Print

Poate fi Yahuwah Marele Preot?

Acesta este un articol non-WLC. Atunci când folosim resurse de la autori externi, publicăm numai conținutul care este 100% în armonie cu Biblia și convingerile biblice actuale ale WLC. Deci, astfel de articole pot fi tratate ca și cum ar proveni direct de la WLC. Am fost foarte binecuvântați de slujirea multor slujitori ai lui Yahuwah. Dar nu îi sfătuim pe membrii noștri să exploreze alte lucrări ale acestor autori. Astfel de lucrări, le-am exclus din publicații deoarece conțin erori. Din păcate, încă nu am găsit un minister care să nu conțină erori. Dacă sunteți șocat de un conținut publicat non-WLC [articole / episoade], țineți cont de Proverbe 4:18. Înțelegerea noastră despre adevărul Său evoluează, pe măsură ce mai multă lumină este aruncată pe calea noastră. Prețuim adevărul mai mult decât viața și îl căutăm oriunde ar putea fi găsit.

Poate fi Yahuwah Marele Preot?

În Geneza 14:18 ne este introdus conceptul de Mare Preot. Aflăm că enigmaticul Melchisedec este preotul Dumnezeului Prea Înalt. El îl binecuvântează pe Avram și pe Dumnezeul Preaînalt. Funcțiile lui exacte nu sunt clare, dar știm asta: a fost rege al Salemului și a acționat ca agent al lui Yahuwah pe pământ în acele timpuri de început ale omenirii. Aceasta a fost cu mult înainte de existența lui Israel și a preoției levitice.

Ar trebui să fie evident din declarația că el „a binecuvântat pe Dumnezeul Prea Înalt” că acest Melchisedec nu era Yahuwah. Dacă nu ne imaginăm că Yahuwah se binecuvântează pe Sine, putem înțelege în mod rezonabil că Preotul este altcineva decât Yahuwah! Menționez asta pentru că sunt cei care cred că Melhisedec a fost Hristos, iar dacă e Hristosul ortodoxiei, atunci e Dumnezeu-Fiul.

De fapt, Melchisedec era „ca Fiul lui Yahuwah” (Evrei 7:3), ceea ce înseamnă că nu ar fi putut fi Fiul lui Yahuwah. Melhisedec nu avea o genealogie înregistrată („fără tată și mamă”, Evrei 7:3, așa cum au spus evreii despre Sara, a cărei descendență nu este cunoscută). Știm că paternitatea lui nu a fost urmărită din Levi (v. 6).

Melhisedec

Melhisedec a fost doar un preot sau putem deduce că a fost Marele Preot? Textul spune că el a fost preotul Prea Înalt Yahuwah. Au fost implicați și alți preoți sau Melhisedec era singurul preot la acea vreme, făcându-l astfel Marele Preot de facto? Indicația este că Melchisedec era singur, acționând în numele lui Yahuwah pentru acel om (Abram) care avea să devină destinatarul unui „legământ” foarte special.

Este derutant că Melchisedec nu a apărut, în Biblie, până la întâlnirea cu Avram. Putem presupune că era în viață și funcțional înainte de acest eveniment, dar pur și simplu nu știm ce făcea. Nu există niciun indiciu că Avram a fost surprins să-l vadă pe Melhisedec apărând, tocmai la timp pentru a primi zecimea pradă de război. Părea destul de natural, fără întrebări; așa că Avram a răsturnat o zecime din prada lui. Fiindcă o persoană normală nu și-ar preda bunurile unui om străin complet, rezultă că Avram avea cunoștințe sau poate avea o relație strânsă cu Melchisedec?

Este interesant faptul că acest Melhisedec este menționat de trei ori în Biblie — o dată în Geneza cu Avram (în legătură cu un legământ), o dată cu David în Psalmul 110 (David a primit legământul regal al împărăției, prefigurandu-l pe Mesia) și în cele din urmă în Evrei 6 și 7 (Noul Legământ). De fapt, întregul aranjament al legământului este legat prin Melchisedec de Avram, de David și de Yahushua Mesia. Deci promisiunile lui Yahuwah de a-l face pe Yahushua rege și domn sunt țesute în mod indisolubil împreună cu promisiunea lui Yahushua de a deveni și preot (Mare Preot) pentru totdeauna, conform ordinului lui Melchisedec. Aceasta este o preoție veșnică, precum este împărăția lui Hristos peste toate națiunile.

Spre deosebire de această preoție, preoția lui Aaron și a descendenților săi avea să se încheie. Marele preot sub preoția aaronică, levitică, a slujit lui Yahuwah și a slujit poporului ca agent al lui Yahuwah în chestiuni religioase. Aceasta a fost funcția și scopul întregii preoții biblice de la Melhisedec. De ce? Pentru că Yahuwah a rânduit să nu se ocupe de om în mod direct.

Yahuwah nu poate mijloci între El Însuși și om. El alege oameni și îngeri care să facă asta, și în iconomia creștină există un om, slăvitul și nemuritorul Yahushua Hristos.

1Timotei 2:5 afirmă clar și definitiv că există acum „un singur Dumnezeu și un singur mijlocitor între Yahuwah și oameni, omul Mesia Yahushua”. Medierea lui Yahushua este realizată prin rolul său de Mare Preot după ordinul lui Melchisedec. Yahuwah nu mijlocește între El însuși și om. El alege oameni sau îngeri pentru a face acest lucru, iar sub economia creștină este un om, Yahushua Hristos glorificat și imortalizat. (Yahushua a apărut și pe pământ ca mare preot, Evr. 9:11.) Orice deducere că Yahushua este atât Yahuwah, cât și Mare Preot nu are niciun sens, pentru că dacă Yahuwah a hotărât să existe o „întreprindere”, atunci după ce logică poate cineva pretinde că acest mediator este Yahuwah? Dacă Yahuwah face mijlocirea, atunci de ce să nu spui pur și simplu: „Voi fi mijlocitor între mine și om”?

Există multe motive pentru a contesta ortodoxia în ceea ce privește așa-numita Divinitate a lui Yahushua Hristos. Yahuwah nu poate muri, Yahuwah nu poate fi ispitit, Yahuwah este incoruptibil, Yahuwah este omniscient, iar acum mai vedem unul: Yahuwah nu poate fi Marele Preot. Yahushua este Marele Preot și, prin urmare, nu poate fi Yahuwah. Acesta este un silogism de bază în logică.

Sunt multe de spus despre subiectul preoției în Evrei capitolele 6-9. Voi rezuma câteva dintre cele mai importante puncte. Preoția levitică a fost o preoție temporară rânduită pentru a oferi mediatori între Yahuwah și Israel. Această funcție a fost eliminată treptat odată cu sosirea lui Yahushua pe scena istoriei ca Mare Preot pentru întreaga omenire pentru toate timpurile. El este stabilit în ceruri la dreapta lui Yahuwah și va rămâne așa până la momentul restaurării Împărăției pe pământ, când Yahushua se va întoarce.

Tora preoției a fost schimbată, Marele Preot a fost schimbat și Tora administrată de preoție a fost schimbată (Evr. 7:11-12). Se spune că Yahushua s-a născut din seminția lui Iuda, trib care nu avea attribute preoțești. Cu toate acestea, Yahushua a devenit Marele Preot, în ciuda cerințelor definite în Tora. Cum? Prin voința lui Yahuwah și prin slujirea lui Hristos și prin jertfa veșnică de pe altarul Sfântului Sfintelor, el a devenit preot pentru totdeauna, după rânduiala lui Melhisedec.

Gândiți-vă din nou la oportunitatea pe care Yahuwah Tatăl a avut-o de a clarifica lucrurile și de a clarifica relația dintre El Însuși și Fiul Său, Marele Preot suprem. Scriptura spune: „Este evident că Domnul nostru s-a ridicat din Iuda” – nu din cer, nici din veșnicie! Și din nou, Evrei 7:15 afirmă că „este încă mult mai evident dacă, după asemănarea lui Melhisedec [un om, v. 4], se ridică un alt preot”. În versetul 24, Yahushua primește preoția neschimbată. De ce? Nu pentru că el este Yahuwah și îl are dintotdeauna, ci pentru că după ce a fost crescut, el continuă în funcție pentru totdeauna. A câștigat această funcție prin sacrificiu.

În Evrei 8 citim că Yahushua a trebuit să se ofere o jertfă pentru a intra în Locul Preasfânt, așa cum a făcut Marele Preot Levitic în timpul Vechiului Legământ în Ziua Ispășirii. În Evrei 8:3 vedem că „acesta [Yahushua] trebuia să aibă ceva de oferit” și, desigur, aceasta a fost viața lui, propriul său sânge pe altar. Ca rezultat al acestei jertfe „el a obținut o slujire mai excelentă, în măsura în care este și mijlocitor al unui legământ mai bun”.

Yahushua nu poate fi Yahuwah și Mare Preot în același timp, si devreme ce este clar că el este Marele Preot atunci nu poate fi Yahuwah, Preoții erau selectați dintre oameni (Evrei 5:1)

Preoția levitică a fost temporară și destinată să fie înlocuită cu un nou sistem de mediere. Aceasta s-ar baza pe înțelegerea eternă a naturii omului și pe nevoia unui nou om empatic, perfect și înviat care să fie Marele Preot plin de compasiune. Acesta a fost planul lui Yahuwah pentru Hristos. Dacă în mintea lui Yahuwah Mesia „a fost ucis de la întemeierea lumii” (Apocalipsa 13:8), atunci este de înțeles că Yahuwah a știut de la început că Melchisedec era modelul preoției veșnice și sistemul levitic era temporar.

Evrei 6-9 nu trebuie interpretat după modelul de mai târziu al credințelor ortodoxe cu privire la divinitatea lui Hristos. Nu există nicio indicație aici că altcineva în afară de omul Mesia Yahushua, urma să îndeplinească cel mai important rol de preot și mediator, dar într-un concept al Noului Legământ. Când permitem Scripturii să decurgă din sursa ei ebraică, putem într-adevăr să bem apă proaspătă și vie.

Yahushua nu poate fi Yahuwah și Marele Preot în același timp și, din moment ce este clar că el este Marele Preot, atunci nu poate fi Yahuwah. Preoții sunt aleși dintre oameni (Evr. 5:1).


Acesta este un articol non-WLC scris de Terry Anderson.

Am scos din articolul original toate numele și titlurile păgâne ale Tatălui și Fiului și le-am înlocuit cu numele originale. În plus, am restaurat în Scripturi citate numele Tatălui și Fiului, așa cum au fost scrise inițial de autorii inspirați ai Bibliei. - Echipa WLC