Print

Evanghelia Prosperității: Joc RELIGIOS de interese

Mita reprezintă ”Faptul de a te folosi de funcția deținută pentru a obține bani, proprietăți în mod necinstit, ca în politică. (Websters  Dictionary). ”Envanghelia Prosperității”nu reprezintă altceva decât mită spirituală.

Hillary Clinton/ReutersIn 9 Augst 2016   New York Post publicat un articol  care se deschidea cu uimitoarea afirmație: Hillary Clinton a scos la vânzare Departamentul de Stat   [U.S.] cu ajutoare la vârf care trag sforile și care fac favoruri donatorilor grași ai Fundației Clinton ...conform emailurilor explozive scoase la iveală Marți.” Articolul a fost scris în termeni prudenți pentru a evita legile împotriva calomniei, dar chiar titlul însuși descoperă concluzia autorilor: ”Emailurile descoperă schemele șocante: ”plătește ca să joci.”

Mita poate fi sinonimă cu politica, dar ea este, deasemena ilegală, așa că politicienii  caută să țină o evidență a corupției lor ascunse. De fapt, mita din alegeri probabil că a jucat un rol important în surprizătoarea pierdere a candidatei Hillary Clinton în fața lui Donald Trump în cadrul electoralelor prezidențiale din SUA în 2016. Mita a pătruns în principalele instituții protestante și mulți dintre liderii spirituali sunt implicați.

După al Doilea Razboi Mondial, evangheliștii americani au fost martorii unei explozive reînviorări penticostale.

În 1941 America a intrat în război și într-un timp foarte scurt depresiunea economică din Statele Unite s-a transformat într-o putere fiscală... America de după al Doilea Război Mondial considerându-se fără dubii binecuvântată. Economia a explodat ...Buna sănătate cerea mai puține miracole... Gândirea pozitivă menținea națiunea într-o stare triumfătoare... Chiar și penticostalii au găsit mesajul irezistibil. Între ani 1940-1950, evanghelistii  independenți, penticostali și vindecători au început să predice despre binecuvântările financiare, despre legile spirituale, și despre semnificația unei credințe spiritualizată la nivel înalt. Noua lor țintă: să obțină, prin puterea minții, atât sănătatea cât și bogăția, va declanșa mișcarea modernă pentru prosperitate.1

Kenneth and Gloria Copeland

Kenneth șiGloria Copleland au devenit foarte bogați predicând erezia lor”de-o sută de ori mai mult”

În urma acestei reînviorări post-belice, s-a născut o nouă erezie:”evanghelia prosperității”. Bradley A. Koch definește clar această ideologie: ”Evanghelia Prosperității reprezintă doctrina că Dumnezeu dorește ca oamenii să fie prosperi, în special, din punct de vedere financiar. Aderenții la Evanghelia Prosperității cred că bogăția este un semn  al binecuvântării lui Dumnezeu, iar săracii sunt săraci din lipsă de credință.2

Sună bine. Goana după bani? Dă ceea ce ai lui Dumnezeu, iar El  ți-o va returna cu vârf și îndesat!  Gloria și Kenneth Copeland predică doctrina  “ de-o sută de ori mai mult”. În cartea ei, „Voia lui Dumnezeu este Prosperitate”, Gloria Copeland  scria:

Dai 1$ pentru Evanghelie și 100 $ îți aparțin; dai 10 $ și primești 1000 $; dai 1000 $ și primești 100000 $.  Știu că poți înmulți, dar vreau să citești negru pe alb cât de minunat se întoarce la tine ”de-o sută de ori mai mult”...Dai o casă și primești de-o sută de ori mai mult . Dai un avion și primești de-o sută de ori mai mult valoarea avionului. Dai o mașină și vei fi furnizat cu mașini întreaga viață. Pe scurt, Mark 10:30 este o bună afacere.3

Iată ceva mai rău decât mita. Este simonie. Simonie înseamnă mită deghizată în robă de lumină. Este definită astfel: ” Cumpărarea sau vânzarea de favoruri ecleziastice, de iertare ecleziastică sau alte lucruri legate de sacru sau spiritual.”4 Termenul provine de la Simon Magul, a cărui istorie oferă o avertizare tuturor celor ce îndrăznesc  să nu ia în seamă pericolul acestei false evanghelii.

Simon Magul

Simon era un vrăjitor. Trăia bine din asta. Convinsese pe toți localnicii că ”minunile” pe care le făcea erau de la  Yahuwah.

Atunci Filip a sosit în oraș iar diferența dintre minunile făcute de Filip prin credința în Yahuwah și încantațiile lui Simon și magia neagră folosită de el, era așa de mare încât cei car fuseseră înșelați de  SimonNucci Avanzino- Petru îl infruntă pe Simon Magul”1620 s-au alăturat  lui Filip predicatorul.Se făceau minuni. Bolnavii erau vindecați. Demoni erau scoși afară. Chiar Simon a crezut( un timp) și a fost botezat. Dar  mult mai multe urmau să întâmple.

Când apostolii din Ierusalim au auzit că Samaria a fost convertită, i-au trimis pe Petru și Ioan la ei. După ce au sosit, Petru și Ioan au predicat convertiților, cerând  Tatălui Ceresc să toarne Duhul Sfânt peste ei și El a dat!

Simon Magul a rămas uimit de cea a văzut. Exista un nivel de putere pe care el n-o poseda. Și a vrut-o! El i-a cerut lui Petru să-i vândă această abilitate.  “ȘI Când Simon a văzut că prin punerea mâinilor apostolilor era dat Duhul Sfânt, el a oferit niște bani, zicând: Dați-mi și mie această putere, ca pe oricine îmi voi pune mâinile, el să primească Duhul Sfânt.”(Fapte 8:18, 19)

Petru s-a supărat. El a răspuns tăios lui Simon Magul prin cea mai dură denunțare, înregistrată în Scriptură: ”Banii tăi să piară împreună cu tine, deoarece ai crezut că daru lui (Yahuwah) ar putea fi cumpărat cu bani! Nu ai parte, nici moștenire în aceasta pentru că inima ta nu este curată înaintea lui (Yah). Pocăiește-te  de această nelegiuire, și roagă-te lui Yahuwah ca să ți se ierte gândurile inimii tale. Pentru că văd că ești otrăvit de amărăciune și rob înșelăciunii.”(Fapte 8:20-23) 

Articolul acesta  va demonstra că păcatul lui Simon Magul reprezintă temelia așa-zisei ”Evanghelii a Prosperității”

Erori Eretice

Doctrina prosperității este plină de erori. Se bazează pe trei presupuneri:

  1. Bogăția este un act de favoare și de binecuvântare din partea lui Yahuwah.
  2. Sărăcia este semnul că Yahuwah nu găsește plăcere în tine, sau un anumit aspect din viața ta.
  3. Dacă dai lui Yahuwah, El este legat prin Cuvântul Său să-ți dea mai mult în schimb decât i-ai dat.

În Sănătate, Bogăție și Fericire: Evaghelia  Prosperității Umbrește Evanghelia lui Hristos? autorii Russell S. Woodbridge și David W. Jones identifică cinci erori teologice prin care avocații Evangheliei Prosperității se rătăcesc.

Erorile sunt prezentate astfel:

  1. Legământul avraamic este făcut cu sensul de drept material.
  2. Ispășirea lui Isus se extinde asupra ”păcatului” sărăciei materiale.
  3. Creștinii dau cu scopul de a obține compensații materiale  de la Dumnezeu.
  4. Credința este o forță spirituală auto-generată care conduce la prosperitate.
  5. Rugăciunea este un instrument pentru a-L forța pe Dumnezeu să acorde prosperitate.5

1. Legământul Avraamic este instrumentul care dă  drept material.

Predicator al prosperității, Joel Osteen, conduce Biserica Lakewood, o biserică harismatică uriașă nondominațională. Cu o medie de 52,000 de persoane participante la serviciile din fiecare săptămână. Joel și Victoria Osteen locuiesc într-un conac extins, în valoare de 10,500,000 $.

Avocații prosperității sucesc cuvântul Scripturii, afirmând că binecuvântările spirituale făgăduite reprezintă , de fapt, bogăție materială promisă. Este o greșeală uriașă care conduce rapid pe adepți la anumite doctrine periculoase.  Edward Pousson rezumă viziunea evangheliei prosperității în legătură cu legământul lui Avraam astfel: ”Creștinii sunt copiii spirituali ai lui Avraam și moștenitori prin credință... Această moștenire avraamică este dezvăluită în primul rând în termenii elementelor materiale.6

Un text al lui Pavel este citat frecvent ca suport al acestei interpretări distorsionate: ”Hristos ne-a răscumpărat din blestemul legii, făcându-se blestem pentru noi... Ca binecuvântările lui Avraam să vină asupra Neamurilor, prin Hristos.”(Galateni 3:13-14)

Problema este că ei uită să citeze și partea a doua a versetului, care ne descoperă aplicațiile spirituale intenționate de Pavel: ”Binecuvântările lui Avraam să vină asupra Neamurilor prin Yahushua cel Uns; ca noi să putem primi făgăduința Duhului prin credință.”(Galateni 3:14)

Lucrările Duhului Sfânt au fost în mod clar enumerate de Mântuitor:

Totuşi vă spun adevărul: vă este de folos să plec, pentru că dacă nu plec, Apărătorul nu va veni la voi, dar dacă Mă duc, Îl voi trimite la voi.

Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată cu privire la păcat, la dreptate şi la judecată.

Cu privire la păcat: pentru că ei nu cred în Mine;

cu privire la dreptate: pentru că Eu Mă duc la Tatăl şi nu Mă mai vedeţi; 

cu privire la judecată: pentru că domnitorul lumii acesteia a fost judecat.

Mai am să vă spun multe lucruri, dar acum nu le puteţi purta.

Însă când va veni El, Duhul adevărului, vă va călăuzi în tot adevărul. Căci El nu va vorbi de la Sine, ci va vorbi tot ceea ce va auzi şi vă va anunţa lucrurile ce urmează să vină.(Ioan 16:7-13,NTRL)

Notați: nici o singură făgăduință despre binecuvântarea materială în aceste versete. Duhul aduce cu el bogăția Cerului în binecuvântări spirituale! Acest lucru este reconfirmat în Galateni 3:29 care afirmă:29 Iar dacă voi sunteţi ai lui Cristos, atunci sunteţi sămânţa lui Avraam şi moştenitori după promisiunea făcută. ”Evindent că se face o aplicație spiritualăsi nicidecum una fizică. Un credincios dintre Neamuri nu va avea, în mitocondrii,un ADN transformat în mod magic în urma convertirii. Noi păstrăm după convertire propriile noastre trupuri dar devenim, în mod spiritual, sămânța lui Avraam. În concluzie, atunci, ”făgăduința” se referă la bogăție spirituală și nu la prosperitate materială.

2. Ispășirea lui Isus se extinde asupra”păcatului” sărăciei materiale.

Din nou, aparent, sună bine. Dar așează o povară incredibilă de vinovăție asupra ucenicilor, învățând că sărăcia materială este păcat. Prin extensie, suferința fizică și boala vor fi considerate, deasemene,păcate. Kenneth Copeland scrie:

Principiul de bază al vieții creștine este să cunoști că Dumnezeu a pus păcatele noastre, slăbiciunile, bolile, suferința, durerea și sărăcia asupra lui Isus la Calvar. Dacă Dumnezeu ar pune aceasta asupra noastră cu scopul de a ne învăța sau de a ne întării în credință, ar fi o judecată nedreaptă. A crede că Dumnezeu are un scop în slăbiciune ar însemna că Isus a purtat slăbiciunile noastre în van. Ce insultă adusă dragostei Sale, providenței Sale și milei Sale ce o are pentru noi! 7

Nu este nimic altceva decât vechea povară pe care Fariseii o așezau asupra inocenților suferinzi! Yahushua a respins întotdeauna astfel de concepții.

În timp ce trecea, Isus a văzut un orb din naştere. Ucenicii Lui L-au întrebat: – Rabbi, cine a păcătuit de s-a născut orb: el sau părinţii lui?

Isus le-a răspuns: – Nu este nici pentru că a păcătuit el, nici pentru că au păcătuit părinţii lui, ci s-a născut aşa ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu.(Ioan 9:1-3, NTRL)

3. Creștinii dăruiesc cu scopul de a câștiga compensații materiale de la Dumnezeu.

Există un cuvânt în acest sens și se numește mituire. Mita reprezintă: ”Bani sau favoruri oferite sau promise cu scopul de a influența judecata sau comportamentul unei persoane aflate într-o poziție de încredere... ceva folosit pentru a induce sau influența. 8 În cele mai multe țări mita este ilegală, și totuși, creștinii fac exact acest lucru atunci când dau pentru a primi.

Predicatorii prosperității chiar se referă la aceasta numind-o ”Legea Compensației”.Nu reprezintă nicidecum dăruirea  lepădării de sine ci chintesența dăruiri egoiste. Ei dăruiesc pentru a primi ceva și mai mare în schimb. Aceasta contravine învățăturilor lui Hristos care a spus: ”Ci iubiți-vă dușmanii, faceți ce este bine și dați fără să nădăjduiți să primiți ceva în schimb; iar răsplata voastră va fi mare, și veți fi fii ai Celui Prea Înalt. Căci El este bun și cu cei răi și cu cei nemulțumitori.”(Luca 6:35) Răsplata va fi mare în Ceruri. Bogăție materială nu este făgăduită nimănui până  când vom ajunge în veșnicie.

4. Credința reprezintă o forță auto-generată spiritual care ne conduce la prosperitate.

Casa lui Kenneth și a Gloriei Copeland și pista de aterizare a aeroportului
Aeroportul lui Kenneth Copeland, un aeroport privat dedicat misiunilor, este vizibil în nord-estul domeniului. Organizația deține un avion Citation X și un alt avion mai mic, acolo. În 2007, Copeland a fost acuzat de folosirea avionului în scopuri personale pentru prieteni și vacanțe. ”Copeland” este proprietarul a trei avioane, iar biserica lui, la nord-vest de Fort Worth, deține o mică flotă, deasemenea.

În Martie trecut, după ce a cerut donatorilor să spargă 20 de milioane de dolari, biserica sa a devenit proprietara unui avion capabil să zboare o milă în 6 secunde. Recent, biserica a mai obținut un al cincilea avion de 3,4 milioane de dolari.”

 (http://virtualglobetrotting.com/map/kenneth-copelands-house/) (http://www.religionnewsblog.com/19870/kenneth-copeland)

Biblia învață despre darul credințe. Ea crește prin auzirea Cuvântului lui Yah. Definiția credinței este: ”Crez, acceptul minții la adevărul declarat de cineva, încredere în autoritatea lui și veridicitatea lui, fără alte dovezi.”9 Aceasta reprezintă credința. Dar predicatorii prosperității manipulează folosind-o ca momeală. Ei folosesc un cuvânt cu conotații pozitive(credință) dar subtil redefinit în ceva ce Cuvântul lui Yah nu susține!

Kenneth Copeland declară: “Credința este o forță spirituală, o energie spirituală, o putere spirituală. Este forța credinței cea care face ca legile spiritului lumii să funcționeze... Există anumite legi ce guvernează prosperitatea descoperite în Cuvântul lui Dumnezeu.   Credința le face să funcționeze. Ele vor lucra atunci când sunt puse la lucru, și se vor opri atunci când forța credinței este oprită.” Apoi face o presupunere ce frizează blasfemia.”Înțegeți cum funcționează? Legile prosperității funționează asemenea legilor salvării, vindecând și așa mai departe.10

Predicatorii prosperității învață despre o altfel de credință decât cea descoperită în evanghelie,”evanghelia prosperității” este o evanghelie falsă. Pavel vorbește despre falșii învățători, avertizând credincioșii :”ca să nu mai fim copii duşi de valuri şi purtaţi de orice vânt de învăţătură dată prin viclenia oamenilor care înşală prin şiretlicurile lor,(Efeseni 4:14)

5. Rugăciunea e instrumentul prin care Dumnezeu este forțat să garanteze prosperitatea.

Predicatorii prosperității se folosesc de presupunerea că anumite cuvinte, anumite declarații pot forța pe Cel Atotputernic să facă ceea ce-i cere credinciosul. Nu este cu nimic mai deosebit de încantațiile păgâne prin care spiritele sunt forțate să se supună!!

Creflo A. Dollar

Creflo A.Dollar declară: ”Păi, ai nevoie să auzi despre bani, pentru că nu vei avea nici dragoste, nici bucurie și nici pace până când nu vei obține ceva bani!”

Tele-evanghelistul american Creflo Dollar,fondatorul  bisericii World Changers Church International, scrie în cartea:”Rugăciunea:Calea ta către succes”: ”Când ne rugăm cu credința că avem deja lucru pentru care ne-am rugat, Dumnezeu nu mai are nicio alegere decât să facă să se împlinească rugăciunile noastre.El își onorează Cuvântul Său, nu emoțiile noastre... Permițând Cuvântului să fie temelia  vieții noastre de rugăciune, încrederea noastră în rugăciunile noastrese va avânta la noi înălțimi.  11

Rugăciunea este respirația sufletului, dar niciodată nu va fi un istrument prin care să forțezi pe Cel Atotputernic să ne împlinească cererile. În Getsemani, Mântuitorul s-a rugat stăruitor ca, dacă s-ar putea să nu fie nevoit ”să bea paharul”dar de cîte ori a pledat, El a adăugat ”Dar facă-se voia Ta și nu a Mea.”(Luca 22:42) 

De aceea, încrederea noastră să fie în dragostea Tatălui și în meritele Mântuitorului și nu în  prorpiile noastre rugăciuni!

Presupunând că Cere lui Yah

David s-a rugat: “Păzeşte-l, de asemenea, pe robul Tău de păcatele cu bună ştiinţă, ca nu cumva aceasta să mă stăpânească! Atunci voi fi integru, nevinovat de o mare nelegiuire.” (Psalm 19:13,) Erezia Prosperității nu este nimic altceva decât îngâmfare! Se presupune că, indiferent de starea inimii cuiva, o persoană se poate folosi de făgăduință  pentru a obține tot ce-și dorește!  

David W. Jones, în prefața cărți  Sănătate, Bogăție & Fericire, states:

Deși  am fost expus, desigur, încă din primii ani ai vieții mele, evangheliei prosperității, abia după ce am început seminarul meu de instruire am înțeles mărimea și influența mișcării evangheliei prosperității. Am fost uimit să găsesc colegi de clasă și laici care priveau relația lor Dumnezeu ca pe o tranzacție. Au văzut în Dumnezeu un fel de tată de zahăr care există pentru a-i face fericiți, sănătoși și bogați în schimbul serviciilor oferite. Deși, cu siguranță, Dumnezeu poartă de grijă și oferă binecuvântări urmașilor Săi, teologia prosperității corupe descoperirea Sa de sine și distorsionează planul Său de răscumpărare, o idee ce în ultimă instanță conduce la o imagine nesăbuită, materialistă.12

Această concepție greșită, bazată pe o presupunere reprezintă problema reală care lovește nenumărați indivizi sinceri. Pastorul Rick Henderson, avertiza cu privire al predicatoarea Joyce Meyer: ”Nu doar că predică calea cum să faci mai mulți bani pentru Dumnezeu ci este nepăsătoare față de cei disperați. Nu-i pasă dacă oameni îi dau ei înloc să-și plătească facturile. Acest lucru este intolerabil”!13

Și mai rău, această falsă evanghelie este acum promovată în lumea întreagă, victimizănd pe aceia ce care se luptă în crîncenă și disperată sărăcie, în țările din lumea a treia.

Yahushua avertizat: “ „Este imposibil să nu vină pricini de păcătuire, dar vai de cel prin care vin! Ar fi mai bine pentru el dacă i s-ar atârna de gât o piatră de moară şi ar fi aruncat în mare, decât să facă pe vreunul din aceşti micuţi să păcătuiască! (Luca 17:1-2,) ”Micuții” nu reprezintă doar copilașii, ci orice ființă vulnerabilă de care cineva profită.

Autorul și vorbitorul, John Piper, are de spus cuvinte grele la adresa lacomiei predicatorilor prosperității care au devenit multi-milionari predicând celor ce se luptă cu probleme finaciare.

Acești predicatori ai prosperității nu predică doar americanilor  îmbogățiți... ei se urcă în avioanele lor, personale, și zboară spre Africa sau Filipine unde pe arene de peste 100000 de locuri, se adresează oamenilor disperați de sărăcie, spunându-le că dacă cred în Isus, vor deveni bogați și toate nevoile lor vor fi împlinite... și apoi se urcă în avioane și merg acasă cu buzunarele pline. Ce nelegiuire! Fiindcă Biblia este plină de învățături care arată că în această viață vom avea necazuri. Această încercare ușoară, de moment lucrează pentru noi o măsură veșnică de slavă de nedescris14

Cardinalul David Oyedepo este un predicator nigerian, fondatorul Bisericii Mondiale a Trăirii prin Credință

Cardinalul David Oyedepo este un predicator nigerian, fondatorul Living Faith Church World Wide (Biserica Mondială a Trăirii prin Credință) Deține o avere în valoare netă de 150 de milioane, și este proprietarul a patru avioane private, în plus case în Statele Unite și Anglia. Biserica lui Oyedepo a achiziționat ”facilități pe 530 de acri (1416400m²), cunoscut drept Canaanland, care servește drept cartier general. Este casa care poate susține un auditoriu de 50,000 de locuri, ”Tabernacolul Credinței”, care este recunoscut ca cea mai mare sală de biserică din lume. Acest lucru a fost înregistrat de Cartea Recordurilor Guinness” https://genemcvay.wordpress.com/2014/11/02/rich-preacher-poor-preacher/

Scamatori Spirituali

Carlo Ponzi  s-a născut în Parma, Italia, în 1882.  A emigrat în Statele Unite în  1903. În timpul călătoriei a pierdut la jocurile de noroc cea mai mare parte din banii săi și mai târziu spunea:” Am venit în această țară cu 2.52 $ în buzunar și 1 milioan $ de speranțe, iar aceste speranțe niciodată nu m-au părăsit.”  După ce a petrecut câțiva ani într-o închisoare canadiană( pentru folosirea unui cec fals) și altul în U.S. pentru introducere ilegală de emigranți, a clocit un plan prin care să transforme milionul de dolari-speranțe în bani reali.  

Și a reușit! “ Și-a cumpărat un conac în Lexington, Massachusetts, cu aer condiționat și piscină de înot, încălzită. Conform celor spuse, făcea zilnic 250000 $.”15  Dar nu a durat prea mult. În 1920, a început o investigație asupra încasărilor lui. Investitorii s-au panicat, cerând banii înapoi. Ponzi, desigur, nu le-a putut returna.  Ponzi  era un scamator. Investitorii au fost înșelați cu o sumă estimată la șapte milioane de dolari.  Ponzi  și-a petrecut următorii 14 ani în închisoare și datorită lui o anumită schemă de fraudare pe care șarlatanii încă o mai folosesc și în zilele noastre, se numește: Schema Ponzi.

Acești predicatori ai prosperității îmbogățiți sunt chiar mai răi decât Carlo Ponzi și Bernie Madoffs pentru omenire. Sunt mai răi deoarece ei îl reprezintă greșit pe Yahuwah și caracterul Său. Când cineva acceptă minciunile lor și reclama, atunci, în disperarea de a se elibera financiar, oferă ceea ce în realitate nu-și poate permite, sfârșind prin a-și pierde casa și serviciul, el nu blamează predicatorul care l-a făcut să presupună ci capătă îndoieli cu privire la caracterul iubitor al lui Yahuwah care a fost reprezentat greșit.

 Acești scamatori spirituali se folosesc de manipularea emoțională pentru a stoarce și mai mulți bani de la ascultătorii lor. Ei se folosesc de nevoia de bani a celor aflați în necaz financiar pentru a le lua și puținul care-l mai au prin promisunea că vor obține mai mult dacă vor da daruri și zeciuieli. Ei spun,”Nu poți fără să dai lui Dumnezeu,”și adaugă îndemnuri de a oferi ultimul bănuț pentru propăvăduirea evangheliei prosperității.

Poate că cea mai crudă înșelăciune dintre toate este argumentul bazat pe presupusa construire a celui de al treilea templu. Dacă oameni oferă sistematic pentru slujirea prosperității și nu văd niciodată binecuvântări financiare  cu toate darurile lor, se pot trezi și pot să înceteze să mai dea. Dar nu așa se întâmplă când este vorba despre reclădirea templului din Ierusalim.

Acest argument se bazează pe făgăduința lui Yahuwah către Avraam:”Eu voi binecuvânta pe cei ce te vor binecuvânta, și voi blestema pe cei ce te vor blestema: și în tine vor fi binecuvântate toate familiile de pe pământ”(Geneza 12:3) Este o mare înșelătorie de miliarde de dolari pe an. Miliarde de dolar ce dispar în eter fiindcă templul tot nu este construit, deci nevoia încă există.

www.InPlainSite.org Investigând stilul de viață a opt dintre ei, iată ce aflăm:

Joel Osteen
Biserica Lakewood  și Casa de 10,5 milioane de dolari a lui Osteen.

Kenneth Copeland
Salarii, 1.698268 m2 Casă Parohială/Indemnizație pentru locuință, Aeroport privat pentru nouă avioane, călătorii și cumpărături.

Creflo Dollar
Rolls-Royce-uri, avioane private,  casa de un milion de dolari în Atlanta și  2.5 milioane $ apartament în Manhattan

Paula (And Randy) White
Dacă își poate permite o casă de $2.1 millione pe Bayshore Boulevard și un  complex de3,5 milioane $  în Trump Tower în New York, oferirea unui  Bentley ca dar de ziua nașterii nu e mare lucru.

Benny Hinn
Vilă de 10 million pe malul mării; un avion privat, un Mercedes SUV decapotabil, și escale între cruciadele evanghelistice în valoare de  $900 - $3,000 pe noapte în locații cum ar fi  Hawaii, Cancun, London, Milan etc.

Eddie Long
Vilă de 10 million pe malul mării; un avion privat, un Mercedes SUV decapotabil, și escale între cruciadele evanghelistice în valoare de  $900 - $3,000 pe noapte în locații cum ar fi  Hawaii, Cancun, London, Milan etc.

“Bishop” Elijah Bernard Jordan
Acest megaloman a pus cireașa pe tort, considerând unul din tavanele vilei sale de milioane de dolari drept poarta de intrare în comunitatea sa exclusivistă, pictându-se întronat-asemenea lui Dumnezeu- înconjurat de cei trei fii ai săi în chip de îngeri.

T.D. Jakes
Casă de 2,6 milioane $ cu  luxoase cărămizi roz,șapte dormitoare, piscină în bogata zonă  White Rock Lake din Dallas..în vecinătatea fostei vile a magnatului petrolului H.L. Hunt.


Corupția Religioasă

”Evanghelia Prosperității” provine din păgânismul antic, și prin catolicism spre protestatismul modern. Reprezintă o tranzacție de afacere. În afacere primești ceva în schimbul a altceva. În păgânism, prețul plătit pentru sănătate, bogăție sau victorie era adesea sacrificiul unui copil. Romano-catolicii au dat bani pentru indulgențele promise. Evanghelicii protestanți care au îmbrățișat erezia prosperității, dau și dau și iar dau în speranța că, în schimb, Yahuwah va fi forțat să le dea prosperitate.

Acest concept este viu în Africa unde ”Predicatorii prosperității din Africa au pretenția că pot vindeca boli, întrerupe cursul evenimentelor, reface căsătoriile, întoarce norocul și multe altele.”16

Într-un raport de la TGC International Outreach … Charles Karuri punea problema pastorilor falși care au măturat continentul african.  Karuri, pastor assistent la Biserica Baptistă din Nairobi, Kenya, descria  “evanghelia prosperității” ca pe un comportament malefic:“Sărăcia africană, lipsa locurilor de muncă, disfuncțiile societății în general sunt puse în contradicție cu penticostalismul și tradițiile religiilor africane...Acestea sunt chiar lucrurile pe care vracii-vindecători le făceau cu mult timp înainte ca mesajul prosperității să ajungă pe meleagurile noastre,”a spus Karuri.17

Vieți au fost ruinate, indivizi au fost răniți, credință distrusă de această fraudă religioasă care nu aparține creștinismului. (Pentru a citi experiența lui Tom Killingsworth agajat în Misiunile Kenneth Copeland M, click AICI.) Autorul Soren Dreir descrie corupția foarte clar, explicând: “Darurile nu sunt reale, de vreme ce ei vin cu un anume motiv și la ocazii speciale. Darurile nu sunt reale deoarece sunt mituite: „Dacă faci asta și asta,te voi răsplăti.”  Orice formă de dar care vine cu  un motiv alternativ nu este dar, este manipulare și demască pe ”dătător” și agenda lui.”

Banii oferiți cu întenția de a primi ceva în schimb nu reprezintă un dar de bună-voie. Este mită. Evanghelia lui Yahushua este opusul acesteia. El spunea:

 Luaţi seama să nu vă îndepliniţi dreptatea voastră înaintea oamenilor, ca să fiţi văzuţi de ei! Altminteri, nu veţi mai primi nicio răsplată de la Tatăl vostru, Care este în ceruri!

Aşa că, atunci când faci milostenie, nu suna din trâmbiţă înaintea ta, cum fac ipocriţii în sinagogi şi pe străzi, ca să fie slăviţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au primit răsplata! Tu însă când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta,  (Matei 6:1-3)

Oamenii înșelați de evanghelia prosperității păstrează un raport amănunțit a ceea ce au oferit, așteptându-se să primească înapoi, pe deplin, în ”investițiile” lor. 

Ei, cu certitudine, nu dăruiesc cu lepădare de sine, fără să știe stânga ce face dreapta..

În trecut,când  bisericile se măreau la un anumit număr, ele se divideau pentru a forma congregații noi.

Scopul era:1) răspândirea evangheliei; și 2) în sprijinul nevoilor membrilor. Predicatorii Evangheliei prosperității nu fac asta. Atitudinea lor este cu cât mai mare cu atât mai bine! Nu doar că le face să le crească fondurile pentru lucrare( și astfel și renumerația lor va fi mai mare) dar, deasemenea, au o influență subtilă asupra minților membrilor din biserică. Evanghelia prosperității lucrează doar cu spiritul de turmă al celor mai largi grupări. Este o manipulare a minții deoarece afirmă: ”Pot să greșească atât de mulți oameni!”    

Lakewood Church

”Pastorul (Joel) Osteen a achiziționat noul locaș al Bisericii Lakewood de la fostul Compaq Center în 2005. Arena de 16,000 de locuri este căminul celei mai largi congregații a națiunii(43,000 de membri) și a investit 95 de milioane de dolari în renovări, conform unui articol din New York Times. ”Asemenea multor biserici evanghelice, nu deține cruce, giamuri colorate, nici un fel de iconografie religioasă.În schimb deține o cafenea cu rețea wireless de internet, 32 de pavilioane pentru video jocuri și o arcadă unde se aduc darurile” raportează ziarul. (http://www.christianpost.com/buzzvine/joel-osteens-10-5-million-mansion-cross-less-church-and-other-surprising-facts-about-the-mega-pastor-106986/)

Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni

Oamenii care acceptă erezia evangheliei prosperității încearcă imposibilul. Yahushua a vorbit deschis: ”Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni: pentru că va urâ pe unul și-l va iubi sau va asculta de unul și va disprețui pe celălalt. Nu poți să slujești lui Yahwah și mamonei banilor.”(Matei: 6:24) ”Mamona” este un mic cuvânt interesant provenit din greacă , Mammonas,sau avariție. Avariția este definită:”Dorință excesivă sau insațiabilă după bogăție sau câștig.”18 Evanghelia prosperității reprezintă evanghelia Mamonei.

 

Petru ne avertizează asupra asupra acestei doctrine pernicioase:

”Însă, în popor, s-au şi ridicat profeţi falşi, cum şi între voi vor fi învăţători falşi, care vor strecura erezii  distrugătoare şi-L vor nega pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, aducând astfel asupra lor o distrugere năprasnică.  Mulţi îi vor urma în depravările lor; din cauza lor calea adevărului va fi batjocorită.  În lăcomia lor, vor încerca să profite de voi prin cuvântări născocite. Dar condamnarea lor, dată cu mult timp în urmă, nu stă degeaba, iar distrugerea lor nu dormitează. (2 Petru 2:1-3)

Evanghelia prosperității este populară deoarece apelează la grupuri largi de oameni: lacomii și cei ce au probleme financiare. Aproape oricine poate fi încadrat într-una din aceste categorii. Totuși, prin această erezie, succesul tău nu este dependent de bunătatea și dragostea lui Yahuwah. Ci mai degrabă, depinde de abilitatea ta de a gândi pozitiv și de a schimba realitatea prin forțele tale : plătind zecimi și daruri de bunăvoie. Chiar mai rău, relația ta cu Yah este judecată după cât de multă avere poți face. Acesti adepți, deoarece consideră sărăcia și lipsa drept păcat, se etalează cu bogăția ca un semn al favoarei lui Yah! Mândria spirituală îi ia în stăpânire. Nici o diferență față de atitudinea fariseilor de acum 2000 de ani.

Această erezie, în mod revoltător, contrazice Scriptura, care afirmă că urmașii lui Yahushua, în lume, vor avea necazuri:  V-am spus aceste lucruri ca să aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar curaj, Eu am învins lumea! (Ioan 16:33)

Predicatorii evangheliei prosperității strâng comori trecătoare. Mai rău, ei îndepărtează mulțimile, încurajându-le să facă la fel. Mesajul lui Yahushua este în opoziție cu evanghelia prosperității. El zice:

Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde le distrug moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii,

ci adunaţi-vă comori în cer, unde nu le distrug moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.

Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta. (Matei 6:19-21)

Yahushua a avertizat încontinuare că bogăția aduce un mare pericol spiritual! Este mai uşor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre un om bogat în Împărăţia lui Dumnezeu (Marcu 10:25) Pavel a fost mult mai tranșant. El spune:

Cei care vor să se îmbogăţească vor cădea în ispită, în capcană şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care-i cufundă pe oameni în ruină şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor, iar unii, care au tânjit după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu multe dureri. Însă tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri! Urmăreşte dreptatea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea! (1Timotei 6:9-11)

Predicatorii prosperității îi îndeamnă pe oameni să tânjească după lucrurile despre care Pavel spune să fugim, deoarece vor avea parte de mult necaz!

 Biblia afirmă clar: viața de pe pământul păcătos este plină de durere și necaz. Intrăm în Împărăția Cerurilor prin multe necazuri și încercări.  Yahushua i-a spus lui Pilat, “Împărăția Mea nu este din această lume. (Ioan 18:36) Făgăduințele oferite pentru viața pământească sunt în sens larg spirituale, în timp ce cele materiale sunt în primul rând legate  de viața viitoare.

Nu te lăsa păcălit să dai banii tăi șarlatanilor. Nu crede că dacă ai probleme financiare  înseamnă că ești sub blestemul lui Yah.Tatăl nu lucrează astfel. Yahushua nu a avut nici o casă a Lui și totuși Tatăl a spus despre El : „Acesta este Fiul Meu preaiubit în Care-Mi găsesc plăcerea!” (MatEI  3:17)

Ia-ți crucea și urmează pașii lui Yahushua. Concentrează-ți atenția (și darurile tale în salvarea de suflete) și fi o binecuvântare pentru cei, din jurul tău, aflați în nevoi. Nimănui nu-i este promisă prosperitate pământească în această viață ci un Însoțitor divin ne este promis. Niciodată, El nu te va părăsi și nu te va uita, pe cărarea pe care ai fost chemat să treci.

Încrede-te în [Yahuwah],și fă bine; în țara în care vei locui și vei fi hrănit.

Odihnește-te în [Yahuwah],și așteaptă-L cu răbdare: nu te îngrijora din cauza celui ce prosperă în căile lui, căci omul care face răul va pieri.

Puținul celui neprihănit este mult mai valoros decât bogățiile multor răi.

Căci brațul celui rău va fi zdrobit: dar  [Yahuwah] susține pe cel neprihănit.

[Yahuwah]cunoaște zilelel celui drept: iar moștenirea lor va fi pe vecie.

Ei nu vor fi dați de rușine în vremuri grele: și vor fi săturați în zilele foametei.

Pașii omului bun sunt porunciți de [Yahuwah]:  și găsește plăcere în căile lui. Chiar dacă cade, nu este doborât: pentru că Yahuwah îl înconjoară cu brațele Sale.

Am fost tânăr și-am îmbătrânit dar n-am văzut pe cel neprihănit uitat sau pe urmașuI lui cerșându-și pâinea. (Psalmul 37:7, 16-19, 23-25.)

Încrede-te în Yahuwah. El știe de ce ai nevoie și-ți va trimite ajutor chiar la momentul potrivit. Nu trebuie să-L mituiești pentru asta. El te iubește. Are mare plăcere să ofere copiilor Săi orice lucru bun.

Este de ajuns.


1 Kate Bowler, Blessed: A History of the American Prosperity Gospel, p. 39.

2 Koch, “Who Are the Prosperity Gospel Adherents?” Journal of Ideology, Vol. 36, 2014.

3 Gloria Copeland, God’s Will Is Prosperity, p. 54.

4 Simony, Webster’s New Universal Unabridged Dictionary, 1983 ed.

5 David W. Jones, “5 Errors of the Prosperity Gospel,” The Gospel Coalition, June 5, 2015.

6 Edward Pousson, Spreading the Flame: Charismatic Churches and Missions Today, 1992.

7 “Why Do Bad Things Happen?” http://www.kcm.org/real-help/spiritual-growth/learn/why-do-bad-things-happen.

8 https://www.merriam-webster.com/dictionary/bribe

9 Noah Webster, American Dictionary of the English Language, 1828 ed.

10 Kenneth Copeland, The Laws of Prosperity.

11 https://www.thegospelcoalition.org/article/5-errors-of-the-prosperity-gospel, emphasis supplied.

12 David W. Jones, and Russell S. Woodbridge, Health, Wealth & Happiness: Has the Prosperity Gospel Overshadowed the Gospel of Christ?, p. 8.

13 http://www.huffingtonpost.com/pastor-rick-henderson/osteen-meyer-prosperity-gospel_b_3790384.html

14 https://www.youtube.com/watch?v=jLRue4nwJaA

15 http://www.biography.com/people/charles-ponzi-20650909

16 Norlan De Groot, Patti Richter, “Untangling a Twisted Gospel in Africa,” https://www.thegospelcoalition.org/article/untangling-a-twisted-gospel-in-africa

17 Ibid.

18 https://www.merriam-webster.com/dictionary/avarice