Print

Lauda! Un instrument în războiul asimetric!

război fără restricțiiÎn 1999, doi strategi militari, colonei de rang înalt din Armata Populară de Eliberare a Chinei, au publicat o carte intitulată „Război fără restricții: Planul principal al Chinei de a distruge America”. Cartea a pus problema modului în care o țară cu putere militară inferioară ar putea câștiga într-un război împotriva unei țări cu o forță militară mult superioară; în special, împotriva Statelor Unite. Concluzia autorilor a făcut valuri de șoc în întreaga lume, în timp ce America, împreună cu aliații și dușmanii săi deopotrivă, au văzut cum echilibrul puterii din lume s-ar putea schimba în mod neașteptat prin utilizarea tacticilor de război asimetrice. Cu alte cuvinte, în loc de un război purtat de armate pe câmpurile de luptă, războaiele viitoare ar fi purtate (și câștigate) prin alte mijloace, cum ar fi dezactivarea rețelelor electrice, hacking-ul pe site-uri web, vizarea instituțiilor financiare și utilizarea mass-media.

Sunt multe arme folosite în această luptă. Rugăciunea, memorarea Scripturii, revendicarea promisiunilor și exercitarea credinței sunt doar câteva dintre armele pe care le avem la dispoziție. Dar există o altă armă, una care este incredibil de puternică și pe care Satana a încercat să o țină ascunsă de noi pentru că este un război asimetric: Funcționează și funcționează cu putere, însă nu este una des folosită.

Iar aceea este … lauda.

Cântecul aduce victorie!

Lauda este un instrument incredibil de puternic în războiul împotriva răului. Acest lucru este ilustrat de o experiență pe care Iuda a avut-o când era condus de regele Iosafat. O armată imensă din mai multe țări diferite s-a pogorât împotriva lui Iuda. Nu exista nici o speranță ca israeliții să poată câștiga într-un mod standard de luptă. Așadar, Iosafat a căutat ajutorul lui Yahuwah și un tânăr levit, sub inspirație, a adus un mesaj de speranță și curaj. El a spus: „Nu te teme, nici nu te înspăimânta din cauza acestei mari mulțimi, căci bătălia nu este a ta, ci a lui Yahuwah” (2 Cronici 20:15).

Cu aceste cuvinte de credință și curaj, Iosafat a făcut ceva foarte neobișnuit. El a decis că armata va fi condusă în luptă de corul templului, cântând laude lui Yahuwah.

un grup cântând laude

După ce s-a consultat cu poporul, a numit pe cei care să cânte lui Yahuwah și care să laude frumusețea sfințeniei, în timp ce ei mergeau înaintea armatei și spuneau:

“Laudă lui Yahuwah,
Căci îndurarea Sa durează în veci.”

Așadar când aceștia au început să cânte și să aducă laude, Yahuwah a pus o pândă împotriva fiilor lui Amon şi ai lui Moab şi împotriva celor din muntele Seir, care veniseră împotriva lui Iuda. Şi au fost bătuţi. (2 Cronici 20:21-22).

A aduce laude este o unealta neașteptată însă foarte puternică împotriva dușmanului nostru.

cântând laude

Beneficiile laudelor aduse

Lauda îl identifică pe Yahuwah ca Mântuitor al nostru. „Căci Eu sunt Yahuwah, Dumnezeul vostru, Sfântul lui Israel, Mântuitorul vostru” (Isaia 43:3). Acest lucru ne amintește și de ceea ce a făcut El pentru noi în trecut, întărindu-ne credința în disponibilitatea lui de a ne ajuta din nou. În cuvintele lui Stuart Hamblen, „nu este un secret lucrurile pe care le poate face Yah. Așadar ce a făcut pentru alții, va face și pentru tine.”

rugăciune și laudăLauda îl onorează și pe Yahuwah. Acest lucru este important, deoarece atunci când îl onorăm pe Yahuwah, ni se amintește de puterea sa imensă. Acest lucru pune luptele noastre în perspectivă în comparație cu puterea sa divină de rugăciune și laudă.

Daţi Domnului, fii ai lui Dumnezeu,
daţi Domnului slava şi puterea!
Daţi Domnului slava cuvenită Numelui Său!
Închinaţi-vă Domnului cu podoabe sfinte! (Psalm 29:1-2).

Lauda are un impact foarte practic asupra minții noastre. Când suntem ocupați să-L lăudăm pe Yahuwah, nu avem timp să cedăm temerilor pe care Satana le apasă asupra noastră. Lauda ne concentrează atenția și credința asupra lui Yahuwah. Mai mult decât atât, totuși, atunci când îl lăudăm pe Yahuwah, spiritul lui Yah este acolo pentru a clarifica și a aduce acasă în mințile și inimile noastre calitățile de caracter care ne încurajează să ne încredem în Yahuwah. Prin laudă, suntem capabili să ne apropiem de Yahuwah și să-L cunoaștem personal.

Pavel le spunea Tesalonicenilor, “Bucuraţi-vă întotdeauna! Rugaţi-vă neîncetat! Mulţumiţi în orice împrejurări, pentru că aceasta este voia lui Dumnezeu, în Cristos Isus, pentru voi!” (1 Tesaloniceni 5:16-18). Acest lucru este important deoarece atunci când îl lăudăm pe Yahuwah, puterea opresivă a lui Satana asupra noastră este spulberată. Acest lucru a fost demonstrat cu putere atunci când Pavel și Sila au cântat cântece de laudă după ce au fost arestați și închiși. La miezul nopții, un cutremur puternic a eliberat stocurile care i-au închis! Exemplul lor de laudă a lui Yahuwah chiar și în timp ce se afla în temniță a dus la salvarea temnicerului și a întregii sale familii.

Actul de a da laude in timpuri de strâmtorare induce confuzie dușmanului. Nu cum ne așteptăm noi! “Din gura copiilor şi a celor ce sunt alăptaţi ai întemeiat o fortăreaţă Împotriva duşmanilor tăi, ca să fie astfel reduşi la tăcere vrăjmaşul şi răzbunătorul.” (Psalm 8:2).

Prețios lui Yahuwah

Yahuwah prețuiește cuvintele noastre de laudă. “Atunci cei ce se tem de Domnul au vorbit unii cu alţii, iar Domnul a luat aminte şi a ascultat. Înaintea Lui a fost scrisă o carte de aducere-aminte despre cei ce se tem de Domnul şi se gândesc la Numele Lui.” (Maleahi 3:16).

Nu-I așa că e uimitor? Cuvintele voastre de credință și apreciere sunt atât de importante pentru Yahuwah, încât El are o carte specială în care le înregistrează! Lauda ne atrage la Yahuwah. Ne permite să înțelegem cine este El la un nivel profund și intim. Ne întărește credința și frânge puterea vrăjmașului.

Așadar incepe sa dai laude! Te afli într-o situație în care nu știi ce să faci? Lăudați-l pe Yahuwah căci aveți pe cineva la care să apelați! Te lupți cu probleme de sănătate care par fără speranță? Lăudați-l pe Yahuwah căci, în calitate de Creator, El are o cunoaștere deplină a corpului vostru și a ceea ce aveți nevoie. Ești în pericol? Lăudați-L pe Yahuwah că El dă îngerilor Săi însărcinați asupra voastră să vă țină și să că protejeze în toate căile voastre.

Lauda este mult prea importantă ca armă de război spiritual pentru a nu fi cunoscută mai larg printre oamenii lui Yah de astăzi. Când îl lauzi pe Yahuwah în orice situație, declari în fața universului care privește din față credința ta în dragostea și puterea lui de a mântui. Credința, care se întărește prin laudă, va avea propriul ei impact, eliberându-te din cursele vrăjmașului.

“Cântaţi Domnului un cântec nou, Căci El a făcut minuni. Mâna lui cea dreaptă şi braţul Lui cel sfânt I-au adus victorie!” (Psalm 98:1).

aducând laude într-o casă