trebuia să fie curată. Fiind mamă, mi-era foarte greu să-i îmbăiez pe toți, să pun părul fetelor pe bigudiuri, să prăgătesc mâncare, să împachetez sacul de scutece, ca să întâmpinăm Sabatul cu toate lucrurile puse la punct.

Cât de mult încercam, nu reușeam niciodată să fiu complet pregătită. Copiii puteau să fie curați; hrana putea să fie pregătită; sacul de scutece să fie ambalat. Dar singurul lucru pe care nu-l puteam termina niciodată era călcarea rufelor. Fericirea noastră în casa lui Yahuwah era să purtăm haine speciale care necesitau îngrijire specială. Călcam cămăși și pantaloni pentru soțul meu și pentru cei trei fii ai mei, precum și rochii pentru cele două fiice ale mele și pentru mine. . . era prea mult și, după o săptămână lungă la locul de muncă, soțul meu era prea obosit ca să mă ajute.

Odată am încercat să calc hainele de Sabat la începutul săptămânii, dar, până când a sosit dimineața de Sabat, presiune celorlalt haine din dulap a lăsat cute pe bluza mea și pe rochiile fetelor. Altă dată, am încercat să-mi pun alarma mai devreme, înainte ca soarele să răsară, dar nu mă simțeam bine să lucrez până în zori. Astfel, săptămână, după săptămână, după săptămână, mă găseai călcând hainele după ce copiii erau băgați în pat. Și săptămână, după săptămână, după săptămână, m-am luptat cu vinovăția de a nu fi terminat totul la timp pentru a "păzi hotarul" Sabatului.

Cu toate acestea, simțeam o vină groaznică când venea Sabatul. Odată ce am aflat de Sabatul lunar și de începutul zilei biblice, a devenit, pur și simplu, mai ușor, pentru că timpul sacru devenea mai scurt. Asta e tot.

Iubeam Sabatul cu adevărat. Dar era, pur și simplu, atât de greu încât, în loc de zi de odihnă, devenise, mai degrabă, pentru mine, ziua de corvoadă a săptămânii! Și oboseala fizică a unei astfel de zile dificile era agravată de vinovăția pe care o simțeam că nu finalizasem călcarea hainelor și, mai rău, că-mi era groază de cea mai bună zi a săptămânii!
 


Sabatul: O Povară?

Sabatul este unul dintre cele mai prețioase daruri ale lui Yahuwah! Cum ar putea ceva destinat binecuvântării noastre să se transforme, efectiv, într-o povară?

Respectarea Sabatului este sinonimă cu a Evreilor. Dar chiar și pentru ei, Sabatul a devenit o povară. Până în ziua de azi, cei mai conservatori dintre evrei vor angaja un "călcător de rufe de Sabat" (un neevreu) care să vină la casele lor în Sabat să le aprindă lumina, să pornească aragazul, să schimbe bateriile la aparatul auditiv sau alte sarcini menajere care constitue " muncă "(și astfel o călcarea Sabatului) pentru un evreu.

Majoritatea creștinilor nu ar merge niciodată atât de departe cu respectarea Sabatului, dar ideea pare să merite: să angajezi un copil din vecini, să vină și să-ți facă viața mai ușoară în Sabat. Problema este că acest lucru încalcă nu doar litera legii, ci și spiritul legii. A patra poruncă spune clar: "Adu-ți aminte de ziua Sabatului, ca să o sfințești. Șase zile să lucrezi și să-ți faci toată lucrarea ta; dar ziua a șaptea este Sabatul lui Yahuwah, Eloah-ul tău. Să nu faci nici o lucrare, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici servitorul tău, nici roaba ta, nici vitele tale, nici străinul, care se află înlăuntrul porților casei tale "(Exodul 20: 8-10, KJV)

Într-un articol de știri despre Lakewood, Departamentul de Poliție din New Jersey, care a intervenit pentru a ajuta la îndeplinirea sarcinilor de servire pentru cei 60 000 de evrei ortodoxi care trăiau în comunitatea lor, Hemant Mehta a observat:

Chiar și din punct de vedere religios, ceea ce fac evreii încalcă spiritul legii. Dacă nu ar trebui să porniți lumina deoarece Cartea Sfântă a voastră spune așa, atunci nu o faceți. Uitați de separarea biserică/stat - cerând polițiștilor să vă facă munca murdară, deoarece alegeți să nu o faceți, voi, risipiți doar timpul ofițerilor. Nu sunt slujitorii voștri de week-end. De fapt, există oameni pe care evreii ortodoxi îi pot angaja ("shabbat goy") pentru a îndeplini acele sarcini pentru ei, dar chiar și acest lucru pare problematic dacă iau în serios Sabatul. Pentru a cita un comentator online: "Dacă religia ta spune că nu poți să aprinzi lumina, atunci stai în întuneric sau convertește-te."1

Tot aceasta era și mentalitatea israeliților din vremea Sa, pe care Yahushua a denunțat-o. De la începutul slujirii Sale publice, Mântuitorul a încercat să-i învețe pe oameni adevărata binecuvântare a respectării Sabatului. Marcu 2 a înregistrat: „Și s-a întâmplat, ca El [Yahushua] să treacă prin lanurile de porumb, în ziua Sabatului; ucenicii Lui, pe când mergeau, au început să smulgă spice de porumb. Fariseii I-au zis: 'Vezi, de ce fac ei ce nu este îngăduit în ziua Sabatului? (Marcu 2: 23-24, KJV)

Fariseii nu-i acuzau pe ucenici că fură. Era o normă din legile levitice transmise prin Moise că orice persoană care era înfometată să poată să se hrănească singură din câmpurile sau livezile altora, luând doar ceea ce putea mânca chiar atunci. Fariseii știau asta. Lucrul pentru care ei îi acuzau pe discipoli era faptul că munceau.

"Porumbul" poate fi, de asemenea, tradus ca "grâu". Prin "îndepărtând pleava de pe grâu" și apoi mâncându-l, fariseii îi acuzau pe ucenici că, în primul rând, au recoltat în Sabat. Apoi, în al doilea rând, când au frecat cerealele între mâini pentru a elimina pleava, actul respectiv poate fi interpretat ca fiind "treierat".

tradiții evreiești

Evreii au dezvoltat multe tradiții ritualice pentru respectarea Sabatului. Mulți creștini care respectă Sabatul au adoptat aceeași atitudine.

Yahushua a înțeles ce au vrut să spună și voia să ridice povara grea a Sabatului, transformându-l în binecuvântarea pe care a intenționat-o inițial Yah. Cunoscând înaltul respect pe care Fariseii îl arătau lui David, Mântuitorul a întrebat cu blândețe: "Nu ați citit niciodată ce a făcut David, când avea nevoie și a flămânzit, el și cei care erau cu el? Cum a intrat în casa lui Yah, în zilele marelui preot Abiatar, și a mâncat pâinile punerii înainte, pe care nu este îngăduit să le mănânce nimeni, ci doar preoții, și a dat și celor ce erau cu el?“(Marcu 2:25 -26, KJV)

El încerca să-i atragă dincolo de o respectare ritualică, foarte legalistă a Sabatului. Apoi, Yahushua a făcut o declarație care stabilește foarte frumos și pentru totdeauna, că Sabatul este menit să fie un dar, nu o povară. El a spus: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat: De aceea Fiul omului este Domn chiar și al Sabatului.“ (Marcu 2: 27-28, KJV)

Din păcate, israeliții nu erau interesați să-și schimbe practicile. Până în prezent, păstrarea Sabatului, pentru marea majoritate a evreilor nu este o binecuvântare spirituală, ci o obligație tradițională. Cu puțin înainte de moartea Sa, Yahushua a făcut o ultimă încercare, ca să sfărâme inimile înpietrite orientate către faptele fariseice. O rugăciune sfântă care cere întoarcere la adevăratul spirit al legii și este înregistrată în Matei 23. Yahushua era preocupat de influența pe care israeliții ar fi avut-o asupra convertiților despre care știa că vor veni în timp ce mesajul Evangheliei se va răspândi. El a zis, să nu facă ce fac fariseii:

Ei leagă sarcini grele și anevoie de purtat, și le pun pe umerii oamenilor; dar ei înșiși nu le vor mișca cu unul din degetele lor. Vai de voi, cărturari și farisei, fățarnici! Căci ați străbate marea și pământul ca să faceți un prozelit, și când îl faceți, îl veți face de două ori mai mult copilul iadului ca și voi. (Vezi Matei 23: 3-4, 15, KJV.)

Satana a lucrat din greu ca să răspândească aceeași atitudine față de Sabat între creștinii-păzitori ai Sabatului. Există motive foarte bune pentru mulți creștini care țin de Duminică, ca să-i acuze pe sabatarieni de legalism. Dar asta nu este vina Sabatului. Acum, în apropierea sfârșitului istoriei pământului, este timpul să recuperăm Sabatul; ca să ne desfătăm în el-darul extraordinar care este, cu adevărat.

Sabatul: Pentru toți oamenii

Dacă tu sau cineva apropiat de tine se întreabă: "De ce toată agitația pentru o zi? Mă închin în fiecare zi! "Aș vrea să sugerez cu blândețe că un astfel de răspuns nu are în vedere punctul de vedere al Sabatului. El provine dintr-o neînțelegere care vede Sabatul ca o povară, mai degrabă decât o plăcere.

„Ce a vrut să spună Mântuitorul când a zis că «Sabatul a fost făcut pentru om, și nu omul pentru Sabat»? Eu cred că El a vrut să înțelegem că Sabatul a fost darul Său pentru noi, oferind un adevărat răgaz de la rigorile vieții de zi cu zi și o oportunitate de reînnoire spirituală și fizică. [Yah] ne-a dat această zi specială, nu pentru amuzament sau muncă zilnică, ci pentru o odihnă de la datorie, ca o ușurare fizică și spirituală."

Russel M. Nelson, "Sabatul este o plăcere."

Mai mult, sugerează că există anumite obligații sau cerințe (precum și anumite binecuvântări) menținute exclusiv pentru descendenții biologici ai lui Avraam. Nu este adevarat. Este o idee falsă comisă de Sioniști, că evreii sunt superiori, în timp ce toate neamurile sunt oarecum mai puțin decât ei.

Lui Petru i-a fost arătat cu tărie că toți sunt la fel în ochii lui Yahuwah când Corneliu, un centurion și un om cinstit, s-a convertit și a primit aceeași revărsare a Duhului Sfânt, pe care ucenicii l-au primit la Cincizecime.

Petru a declarat: „În adevăr, văd că Yahuwah nu este părtinitor:

Dar, în orice popor, cel ce se teme de El, și lucrează neprihănire este primit de El „(Fapte 10: 34 și 35, KJV).

Darurile lui Yahuwah sunt gratuite pentru toți și asta include darul Sabatului. Cu cuvinte profund mișcătoare, profetul Isaia notează:

Așa vorbește Yahuwah: "Păzește judecata și fă dreptate; căci mântuirea mea este aproape să vină și dreptatea mea să fie descoperită.

Binecuvântat este omul care face acest lucru și fiul omului care îl ține; păzește Sabatul să nu-l pângărească, și își ține mâna ca să nu facă nici un rău.

Nici fiul străinului, care s-a alipit lui Yahuwah, să nu vorbească, spunând, Yahuwah mă va despărți de poporul Său, nici famenul să nu spună: Iată, eu sunt un copac uscat.

Căci așa vorbește Yahuwah către famenii care păzesc Sabatele Mele, și aleg lucrurile care-Mi plac, și păzesc legământul Meu;

Chiar și lor le Voi da, în Casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele, un loc și un nume mai bun decât a fiilor și fiicelor: Eu le voi da un nume veșnic, care nu va fi stârpit.

De asemenea, fiii străinului, care se alătură lui Yahuwah, să-I slujească, și să iubească numele lui Yahuwah, să fie slujitorii Lui, toți cei ce vor păzi Sabatul, să nu-l pângărească, și vor stărui în legământul Meu;Chiar și pe ei îi voi aduce la muntele Meu cel sfânt și le voi face bucurie în casa Mea de rugăciune; arderile lor de tot și jertfele lor vor fi primite pe altarul Meu; căci Casa Mea se va numi o casă de rugăciune pentru toți oamenii.

YahuWaH, care-i strînge pe cei izgoniți ai lui Israel, zice: ,, Voi aduce pe alții la El, pe lângă cei adunați la El. (Isaia 56: 1-8, KJV)

Satana știe ce binecuvântări extraordinare sunt disponibile pentru toți cei care vor păstra Sabatul în modul în care Yahuwah intenționează. De aceea a adus ideea că Sabatul a fost eliminat la cruce. Și pentru cei care înțeleg că este validă în continuare, el a făcut o povară, grea și "greu de suportat".

Binecuvântările lui Yahuwah sunt gratis și la fel de accesibile tuturor, indiferent de rasă.
Yahuwah nu este „părtinitor“, favorizându-i pe unii, pur și simplu din cauza ADN-ului lor.


Sabatul: Darul lui Yah

Iubirea și înțelepciunea infinită a Tatălui au prevăzut confuzia care ar apărea în timpul Sabatului. El știa că Sabatul ar fi pierdut din vedere. El știa, de asemenea, că atunci când adevărul a fost restabilit, mentalitatea legalistă a fariseilor ar corupe încă o data, respectarea Sabatului printre rămășițe. El a oferit în mod grațios compasiune și indicații clare cu privire la modul în care oricine, oriunde, se poate bucura de darul Sabatului.

Nu depinde de purtarea hainelor potrivite, de pregătirea mâncărurilor speciale sau de lucrarea lui Yah în ziua Sa sfântă. Nu are nimic de-a face cu frumusețea ferestrelor vitrate sau auzirea a o mie de voci unite în cântări. Toate acestea sunt experiențe palpitante, dar nu sunt experiențe la fel de accesibile tuturor.

No, to delight in the Sabbath is more simple, and yet far more profound, than anything so dependent on exterior factors.

Nu, încântarea în Sabat e mai simplă și totuși mult mai profundă, decât orice altceva dependent de factorii exteriori.

În Evul Mediu a fost un timp, nu doar al ignoranței tehnologice ci și de eroare ideologică. A fost, de asemenea, un timp de mare întuneric spiritual, în care, multe suflete au tânjit după pacea si confortul care vin numai de la Yah. Isaia 58 dezvăluie înțelegerea lui Yahuwah asupra situației: ce a cauzat întunericul și remediul divin pentru a obține pacea și pentru a găsi plăcerea în darul Sabatului:

Strigă cu voce tare, Înalță-ți glasul ca o trâmbiță, și vestește poporului Meu nelegiuirile lui, casei lui Iacov păcatele lor.

În toate zilele ei Mă-ntreabă și vor să afle căile Mele ca un popor care ar face dreptate și nu ar fi părăsit rânduiala Eloahului său; Îmi cer hotărâri drepte; doresc să se apropie de Eloah.

De ce să postim, zic ei, dacă Tu nu vezi? De ce să ne-ntristăm sufletul, dacă Tu nu ții seama? (Isaia 58: 1-3a, KJV)

Acestea nu sunt întrebări nesincere. Pentru cineva care-L iubește pe Yah și dorește să-L onoreze, dar poate fi confuz atunci când binecuvântarea dorită rămâne atât de evazivă. Ușor, Yahuwah le explică ce se întâmplă în inimile lor interioare, de care ei înșiși nu sunt conștienți. "Iată, în ziua postului vostru căutați plăcerile voastre și asupriți pe lucrătorii voștri. Iată, voi postiți ca să discutați și să vă certați, ca să loviți cu pumnul răutății; nu postiți cum cere ziua aceea, ca să vi se audă strigătul sus."(Isaia 58: 3b-4, KJV)

om gânditor

Simpla trecere prin emoțiile unei experiențe religioase nu va satisface niciodată foamea sufletului pentru o legătură profundă și spirituală cu Creatorul.

Tu postești, spune Yahuwah, deoarece ai câștig din asta. Esti, mai degrabă, religios decât spiritual. Faci fapte, pentru că te fac să te simți că stai destul de bine. Dar, problema e, că inima ta, încă, rămâne rea.

Este același mesaj care a fost dat bisericii din Laodicea: "Tu zici: Eu sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic; și nu știi că ești ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol.“ (Apocalipsa 03:17, KJV)

Întotdeauna am iubit Sabatul, dar tradițiile făcute de om, interpretarea umană a Respectării Potrivite a Sabatului, veneau în întâmpinarea așteptărilor credincioșilor bisericii, în ceea ce privește îmbrăcămintea potrivită pentru biserică, care mă făcea să simt că păzeam în mod adecvat Sabatul sfânt. Și totuși, aceste lucruri au transformat binecuvântarea zilei Sabatului într-o povară. . . și nici măcar nu mi-am dat seama.

Dar chiar și atunci când motivele noastre sunt impure, Yahuwah nu ne abandonează. În schimb, El ne conduce ușor, dezvăluind privirii noastre nișele ascunse ale propriilor inimi și ne călăuzește pe cărările neprihănirii. În Isaia 58, El întreabă: "Oare acesta este postul pe care Eu l-am ales? Să-și întristeze omul sufletul o zi? Să-și plece capul ca un pipirig și să-și întindă sub el sac și cenușa? Aceasta numești tu post și zi plăcută lui Yahuwah? "(Isaia 58: 5, KJV)

Ți-am cerut Eu să te întristezi? Întrebă Yahuwah. Este aceasta, într-adevăr, ceea ce crezi că-Mi doresc?

Am primit, eu, binecuvântarea zilei Sabatului, când lucram sub povara vinovăției și a dificultăților umane impuse zilei de Sabat? Desigur! Yahuwah, care citește inima, știa că-L iubeam și vroiam să-l onorez. După cum a explicat Yahushua

în predica Sa de pe munte:

Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide; căci oricine cere, primește; și cel ce caută găsește; și celui ce bate i se va deschide.

Sau cine este omul acela dintre voi, care, dacă-i cere fiul său pâine, să-i dea o piatră? Sau, dacă cere un pește, să-i dea un șarpe?

Deci, dacă voi, răi fiind, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce i le cere? (Matei 7: 7-11, KJV)

Yahuwah va binecuvânta întotdeauna pe copiii Săi. Dar el știa că existau mult mai multe lucruri în binecuvântarea Sabatului, pe care eu le pierdeam în ignoranța și orbirea mea.

În Isaia 58, El nu se oprește odată ce a dezvăluit motivele impure profund ascunse ale inimii care ne fură bucuria noastră din Sabat. În schimb, El explică ceea ce dorește cu adevărat, El trece de faptele exterioare și merge direct în inimă:

Nu este acesta postul pe care l-am ales? Dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți, și rupe orice fel de jug;

Nu este să-ți împarți pâinea ta cu cel flămând, și să aduci în casa ta pe nenorociții fără adăpost? și dacă vezi pe un om gol să-l acoperi; și să nu întorci spatele semenului tău? (Isaia 58: 6-7, KJV)

Este și a fost întotdeauna lucrarea inimii. A fost cu Yahushua, și este cu noi. Dar când Îi permitem lui Yahuwah să ne purifice motivele și să înlăture orice stă între inimile noastre și a Sa, curgerea binecuvântărilor este cu adevărat "o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra" (Luca 6:38, KJV). Ascultă potopul de binecuvântări pe care Cerul așteaptă să-l reverse asupra voastră, cu dorință anticipată:

Atunci lumina ta va răsări ca zorile, și vindecarea ta va încolți repede și dreptatea ta va merge înaintea ta; slava lui Yahuwah va fi răsplata ta. Atunci tu vei chema, și Yah va răspunde; vei striga, și El va zice:, Iată-mă! Dacă vei îndepărta jugul din mijlocul tău, amenințările cu degetul și cuvintele deșarte; dacă vei da mâncarea ta celui flămând și vei sătura sufletul lipsit, atunci lumina ta va răsări peste întunecime și întunericul tău va fi ca ziua în amiaza-mare; Și Yahuwah te va călăuzi neîncetat, îți va sătura sufletul în secetă și da din nou putere oaselor tale și vei fi ca o grădină bine udată, ca un izvor ale cărui ape nu înșală. (Isaia 58: 8-11, KJV

Ce recompensă abundentă! Și totul oferit gratuit doar pentru a permite lui Yahuwah să vă dezvăluie inima ascunsă și lăuntrul și să înlăture orice obstacol care ar împiedica binecuvântarea Sa. Atunci când se întâmplă acest lucru, legea lui Yahuwah este văzută într-o lumină cu totul nouă. Nu mai este văzută ca o povară, care a fost bătută în cuie pe cruce. Acum, este văzută ca o transcriere a gândurilor și sentimentelor celui Atotputernic. Legea divină ne permite să descoperim străfulgerări din lăuntrul Lui ascuns! Iar ceea ce descoperim este frumusețe pură.

femeie bucuroasă

Legea lui Yah este o transcriere a caracterului iubirii Sale. Nu va trece niciodată! În schimb, ea dezvăluie lăuntrul inimii lui Yah. Cu cât se studiază mai mult legea divină, cu atât mai mult se vede frumusețea.

O parte din această lege divină este Sabatul - o invitație permanentă de a petrece timp, unu-la-unu cu Cel care te cunoaște și te iubește cel mai bine. Observați că, în versetul următor, cei care fac acest lucru recunosc că porunca a patra, departe de a fi îndepărtată la cruce, este încă obligatorie! Invitația de a petrece timp intim cu Creatorul este încă deschisă!

"Ai tăi vor zidi iarăși pe dărâmăturile de mai înainte; vei ridica temeliile multor generații; și vei fi chemat, Dregător de spărturi, Cel care repară spărturile și face țara bună de locuit."(Isaia 58:12, KJV)" Încălcarea "în legea lui Yah este presupunerea că a patra poruncă a fost țintuită la cruce. Dar când ochelarii de cal sunt eliminați și vom înțelege frumusețea legii divine, vom recunoaște falsitatea acestei ipoteze. Nu numai că vom păstra Sabatul lui Yah, dar vom face tot ce ne stă în putere să împărtășim acest adevăr minunat altora.

Și ca nu cumva să ne întoarcem vreodată la o "păstrare" legalistă a Sabatului, chiar aici, Yahuwah stabilește în mod clar un proces în trei etape prin care toți se pot bucura în Sabat:

Dacă îți vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ți faci plăcerea ta în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfințești pe Yahuwah, slăvindu-L; și dacă-L vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale, și nevorbind flecării: Atunci te vei putea desfăta în Yahuwah; și te voi sui pe înălțimile țării, te voi face să te bucuri de moștenirea tatălui tău Iacov, căci gura lui Yahuwah a vorbit. (Isaia 58: 13-14, KJV)

Acesta este secretul încântării în Sabat.

Sabatul este sfânt

Nu este sarcina noastră să facem ziua sacră. Este deja sfântă! Este sacră și sfântă deoarece
Creatorul a binecuvântat-o deja și a declarat-o așa. Este treaba noastră să o păstrăm așa.

Desfătare-n Sabat

Pentru a obține cu adevărat binecuvântarea Sabatului, trebuie să privești mai întâi Sabatul ca o desfătare. Nu doar în cuvintele tale. Ci în mintea și în inima ta, să vezi Sabatul ca fiind cea mai bună zi a săptămânii, deoarece în această zi, Monarhul Universului lasă deoparte lucrarea Sa pentru a se concentra asupra celei mai mari comori: tu.

Apoi, există trei lucruri specifice pe care Yahuwah le-a stabilit. Dacă facem aceste lucruri, Sabatul va fi darul și încântarea pe care El a intenționat-o de-a lungul timpului. . . și nu va fi din cauza eforturilor noastre de a avea hainele potrivite, călcate și tot gătitul terminat la timp!

Cei trei pași pentru a vă bucura de Sabat sunt:

  1. Nu-mi fac treaba mea
  2. Nu vorbesc propriile mele cuvinte.
  3. Nu caut plăcerea mea.

Nu-mi fac propria lucrare

Acest lucru este destul de clar și de auto-explicativ. Noi nu trebuie să facem propria noastră lucrare în orele sfinte ale Sabatului. Cei care pretind că Sabatul a fost pironit pe cruce, și în plus, se închină în fiecare zi, pierd punctul cu privire la nici o lucrare.

studio biblic în familie

Inimile copiilor mici sunt atrase de Creator.
Ei vor răspunde cu nerăbdare la chemarea Duhului Sfânt.

Trebuie să ne închinăm în fiecare zi! Începerea zilei cu o întâlnire personală individuală cu Creatorul este foarte importantă. Când copiii mei erau încă foarte mici, între 3 și 4 ani, aveau propriul lor "timp liniștit cu Yahushua", unde puteau asculta poveștile biblice pe CD, priveau cărți despre povestiri biblice etc. Și închiderea zilei cu o relatare a binecuvântării, rugăciunii și mulțumirii, păstrează mintea într-un spirit de rugăciune, astfel încât, în dimineața următoare, gândurile mai naturale tind să meargă în primul rând la Yah.

Dar, din nou, chiar și cu devotamente personale și închinarea de dimineață și de seară în familie, o zi normală de lucru nu este același lucru ca și renunțarea la activitățile zilnice normale și focalizarea exclusiv asupra lui Yahuwah.

Nu vorbesc propriile cuvintele

Acest lucru poate fi foarte ușor de uitat. Fie că îi invităm pe oaspeți să ni se alăture la masa de Sabat, fie că ne alăturăm altor familii din biserici acasă, ca să ne bucura de o masă de părtășie, să vorbim cuvintele noastre este mult prea comun.

Astfel de timpuri de părtășie pot fi o binecuvântare extraordinară dacă este folosită pentru a-L slăvi pe Yah, pentru a discuta lecțiile învățate din Cuvântul Său și pentru a împărtăși multe căi prin care El v-a binecuvântat pe parcursul săptămânii precedente.

Cu toate acestea, prea des, mamele încep să vorbească despre copii sau evenimente care au loc în viețile prietenilor de rând. Bărbații vor vorbi despre muncă, despre scorul câștigător al echipei preferate de fotbal sau despre problemele pe care le-au avut cu vehiculul lor. Și în niciunul din aceste lucruri Yahuwah nu este glorificat deoarece focalizarea este îndepărtată de El către chestiunile obișnuite.

Pentru a ne delecta cu adevărat în Sabat, este important să vorbim cuvintele lui Yah, nu ale noastre.


Nu caut propria plăcerea

Acest lucru poate părea evident. Evident că, nu veți merge la un joc cu minge, la o petrecere sau la un concert în timpul orelor sacre ale Sabatului. Dar acest element de a găsi plăcerea în Sabat devine mult mai profund decât oricare dintre cele două precedente.

Pentru cei care și-au dedicat viața în serviciul lui Yah, acest lucru este deosebit de important. Ca unii dintre cei care au privilegiul de a face parte din echipa WLC, a fost foarte ușor pentru noi toți să justificăm munca pentru site-ul web sau programele radio WLC, răspunzând la e-mailuri etc. La urma urmei, facem munca lui Yah. Corect?

Dar adevărul este că nouă tuturor ne place să facem lucrarea lui Yah! Ne place să avem un rol în această lucrare. Vorbind în dreptul meu, am mare bucurie și satisfacție personală, știind că am avut un mic rol în răspândirea adevărului pentru alții. Comentariile lăsate de cititori pe site îmi încălzesc inima și mă inspiră să muncesc și mai mult și mai atent la răspândirea adevărurilor pe care Yahuwah le-a dat prin WLC altora.

Dar vezi, chiar asta înseamnă să caut propria plăcere. Nu trebuie să-mi caut propria plăcerea în Sabat. Trebuie să caut bucuria lui Yahuwah. Sabatul nu este un timp în care să caut propria mea plăcere. Este timpul ca eu să caut plăcerea lui Yahuwah. Și când fac acest lucru, eu, atunci sunt, de asemenea, încântat!

S-a spus de multe ori că nu puteți "să-i dați" Tatălui, iar când vine vorba de bucurie, este cu siguranță adevărat. Unul dintre modurile în care putem căuta bucuria Tatălui este să fim o binecuvântare pentru cei din jurul nostru. Evrei 4:15 dezvăluie un adevăr uimitor: Tatăl și Fiul simt ceea ce noi simțim! "Căci nu avem un mare preot care să nu poată fi atins de sentimentul neputinței noastre; dar a fost ispitit în toate lucrurile ca și noi, dar fără păcat.“

Cu alte cuvinte, se spune: El simte ceea ce simțim. Fiecare emoție fericită înfioară inimile noastre, fiecare spasm dureros, care vibrează prin sufletul nostru, tresaltă inima lui Yah. Această realizare oferă mult mai multă profunzime cuvintelor lui Yahushua în Matei 25 decât am înțeles vreodată: „Adevărat vă spun: Dacă ați făcut aceste lucruri unuia dintre cei mai neînsemnați dintre acești frați ai Mei, Mie mi le-ați făcut.“ (Matei 25:40, KJV)

Când ne-am rănit, Yahuwah este rănit. La propriu. La fel cum cineva care suferă poate să se simtă mângâiat la gândul că durerea lui este înțeleasă, ar trebui să ne inspire și să știm că putem, într-un mod foarte real și literal, să eliberăm suferința Tatălui și să-I aducem bucurie.

Atunci Împăratul va zice celor de la dreapta Lui, Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, de moșteniți împărăția care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii:

Căci am fost flămând, și Mi-ați dat să mănânc: Mi-a fost sete, și Mi-ați dat de băut; am fost străin, și M-ați primit:

Am fost dezbrăcat și M-ați îmbrăcat; m-am îmbolnăvit și M-ați vizitat; am fost în temniță și ați venit pe la Mine.

Atunci, cei neprihăniți Îi vor răspunde, spunând: Doamne, când te-am văzut flămând, și ți-am dat de mâncare? Sau însetat, și ți-am dat să bei?

Când Te-am văzut un străin și Te-am primit? Sau gol, și Te-am îmbrăcat?

Sau când te-am văzut bolnav sau în temniță și am venit la tine?

Împăratul va răspunde și le va zice: Adevărat vă spun că, ori de câte ori ați făcut acest lucru vreunuia dintre acești frați ai Mei, Mie mi le-ați făcut. (Matei 25: 34-40, KJV)

Când slujim celor singuri, tulburați sau deprimați, ameliorăm într-un mod foarte real, durerea pe care Tatăl o simte, de vreme ce simte ceea ce simt copiii Săi. Sabatul este un moment minunat ca să-l includem pe "cel mai mic dintre aceștia" și să-L slăvim pe Tatăl.

Noi trebuie să fim mâinile lui Yahuwah pentru a întări și a ajuta, vocea Lui pentru a mângâia și a înveseli. Și din moment ce El simte literalmente tot ceea ce simt copiii Săi, când ameliorăm suferința, tristețea sau singurătatea celor care se află în sfera noastră de influență, ameliorăm suferința Lui, tristețea și singurătatea și literalmente Îl facem fericit!

Mulți oameni, peste tot în lume, lucrează șase zile pe săptămână. În țara în care locuiesc, este o normă de 72 de ore de muncă: 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână. Dacă nu căutăm în mod egoist plăcerea noastră în Sabat, ci căutăm în schimb bucuria lui Yahuwah, Sabatul este o ocazie minunată de a face acest lucru. Poate există o persoană în vârstă care este prea bolnavă sau fragilă ca să poată ieși și este singură. Invită-l în casa ta pentru o masă de Sabat și studiul Bibliei îl va înveseli. S-ar putea să fie o mamă tânără care vrea să-și crească copiii pentru Yah, dar este copleșită cu multele îndatoriri de îngrijire a copiilor mici și nu știe cum să facă Sabatul special pentru ei. Includerea familia ei în închinarea de Sabat a familiei tale ar putea fi foarte încurajatoare pentru ea. Și în toate felurile în care căutăm bucuria lui Yahuwah și căutăm plăcerea Lui mai degrabă decât propria noastră plăcere, bucuria deplină pe care o primim în schimb cântărește mai mult decât ceea ce trebuie să dăm.


Anticipând Sabatul!

Această înțelegere a modului în care Yahuwah vrea să păstrăm Sabatul a revoluționat echipa WLC. Fiecare dintre noi simte un puternic simț al responsabilității de a transmite adevărurile cu care suntem binecuvântați și cu toții simțit convingerea că în scurt timp am reușit să primim plinătatea binecuvântării din ziua Sabatului, pe care Tatăl a dorit să ne-o ofere.

Un membru al echipei a declarat: "Niciodată în viața mea nu am auzit o predică despre încântarea Sabatului. Am auzit predicile despre păstrarea lui, observarea, chestii de genul acesta. Dar când am observat cele trei condiții, Sabatul a devenit imediat o desfătare! Imediat!"

"Îi mulțumesc lui Yahuwah că El mi-a prelungit viața ca să învăț acum, în această etapă târzie a vieții mele, că nu eram pe calea vieții pentru ceruri, căci nu am putut păstra corect Sabatul ca o desfătare".

~ Membru al echipei WLC

Un alt membru al echipei spune: „Mi-e rușine de toți acei ani când, prin viața mea, am prezentat altora Sabatul ca o zi de povară. Dar acum, vreau să spun lumii: este într-adevăr o zi de încântare! "

Când țineți Sabatul așa cum a ordonat Yahuwah, va avea loc o transformare minunată. Veți aștepta Sabatul într-un mod nou pe care nu l-ați mai experimentat până acum.

Deoarece Sabatul este cu adevărat o plăcere, acum îl aștept cu nerăbdare toată săptămâna. Spre deosebire de anticiparea pe care am simțit-o ca un copil pentru sfârșitul Sabatului, acum sunt sincer trist când se termină. Urmând instrucțiunile lui Yah, mă bucur atât în Sabat, cât și în Dătătorul Sabatului, iar binecuvântarea primită este dincolo de tot ce puteam să-mi fi imaginat anterior. Și vreau și pentru tine.

Când Sabatul este încărcat cu tradiții și așteptări fariseice, devine o povară. Dar când, în simplitatea instrucțiunilor lui Yah, nu ne facem propria noastră lucrare, nu vorbim propriile noastre cuvinte, nici nu căutăm propria plăcere, atunci ne concentrăm acolo unde ar trebui să fie: la Sursa iubirii și bucuriei, fericirii și împlinirii.

Dacă îl onorați pe Yahuwah, desfătându-vă în Sabat, vi se va da viață veșnică. Acesta este un concept important pentru sfârșitul timpului. Yahuwah, în marea Lui milă, a încetinit evenimentele astfel încât să putem învăța acest mare adevăr. O răsplată uriașă așteaptă pe toți cei care se bucură de Sabat. Isaia 58, versetul 14, promite că toți cei care fac acest lucru trebuie să fie hrăniți cu moștenirea lui Iacov, tatăl nostru. Yahuwah va zice: „Tu îmi aparții. Ești unul dintre cei speciali ai mei, cei 144.000. Vreau să fii cu mine. Tu aparții Cerului! "


O Provocare

Echipa WLC ar dori să conștientize pe fiecare dintre cei care citesc aceste cuvinte, ca să-și cerceteze propria inimă. Sabatul a fost cu adevărat o plăcere pentru voi? Sau, dacă sunteți sinceri cu voi înșivă, este o povară? Ești ușurat când Sabatul (în cele din urmă) se termină? Sau ești trist că nu va veni din nou pentru încă o săptămână întreagă?

om în rugăciune

Îmbrățișați instrucțiunea din Isaia 58. Lăsați deoparte tradițiile făcute de om. Când faceți acest lucru, Sabatul va fi deliciul și binecuvântarea lui Yahuwah așa cum a intenționat întotdeauna să fie.

Dacă, în căutarea inimii voastre, veți descoperi că Sabatul a fost mai mult o povară decât o încântare, nu vă descurajați! Dacă veți păstra aceste trei condiții pentru a onora pe Yah, îl veți onora și vă veți bucura de El. Sabatul, timpul special pentru a fi cu Creatorul și cel mai bun Prieten al tău, va fi o încântare pe care nu-ți dorești să o pierzi. Curând, binecuvântările primite în timpul acestor ore sacre vă vor purta de-a lungul săptămânii, susținându-vă în fiecare încercare prin care sunteți chemați să treceți. Spiritul lui Yah, atat de profund implicat în timpul orelor sfinte, va fi însoțitorul vostru constant și veți saluta urmatorul Sabat cu bucurie și anticipare dornică. Aceasta va fi cu adevărat plăcerea voastră.

Acest lucru înseamnă a fi una cu Yah. El în voi, și voi în El, încântați în compania celuilalt. Sabatul este o bucurie care, începută aici, va continua sa încânte pentru totdeauna. Este un dar care nu va fi luat niciodată. De-a lungul veacurilor neîncetate ale veșniciei, cei răscumpărați se vor aduna în fiecare Lună Nouă și în fiecare Sabat al zilei a șaptea pentru privilegiul de a se închina Creatorului în imediata Sa prezență.

„Și se va întâmpla, că de la o lună nouă la alta și de la un sabat la altul, orice făptură va veni să se închine înaintea Mea, zice Yahuwah.“ (Isaia 66:23, KJV)

Copiii sunt membrii mai tineri ai familiei Cerului și ar trebui tratați cu respectul și bunătatea pe care le așteaptă membrii mai în vârstă. Când copiii sunt învățați adevărurile mântuirii într-un mod în care mintea lor tânără poate înțelege, duhul lui Yah îi atrage spre El. Inimile lor sunt înmuiate și ei se bucură de Sabat.

Părinții au o responsabilitate specială de a-și aduce copiii împreună cu ei și de-ai păzi în calea neprihănirii. În funcție de vârsta copilului, există diferite activități care pot ajuta aceste suflete tinere prețioase să învețe să se bucure în timpul sacru al Sabatului.

1. Să aveți o închinare specială în familie la care toți să participe. Chiar și copiii mici pot aduce un obiect și să explice cum le amintește acesta de Yahuwah.
2. Ascultați muzica sacră, înălțătoare. Mai bine, cântați.
3. Faceți un studiu biblic cu privire la un subiect actual, toate vor fi cât mai interesante.
4. Petreceți după-amiaza în natură. Descoperiți urmele iubirii lui Yah și ale providenței Sale, în natură
5. Citiți Maleahi 3:16. Începeți-vă propriul jurnal de familie, în care înregistrați binecuvântările primite și răspunsurile la rugăciuni. Poate fi un simplu caiet sau chiar un album în care copiii mici pot adăuga imagini pe care le-au desenat despre lucrurile pentru care sunt recunoscători. Flori și frunze frumoase colectate din plimbările în natură, pot fi presate în paginile sale.
6. Citiți un psalm. Scrie-ți propriul psalm!
7. Citiți Apocalipsa 21. Studiați pietrele de temelie ale Noului Ierusalim. Desenați și colorați o imagine în care vă imaginați cum arată.
8. Scrieți o scrisoare lui Yahuwah. Spuneți-i ce este în inima voastră.
9. Citiți o poveste inspirată despre misionari sau alții care au rămas credincioși lui Yah prin încercare.
10. Petreceți timp liniștit în rugăciune și meditație, ascultând cu vocea scăzută și liniștită.
11. Încercați șaradele! Unul sau mai mulți oameni acționează în diferite povești biblice în timp ce ceilalți ghicesc.
12. Începeți o cutie specială de Sabat pentru copiii mici, în care colectați lucruri speciale pentru copii, pe care le faceți numai în Sabat.
13. Citiți o carte de povești care inspiră credința care ilustrează dragostea și protecția lui Yahuwah.
14. Simplificați, simplificați, simplificați! Concentrați-vă pe Yah, mai degrabă decât pe haine, pe alimente sau pe alte tradiții omenești.

 


1 http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2014/11/19/cant-turn-off-your-lights-on-the-sabbath-no-problem-just-ask-the-local-police-to-do-it-for-you/, retrieved Nov. 20, 2017.