Print

Principiile Biruinței

Cu ce probleme te confrunți azi? Te confrunți tu sau cineva drag ție cu probleme de sănătate? Probleme în familie? Poate că ai probleme la locul de muncă sau poate că ai de-a face cu consecințele unei greșeli. Te lupți cu anxietatea? Oricare ar fi problema cu care vă confruntați, Scriptura prezintă principii care vă vor oferi înțelepciune cum să biruiți.

munți din alasca

Când eram un tânăr ignorant în ce priveste modul cum-funcționează-viața cu adevărat, am presupus că dacă aș putea depăși ACEST obstacol sau ACEL impas, viața s-ar netezi și s-ar face mult mai ușoară. Trebuie să fi fost un elev lent, fiindcă abia când am ajuns la vârsta mijlocie mi-am dat seama că viața – sau cel puțin, viața mea – nu era așa. Acum îmi dau seama că viața nimănui nu este așa. Încercările și necazurile, conflictele și luptele sunt pur și simplu o parte din viața umană. Hristos însuși a recunoscut: „În această lume veți avea necazuri”. (Ioan 16:33)

Există un motiv pentru asta, bineînțeles, “Căci El nu necăjeşte, nici nu întristează cu plăcere pe fiii oamenilor.” (Plângeri 3:33) Motivul este că lupta întărește și ne dezvoltă caracterele. Autorul Robert Tew a remarcat cu înțelepciune: „Lupta în care vă aflați astăzi vă dezvoltă puterea de care aveți nevoie pentru mâine”.

Mulți oameni, atunci când se confruntă cu o problemă, fug de ea. Ei ar putea încerca să scape prin diverse mijloace: filme, romane, jocuri pe calculator, băutură, droguri etc. S-ar putea chiar să nege existența unei probleme pur și simplu și asta pentru că le este frică că nu vor știi cum să gestioneze situația.

Adevărul este că niciodată nu vom știi exact când va izbucni o criză sau când va apărea o problemă. Acestea fac parte din viață, lucru firesc dealtfel. Singura garanție a problemelor este că toată lumea le are și dacă tu nu? Ei bine, așteaptă. Ți se va întampla si ție. În consecință, este foarte important pentru credincioși să dezvolte aptitudini spirituale pentru a face față oricărei situații cu care ne confruntăm.

Yahuwah triumfător!

La urma urmei, ce problemă ai sau în ce criză te afli nu contează așa mult atât timp cât ai înțelepciune putere, energie, resurse sau [altceva] în așa fel încât să poți ieși la liman. Toate aceste probleme au un singur scop și anume să ne învețe că ne putem bizui pe Tatăl nostru ceresc și în ajutoru Lui. Ce vom spune deci despre aceste lucruri? Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?! 32 El, Care nu Şi-a cruţat propriul Său Fiu, ci L-a dat pentru noi toţi, cum nu ne va da, împreună cu El, toate lucrurile?!” (Romani 8:31-32)

Nu doar că Yahuwah este triumfător ci voia lui este ca și noi să fim biruitori asemenea Lui. “Şi aceasta este îndrăzneala pe care o avem înaintea Lui: dacă cerem ceva după voia Lui, El ne ascultă. 15 Iar dacă ştim că ne ascultă, atunci orice Îi cerem, ştim că avem lucrurile pe care le-am cerut de la El.” (1 Ioan 5:14-15)

cățărător

Iosua și Amoriții

Povestea bătăliei lui Iosua cu amoriții ne oferă o ilustrare clară a modului în care oricine poate folosi principiile biblice pentru a triumfa chiar în situații copleșitoare. Când acesta s-a confruntat cu amenințarea a cinci regi care-și uniseră forțele împotriva lui, Iosua a folosit cinci principii biblice care în final au dus la victorie.

Pasul întâi: A luat măsuri imediat. Nu a lăsat situația să se prelungească și nici nu a încercat să scape sau să se sustragă de la responsabilitate. A acționat prompt.

Pasul al doilea: El a căutat înțelepciunea divină. Acest lucru este crucial pentru orice victorie. Biblia conține înțelepciune pentru noi, dar trebuie să o căutăm. Mai apoi Yahuwah a onorat credința lui Iosua, spunându-i: “ Nu te teme de ei, i-a spus Domnul lui Iosua, căci i-am dat în mâna ta şi nici unul nu-ţi va putea sta împotrivă!” (Iosua 10:8)

Pasul trei: Iosua a acționat prin credință și după asigurarea care i-a fost dată iar Yahuwah i-a binecuvântat eforturile. “ În timp ce fugeau dinaintea lui Israel, pe drumul care cobora de la Bet-Horon spre Azeka, Domnul a făcut să cadă din cer asupra lor pietre mari de grindină şi ei au murit. Cei care au fost nimiciţi de pietrele grindinei au fost în număr mai mare decât cei ucişi cu sabia de către israeliţi.” (Iosua 10:11)

Acest pas ne dezvăluie două adevăruri importante. În primul rând, este esențial să căutăm ajutorul lui Yahuwah. Nu este doar necesar, ci și eficient. În al doilea rând, ar trebui să fim întotdeauna recunoscători pentru ajutorul Lui. În Psalmul 50:15, Yahuwah ne promite: “ Cheamă-Mă în ziua necazului; Eu te voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi!” A recunoaște și a fi recunoscători pentru ajutorul lui Yah trezește iubirea care ne întărește credința. Acest lucru ne permite să acționăm prompt așa cum a făcut și Iosua, nu să evităm problema.

Pasul patru: Iosua a folosit mijloacele divine la dispoziția sa.

Atunci Iosua a vorbit lui Yahuwah în ziua când Domnul ia dat pe Amoriți înaintea copiilor lui Israel și a spus înaintea Israelului:

“Soare, rămâi nemişcat deasupra Ghivonului şi lună,
rămâi peste valea Aialon.” (Iosua 10:12 și 13).

Yahuwah a promis că ne va pune resursele Cerului la dispoziție spre a ne ajuta. Oare îți vei aminti să apelezi la acele resurse atunci când vei avea nevoie de ajutor?

Pasul cinci: Iosua a insistat până a obținut victoria finală. El știa că rezultatul luptei sale îl va evidenția pe Dumnezeului său înaintea tuturor păgânilor din Canaan. El nu se mulțumea cu o victorie parțială. A venit vestea că cei cinci regi s-au refugiat într-o peșteră. Atunci Iosua a dat ordin să blocheze intrarea în peșteră, astfel încât aceștia să nu poată scăpa. Mai târziu, după ce lupta s-a terminat, s-a întors în peșteră și i-a ucis pe regii care conduseseră războiul împotriva lui Israel. O astfel de victorie răsunătoare asupra Canaaniților l-a glorificat pe Yahuwah iar Iosua nu s-a dat înapoi din a recunoaște victoria ca fiind a lui Yah. “Iosua le-a mai zis: „Nu vă temeţi şi nu vă descurajaţi! Fiţi tari şi curajoşi, fiindcă astfel va face Domnul tuturor duşmanilor voştri împotriva cărora veţi lupta.”

Atunci când ți se dăruiesc resursele cerului pentru a te ajuta în luptă, niciodata să nu te mulțumești cu o victorie parțială, întotdeauna țintește spre o victorie completă. O victorie parțială nu îl onorează pe Yahuwah așa cum o face victoria completă. Resursele cerului doar așteaptă cererea ta de ajutor. Așa că nu aștepta! “ Aşadar, să ne apropiem cu îndrăzneală de tronul harului, ca să primim îndurare şi să găsim har care să ne ajute la timpul potrivit.” (Evrei 4:16)

Succes