Print

Calendarul Biblic: Socotirea Anului Nou

WLC crede, bazat pe mandatul din Exod 34:22, ca Noul An biblic se socoteste incepand cu cea mai apropiata Luna Noua de echinoctiul vernal.   

(1) Ce spune, Biblia  sau ce mentioneaza ea in legatura cu Noul An?

In Exod 12, Yahuwah instruia pe Moise:

"Aceasta va fi luna de inceput a lunilor caledaristice: va fi, pentru voi prima luna a anului.” (Exod 12:2)

Din context, stim ca aceasta era in timpul sau in apropierea primaverii, dar cum urma, Moise sa delimiteze “prima luna calendaristica”in anii viitori? Cum urma, el sa cunoasca cand incepea primavara? Urma sa-si bazeze, el,  Noul An pe vegetatie( orzul), sau sa cerceteze cerul? Geneza detine raspunsul:

“Si Elohim a spus, ’Sa fie niste luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremile, zilele si anii; si sa slujeasca de luminatori in intinderea cerului, ca sa lumineze pamantul.’Si asa afost. (Geneza 1:14-15)

Geneza 1:14 afirma foarte clar ca trupurile ceresti urmeaza sa fie “semne care sa arate vremile ,zilele si Geneza 1:14anii.” Nu este nici o mentiune cu privire la vegetatie in acest pasaj. Nicaieri in Scriptura nu se declara ca inceputul anului urmeaza sa fie determinate de examinarea orzuui. A sugera ca Noul An depinde de gradul de coacere al orzului, cand Scriptura declara fara tagada ca trupurile ceresti urmeaza sa determine anii, inseamna sa adaugi la Cuvantul luiYahuwah.

“Sa nu adaugi la cuvantul pe care ti l-am poruncit, nici sa nu scoti din el ci sa pazesti poruncile lui Yahuwah, Elohimul tau pe care ti le poruncesc.” (vezi Deuterenom 4:2)

“Pazeste cu atentie tot ce ti-am poruncit, sa nu adaugi si nici sa nu scoti ceva din el.” (vezi Deuteronom 12:32.)

“Orice cuvant al lui Eloah este incercat, El este un scut pentru cei ce se incred in El. N-adauga nimic la cuvintele Lui, ca sa nu te pedepseasca, si sa fii gasit mincinos.” (Vezi Proverbele 30:5-6)

Cu toate ca traditia populara invata ca semnul coacerii orzului in Palestina reprezinta indicatorul pentru Noul An, in sprijinul acestei supozitii nu putem aduce nici macar un singur pasaj din Scriptura. ( Pentru a afla mai mult de ce presupusa “lege a orzului” nu poate determina corect Noul An, cercetati sectiunea de mai jos, intitulata “Probleme insurmontabile in folosirea ‘Legii lui Moise cu privire la secerisul orzului.”

 Dupa ce am stabilit cu certitudine ca trupurile ceresti urmeaza sa determine anii, intrebarea este: “Ce fenomen se petrece in cer care sa ne faca cunoscut ca iarna a trecut si un Nou An poate incepe?” Un indiciu important  poate fi gasit in Exod 34 

“Sa tii sarbatoarea saptamanilor,a celor dintai roade din secerisul graului, si sarbatoarea strangerii roadelor la sfarsitul anului [H8622].” (Exodus 34:22)

Sa examinam cuvantul evreiesc, tradus aici ca “sfarsit”

H8622 (tekufah) -“runda, circuit de timp sau spatiu, o intoarcere, circuit”( Brown-Driver-Briggs Hebrew Dictionary)

Desi nu este la o prima aparitie in KJV, cuvantul tradus aici cu “sfarsit”[Strong’s H8622] se refera la echinoctiul de toamna care se petrece la mijlocul anului. Acest lucru este confirmat de “sarbatoarea strangerii roadelor”, deasemenea denumita si ca “Sarbatoarea corturilor” si “sarbatoarea colibelor” care are loc toamna in Luna a Saptea(Levitic 23:34)-la mijlocul  anului si nu la sfarsitul lui.

Enciclopedia Iudaica recunoaste aceasta interpretare.

“Cele patru anotimpuri din anul evreiesc sunt denumite tekufot [pluralul lui tekufah; H8622]. Mai exact reprezinta inceputul fiecaruia dintre cele patru sezoane- in limbaj obisnuit este chiar inceputul-denumit tekufah( literar “circuit”, din קוף infratit cu נקף,”a se roti”), tekufah-Nisan inseamna  chiar momentul in care soarele se afla in punctul vernal la echinoctiu, cel al lui Tammuz reprezinta punctul solstitiului de vara, cel din luna Tishri, la punctul autumnal al echinoctiului, si cel din Tevet, in punctul solstitiului de iarna” (Encyclopedia Judaica, Article “Calendar”, p.356)

Traducerea de mai jos ofera o acuratete mai buna asupra textului din Exod 34:22.

“Si va trebui sa-mi paziti sarbatoarea saptamanilor, inceputul seceratului graului; sarbatoarea strangerii roadelor la mijlocul anului.” (Exodul 34:22, Brenton’s English Septuagint)

“Si va trebui sa pazesti pentru tine insuti ;primele roade ale secerisului graului; si sarbatoarea strangerii roadelor; la revolutia anului.” (Exod 34:22, YLT)

“Si va trebui sa pazesti sarbatoarea saptamanilor, primelor fructe ale secerisului graului, si sarbatoare strangerii roadelor in curba anului.” (Exod 34:22, Darby)

Astfel, am stabilit urmatoarele;

 1. Sarbatoarea strangerii roadelor se petrece in preajma recoltei de toamna in Luna a Saptea (Levitic 23:34).
 2. Sarbatoarea strangerii roadelor este asociata cu echinoctiul de toamna la mijlocul anului.

Este doar logic sa concluzionam, bazati fiind pe cele de mai sus ca inceputul anului este conectat cu echinoctiul de primavara, care are loc cu aproape sase luni inainte si dupa echinoctiul de toamna. Daca sarbatorile de toamna sunt conectate cu echinoctiul de toamna in mijlocul anului, atunci sarbatorile de primavera trebuie sa fie in legatura cu echinoctiul de primavera la inceputul anului.

Este foarte important sa luam aminte aici, ca Sarbatoarea Strangerii Roadelor este direct asociata cu echinoctiul de toamna;de aceea , pentru implinirea mandatului biblic, Sarbatoarea Strangerii Roadelor trebuie sa fie in momentul sau foarte aproape de echinoctiul de toamna. 

(1a) Este aceasta in acord cu socotirea Noului An  dupa prima Luna Noua dupa echinoxul vernal?

Nu, nu intotdeauna. Uneori, cand folosim aceasta metoda de socotire , Sarbatoarea Strangerii Roadelor va fi la sau in apropierea echinoctiului de toamna. Alteori, Sarbatoarea Strangerii Roadelor va cadea la 5 saptamani dupa echinoctiul de toamna! ( Acesta ar fi cazul in 2015 daca s-ar folosi aceasta metoda.)

(1b) Este aceasta in acord cu socotirea Anului Nou dupa Luna Noua cea mai apropiata de echinoctiul vernal?

 Da, intotdeauna. Folosind aceasta metoda , Sarbatoarea Strangerii Roadelor va cadea intotdeauna la sau aproape de echinoctiul de toamna. Cel mai devreme va fi cu 7-10 zile inainte de echinoctiul de toamna. Cel mai tarziu ,Sarbatoarea va cadea cu oproximativ 3 saptamani dupa echinoctiul de toamna. (Aceasta este o estimare libera; nu am intalnit nici  macar un singur caz  unde Sarbatoarea  ar cadea dupa 3 saptamani  intregi,  dupa echinoctiul de toamna, atunci cand folosim metoda.)

Concluzie:

Unicul punct de legatura definitiv dat de Scriptura pentru a indentifica metoda corecta de socotire  a Noului An este echinoctiul de toamna. Exod 34:22 afirma ca Sarbatoarea Strangerii Roadelor ( in luna a saptea ) urmeaza sa fie tinuta la  tekufah care in context arata catre echinoctiu de toamna. Nu este posibil sa pazesti constant acest mandat atunci cand se socoteste intotdeauna Anul Nou dupa prima Luna Noua de dupa echinoctiul vernal. Daca socotim Anul Nou de la cea mai apropiata Luna Noua de dupa echinoctiu vernal, totusi, mandatul biblic va fi implinit cu consecventa. Dar nu ne putem opri aici…    

(2) Ce ne-au transmis istoricii primului secol despre Anul Nou?

Filo, filozof elenistic evreu care a trait inainte, in timpul si dupa misiunea pamanteasca a Mantuitorului nostru, a inregistrat multe detalii in legatura cu calendarul biblic din primul secol. In citatele de mai jos, Filo confirma ca Sarbatoarea Azimilor este legata de echinoctiul vernal si ca Sarbatoarea Strangerii Roadelor este legata de echinoctiul de toamna. 

“In primul anotimp care da nume primaverii si echinoctiului ei, el a hotarat ca asa zisa sarbatoare a azimilor  sa fie tinuta timp de sapte zile , toate zilele  sa fie onorate la fel prin ritualul destinat pentru ele. El a ordonat ca sa fie oferite zece sacrificii pentru fiecare zi  ca in zilele de luna noua, arderi  de tot care se ridicau la numarul de saptezeci aparte de darurile pentru pacat. El considera ,asa cum este, ca cele sapte zile de sarbatoare poarta aceiasi relatie cu echinoctiul care cade in cea de a saptea luna asa cum luna noua da luna calendaristica.”(Filo, Legi Speciale I (181-182)[Traducerea lui Colson])[Nota: Filo, zice aici, ca echinoctiului de toamna se produce  in luna a saptea, exact cum indica Scriptura-Ex. 34:22]

“In a saptea el oferea topul sarbatorilor,  prelungita pentru multe zile, doua sarbatori, care sunt in timpul celor doua echinoctii, fiecare avand durata a sapte zile, primul primavara pentru a celebra coacerea culturilor insamantate, al doilea ,toamna pentru strangerea tuturor fructelor din copaci…” (Filo, Decalogul(161) [traducerea lui Colson]

“…pentru ca era sarbatoarea generala a evreilor din timpul echinoctiului de toamna, in timpul caruia evreii obijnuiesc sa locuiasca in corturi”( Filo, Flaccus XIV(116)[Traducere lui Yonge]) [Nota: Acest citat se refera la Sarbatoarea Strangerii Roadelor, numita si “Sarbatoarea Corturilor” sau ‘”Sarbatoarea Colibelor,” in care israelitii trebuiau sa “locuiasca in colibe sapte zile.” Vezi Lev.23:39-42.]

Iosif Flavius, un invatat romano-evreu din primul secol, aduce mai multa lumina asupra subiectului confirmandu-ne intelegerea dintr-un alt punct de vedere. Iosif comenteaza pozitia soarelui in relatie cu stelele in timpul Pastelui.

“In luna lui Xanthicus, pe care noi o denumim Nisan, si reprezinta inceputul anului nostru, in ziua a paisprezece a lunii calendaristice, cand soarele se afla in Aries, (Berbec) ( pentru ca in aceasta luna am fost eliberati din robia din Egipt), porunca legii era ca in fiecare an trebuia injunghiata jertfa despre care v-am spus ca am ucis-o cand am iesit din Egipt si care a fost denumit Pastele(Trecerea)…” (Iosif Flavius, Antichitati Iudaice, Cartea III, Capitolul 10, paragraful 5,  http://www.ccel.org/ccel/josephus/complete.ii.iv.)

Inainte de a comenta asupra citatului interesant a lui Iosif, este imperativ necesar sa intelegem urmatorul fenomen: Datorita precesiei axiale, progresia soarelui la traversarea ecuatorului ceresc in relatie cu stelele nu este aceeasi cu cea din timpul zilelor lui Iosif. In primul secol, echinoctiul vernal se producea imediat ce soarele intra in semnul Aries (Berbec). Astazi, de altfel, echinoctiul se produce in semnul Pestilor.

Echinoctiu, 31 AD

Deasupra: Echinoctiu, 31 AD - Notati ca Aries se afla in imediata cale a soarelui, urmand echinoctiul.

 Echinoctiu 2013 AD

Deasupra: Echinoctiu 2013 AD - Notati ca Aries, astazi, nu se mai afla in imediata cale a soarelui, urmand echinoctiul. Aries pare ,aparent, deviat datorita precesiei axiale.

Desi nu putem folosi aceiasi constelatie astazi pe care ei o foloseau in  primul secol pentru a determina inceputul anului, putem determina cu mare certitudine cum era socotit Anul Nou in functie de echinoctiu.

Sa privim din nou citatul lui Iosif:

“In luna Xanticus, pe care, noi o denumim Nisan, si care este inceputul anului nostru, in cea de a paisprezecea zi a lunii calendaristice lunare, cand soarele se afla in Aries (Berbec), (pentru ca in aceasta luna am fost eliberati din robia egipteana),legea poruncea ca in fiecare an trebuie sa injughiem acea jertfa despre care v-am spus mai inainta ca am ucis-o cand am iesit din Egipt, si care era denumita Pastele(Trecerea)…” (Iosif Flavius, Antichitati Iudaice, Cartea III, Capitolul 10, paragraful 5,  http://www.ccel.org/ccel/josephus/complete.ii.iv.x.html)

Aici, Iosif afirma pe deplin ca  Pastele [evreiesc] a fost observat cand soarele se afla in semnul Aries.[Berbec]

(2a) Este marturia lui Iosif suficienta pentru socotirea permanenta a primei Lunii Noi de dupa echinoctiul vernal ca inceput de an?

NU. Daca in primul secol , ei  ar fi considerat prima Luna Noua de dupa echinoctiul vernal ca fiind intotdeauna inceputul anului, atunci, ar fi observat  Pastele [evreiesc] si cand soarele se afla in semnul Taurului( care depaseste semnul Aries ). Metoda aceasta poate plasa Pastele [evreiesc] uneori in Aries dar alteori nu.

31 AD - Soare in Taur

Deasupra: 31 AD – Socotirea primei Luni Noi de dupa echinoctiul vernal ca inceput al anului ar plasa Pastele (a 14-a zi a luni calendaristice lunare) in semnul Taur, dincolo de Aries[Berbec]. Acest lucru nu este in acord cu marturia lui Iosif care spune ca Pastele [evreiesc] trebuie sa fie in Aries (in primul secol). (Nota: Globul stalucitor din spatele soarelui nu este luna; este oglindirea soarelui in lentila  aparatului astronomic.)

(2b) Sustine marturia lui Iosif  socotirea  celei mai apropiate Luni Noi de echinoctiul vernal ca inceput al noului an?

Da. Daca ,in primul secol, cea mai apropiata Luna Noua de echinoctiul vernal era  recunoscuta ca inceput al anului, atunci Pastele[evreiesc] in mod constant cadea foarte aproape de Aries. Folosind aceasta metoda vom fi mai  aproape de marturia lui Iosif.

31 AD - Soare în Berbec

Deasupra: 31 AD-Socotirea celei mai apropiate Luni Noi de echinoctiu vernal, ca inceput al anului ar plasa Pastele [evreiesc] (a 14-a zi a lunii calendaristice lunare) sub semnul Aries, in acord cu Iosif.

Sa examinam, acum un remarcabil pasaj din Istoria Bisericeasca a lui Eusebiu. Eusebiu a fost un istoric roman care a trait intre anii 260 AD SI 340 AD. In urmatorul pasaj, el citeaza din Canonul Anatolius despre Sarbatoarea Pascala(Pastele evreiesc)

“Si aceasta nu este propria opinie, ci  era cunoscuta evreilor din vechime, inainte de aparitia crestinismului, fiind foarte atent observata de ei. Se poate sa fi fost invatata de la Filo, Iosif si Musæus; si nu doar de la ei, ci si de la altii, si mai de demult: cei doi Agathobuli, supranumiti ‘Maiestrii’si faimosul Aristobul care a fost ales dintre saptezeci de interpreti ai sacrelor si divinelor Scripturi evreiesti de Ptolomeu Philadelphus si de tatal sau si care a dedicat acelorasi regi,  cartea sa exegetica  asupra legii lui Moise. Acesti scriitori, explicatand chestiunile din cartea Exodului, spun ca toti, la fel, trebuiau sa sacrifice jertfele de paste dupa echinoctiul de primavara, la mijlocul primei luni. Dar aceasta se intampla in timp ce soarele parcurge primul segment solar , sau asa cum unii dintre ei au stilat,  cercul zodiacal. Aristobul a adaugat ca este necesar ca  la sarbatoarea Pastelui, nu doar soarele trebuie sa treaca prin segmentul echinoctial, ci  si luna, deasemenea. Pentru ca exista doua echinoctii, vernal si autumnal, aflate in opozitie unul fata de celalalt, si datorita faptului ca pastele era in  cea de a paisprezecea zi si incepea seara, luna urma sa detina o pozitie diametral opusa soarelui, aparand ca luna plina, soarele fiind in echinoctiul vernal, necesitatea cerea  ca luna sa fie in [echinoctiul] autumnal.(Istoria Bisericeasca a lui Eusebiu, Cartea 7, Capitolul 32, http://www.newadvent.org/fathers/250107.htm)

Din acest citat, deducem urmatoarele:
 1. Pastele nu putea cadea inainte de echinoctiu:

  “. . . toti la fel trebuiau sa sacrifice jertfele de paste dupa echinoctiul de primavara, la mijlocul primei luni.”

 2. Luna plina trebuia sa se produca dupa echinoctiu:

  “Aristobul  adauga ca este necesar ca  la sarbatoarea Pastelui, nu doar soarele trebuie sa treaca prin segmentul echinoctial, ci  si luna, deasemenea. Pentru ca exista doua echinoctii, vernal si autumnal, aflate in opozitie unul fata de celalalt, si datorita faptului ca pastele era in  cea de a paisprezecea zi si incepea seara, luna urma sa detina o pozitie diametral opusa soarelui, aparand ca luna plina, soarele fiind in echinoctiul vernal, necesitatea cerea  ca luna sa fie in [echinoctiul] autumnal.”

La o prima vedere, acestea par a fi doua criterii in intregime noi. Examinand cu atentie citatul,  totusi se va descoperi ca nu este decat o cale mai exacta de a fixa ceea ce am invatat deja, in acest domeniu, ca cea mai apropiata Luna Noua de echinoctiul de primavera urmeaza sa fie inceputul anului nou. Atentia trebuie focalizata in principal pe luna plina care  este inexorabil legata de Paste si de Sarbatoarea Corturilor. Luna plina este punctul de sprijin al lunii calendaristice lunare; marcheaza mijlocul ciclului lunar. Daca luna plina (mijlocul ciclului lunar) cade chiar cu putin timp inaintea echinoctiului vernal, atunci urmatoarea Luna Noua va fi cea mai apropiata de echinoctiu. Nu este atat de simplu ca numaratul zilelor dintre fiecare Zi de Luna Noua si echinoctiu, deoarece zilele nu sunt, in mod necesar un indicator precis al mijlocului ciclului lunar  E ca si cum ai spune ca adevaratul mijloc al lunii calendaristice lunare (luna plina) nu coincide, intotdeauna cu a paisprezecea zi  a lunii, nici nu coincide intotdeauna cu a cinsprezecea zi a lunii calendaristice. Aceasta arata ca vom fi in eroare daca simplu vom numara zilele dintre fiecare Luna Noua si echinoctiu. Adevaratul test este sa faci sa fie exacte atat Pastele (a paisprezecea zi a lunii  calendaristice lunare) cat si luna plina care cade dupa echinoctiu. Mai jos este o ilustrare la ce,exact, s-a referit, Aristobul cand a facut afirmatiile:

“Aristobul  adauga ca este necesar ca  la sarbatoarea Pastelui, nu doar soarele trebuie sa treaca prin segmentul echinoctial, ci  si luna, deasemenea. Pentru ca exista doua echinoctii, vernal si autumnal, aflate in opozitie unul fata de celalalt, si datorita faptului ca pastele era in  cea de a paisprezecea zi si incepea seara, luna urma sa detina o pozitie diametral opusa soarelui, aparand ca luna plina, soarele fiind in echinoctiul vernal, necesitatea cerea  ca luna sa fie in [echinoctiul] autumnal.”

Aceasta reprezinta o ilustratie a ceea se intampla la luna plina dupa echinoctiu.

Deasupra: Aceasta reprezinta o ilustratie a ceea se intampla la luna plina dupa echinoctiu. Cercul verde reprezinta calea invers acelor de ceasornic a soarelui si lunii. Notati ca ambele, soarele si luna au traversat ecuatorul ceresc (reprezentat prin linia rosie) si sunt pozitionate diametral opuse una fata de cealalta in “punctul echinoctial”, soarele la echinoctiul vernal si luna la echinoctiul autumnal, exact cum descrie  Aristobul, conform cu Eusebiu.

Este remarcabil! Daca socotim Anul Nou folosind Luna Noua cea mai apropiata de echinoctiul vernal, care  corect interpretata va plasa Pastele si luna plina dupa echinoctiu, va fi in armonie cu detaliile calendaristice inregistrate de Eusebiu. (Nu ar avea nici un rost aici  afirmatiile lui Aristobul despre necesitatea ca echinoctiul sa preceada luna plina a primei luni daca Luna Noua de dupa echinoctiu nu ar fi cea care incepe anul. Caci daca Luna Noua de dupa echinoctiul de primavera intotdeauna incepe anul, luna plina a primei luni calendaristice in mod natural va cadea la saptamani dupa echinoctiu. Faptul ca Aristobul a gasit necesar sa comenteze asupra acestui principiu sugereaza ca luna plina a primei luni calendaristice ar putea cadea in apropierea echinoctiului de primavara.)

Nota: Pe langa a fi consecvent cu comentariul lui Eusebiu asupra principiilor biblice calendaristice, asigurand ca Pastele sa cada intotdeauna dupa echinoctiul vernal este deasemenea foarte logic, prin aceasta se garanteaza faptul ca doar un singur Paste va fi observat in fiecare an solar( de la un echinoctiu vernal la celalalt).

(2c) Este raportul istoric de acord cu socotirea Noului An de la prima Luna Noua de dupa echinoctiul de primavara?

Nu. Socotirea Anului Nou de la prima Luna Noua de dupa echinoctiul de primavera:

(2d) Este raportul istoric de acord cu socotirea Noului An de la  Luna Noua cea mai apropiata de echinoctiul vernal?

Da. Socotirea Anului Nou dupa Luna Noua cea mai apropiata de echinoctiului vernal( prin interpretare corecta intotdeauna vom plasa luna plina si Pastele dupa echinoctiu) este consecventa marturiei lui Filo, Iosif si Eusebiu.

Concluzie:

Marturia istoricilor  timpurii indica ca a existat Luna Noua cea mai apropiata de echinoctiul vernal ca inceput al anului (prin interpretare corecta  vom plasa intotdeauna luna plina si Pastele dupa echinoctiu). Nimeni nu poate mentinea armonia cu marturiile lui Filo si Iosif, daca adera la prima Luna Noua de dupa  echinoctiu ca metodologie de socotire a Anului Nou.

(3) Scriptura arata ca soarele, luna si stelele urmeaza sa fie folosite pentru inregistrarea timpului. (Gen.1:14-16)

(3a) Cand socotim Noul An  de la prima Luna Noua de dupa echinoctiul vernal, sunt toate trei luate in seama ( soarele, luna si stelele)?

Nu. Marturia lui Iosif despre cum stelele ( semnul Aries) coincideau cu Pastele in primul secol trebui sa fie contrara folosirii acestei metode de socotire.

(3b) Cand socotim Noul An de la Luna Noua cea mai apropiata de echinoctiul vernal, sunt toate trei puse la socoteala(soarele, luna si stelele?

Da. Metoda aceasta este in armonie cu marturia lui Iosif de felul cum stelele (semnul lui Aries) coincid cu Pastele din primul secol.

Nota: Desi precesia axiala a schimbat aparent progresia soarelui peste ecuatorul ceresc in reletie cu stelele din zilele lui Iosif, inca mai putem folosi stelele pentru a confirma inceputul anului. Chiar daca se mai intampla in rare ocazii ca soarele sa atinga semnul lui Arie(Berbec) in timpul Pastelui evreiesc, soarele, cel mai adesea va fi gasit in semnul Pestilor la Paste.   Astazi, soarele va fi totdeauna in semnul Pestilor cand are loc echinoctiul vernal si in Fecioara cand  se petrece echinoctiul de toamna.

Concluzie:

Socotirea Anului Nou prin metoda Lunii Noi celei mai apropiate de echinoctiul vernal este conforma cu Scriptura, prin faptul ca se ia in considerare si este in armonie cu marturia istorica despre cum stelele( constelatia Berbec) au coincis cu Pastele in primul secol.

(4) Conform Ciclului Metonic, exista sapte ani embolismici (13 luni calendaristice) intr-un interval de 19 ani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

(4a) Este manifestat Ciclul Metonic atunci cand se socoteste Anul Nou dupa cea mai apropiata de echinoctiul vernal, Luna Noua?

Da. Aceasta este dovada minunatului plan al Creatorului nostru. Stabilirea Ciclului Metonic nu se dovedeste a fi o metoda particulara de calcul, dar merita sa fie studiat deorece ne poate arata unde ne aflam in marea schema a anilor embolismici.( Vezi Tabelul Ciclului Metonic)

(5) Vor exista doua eclipse totale de luna (denumite adesea “luna insangerata”) in 2014 si doua eclipse totale de luna in 2015 (4 de toate; un “tetrad”). Ar putea ca aceasta aparitie rara sa fie un semn aratand credinciosului lui Yahuwah metoda corecta de determinare a Anului Nou?

Dand grozava importanta pe care Scriptura o aseaza asupra corpurilor ceresti, nu este irezonabil sa concluzionam ca aceste eclipse sunt , in fapt indicatori divini si faptul ca ele coincide cu Sarbatorile Anuale nu este arbitrar.

”El socoteste numarul stelelor si le da nume la toate.Mare este Domnul nostru si puternic print aria Lui, priceperea Lui este fara margini” (Psalm 147:4-5)

“Ridicati-va ochii in sus, si priviti! Cine a facut aceste lucruri? Cine a facut sa mearga dupa numar, in sir, ostirea lor? El le cheama pe toate pe nume; asa de mare e puterea si taria Lui, ca una nu lipseste.” (Isaia 40:26)

(5a) Vor coincide aceste eclipse cu prima zi a Praznicului Azimilor si cu prima zi a Sarbatorii Corturilor, ambele socotind Noul An in functie de prima Luna Noua de dupa echinoctiul vernal?

Nu. Ele vor coincide doar in timpul Sarbatorilor din 2014. Sarbatorile din 2015 vor cadea la o luna mai tarziu dupa eclipse.

(5b) Vor coincide aceste eclipse cu prima zi a Praznicului Azimilor si cu prima zi a Sarbatorii Corturilor in amandoi anii daca socotirea Noului An incepe de la cea mai apropiata Luna Noua de echinoctiul vernal?

Da. Vor coincide cu  Sarbatorile in ambii ani(2014&2015)

Concluzie:

Ar fi o iresponsabilitate pentru credinciosul lui Yahuwah sa nu ia in seama semnele care au loc pe cer in zilele din urma.Mana lui Yahuwah este aceea care sprijina si orchestreaza fiecare lucru din univers. In aceste momente de incheiere, credinciosul lui Yahuwah trebuie sa fie in special atent si un fin observator la toate evenimentele ce se petrec in cer.

“Voi face sa se arate semne sus in cer si minuni jos pe pamant, sange, foc, si un vartej de fum; soarele se va preface in intuneric, si luna in sange inainte ca sa vina ziua cea mare si stralucita.” (Vezi Fapte 2:19-20.)

Nota: Nu s-a intentionat in mod necesar sa se faca o dovada, din aceasta, in favoarea folosirii celei mai apropiate Luni Noi de echinoctiul vernal ca metoda de socotire, pentru ca au existat tetrarduri ale eclipselor in ani recenti(ex: 1967-1968) care nu s-au suprapus cu sarbatorile folosind aceasta metoda.Totusi este foarte interesant acest fenomen si trebuie remarcat.

WLC crede, bazat pe mandatul din Exod 34:22, ca Anul Nou Biblic este socotit de la cea mai apropiata Luna Noua de echinoctiul vernal. Comentariile istorice asupra subiectului sunt un support a ceea ce a fost dedus doar din Scriptura.

 


 

Obiectiuni Raspunse (Click pentru a extinde.)
(1) Intrebare/Obiectiune: Daca Luna Noua cea mai apropiata de echinoctiul vernal este adevaratul semn al Noului An, cum vom putea sti in avans care Luna Noua este cea mai apropiata?Cum putea Israelul din vechime sa cunoasca aceasta?

RASPUNS: Aceasta este o  intrebare foarta buna. Fara indoiala ca israelitii credinciosi trebuiau sa cunoasca bine, in avans cand  trebuie tinut Pastele (evreiesc).In anii cand Pastele cadea foarte aproape de echinoctiul vernal(ex ziua de dupa), israelitii din afara Ierusalimului trebuia sa-si inceapa pelerinajul chiar inainte ca echinoctiul sa aibe loc. Nu este clar pana azi cum puteau israelitii anticipa  cand echinoctiul vernal avea loc in relatie cu Lunile Noi-atfel incat sa declare cu exactitate inceputul anului.Un lucru este cert : israelitii antici aveau o incredibila intelegere a cerurilor .Noi,astazi, cu toata tehnologia abea intelegem ceea ce era o cunoastere obijnuita la vechii Israeliti.

Ignoranta noastra, astazi, este dovada pierderii cunostintei care a urmat razvratirii si neascultarii. Inabilitatea noastra de a intelege mecanica cereasca asa cum o intelegeau anticii nu neaga dovada coplesitoare ca Luna Noua cea mai apropriata de echinoctiul vernal este cea care  incepe anul biblic.

Probabil, simpla numarare a celor 180 de zile2 de la echinoctiul de toamna[autumnal] pentru a determina cand va cadea echinoctiul vernal, si apoi calcularea momentului cand Luna Noua va cadea in functie de acesta. De exemplu, daca echinoctiul de toamna avea loc in prima zi  a Sarbatorii Corturilor( a 15-a zi a lunii a saptea), ei puteau folosi urmatoarea ecuatie:

 • 180  zile= Numarul de zile aproximativ de la echinoctiul autumnal pana la cel vernal
 • 180  zile - 15 zile (numarul de zile, aproximativ care ramane  din luna a saptea) = 165 zile ramase pana la echinoctiul vernal, din  Ziua Lunii Noi a lunii a 8-a.
 • 165 zile - 29.5 (numarul aproximativ de zile intr-o luna calendaristica lunara) = 135.5 zile ramase pana la echinoctiul vernal, din Ziua Lunii Noi a lunii calendaristice a 9-a.
 • 135.5 zile - 29.5 (numarul aproximativ de zile intr-o luna calendaristica lunara numarul aproximativ de zile intr-o luna calendaristica lunara) = 106 zile  ramase pana la echinoctiul vernal,din Ziua Lunii Noi a luni calendaristice a10-a.
 • 106 zile - 29.5 ( numarul aproximativ de zile intr-o luna calendaristica lunara) = 76.5 zile ramase pana la echinoctiul verna,  din Ziua Lunii Noi a lunii calendaristice a 11-a.
 • 76.5 zile - 29.5 ( numarul aproximativ de zile intr-o luna calendaristica lunara) = 47zile ramase pana la echinoctiul vernal,din Ziua Lunii Noi a lunii calendaristice a 12-a.
 • 47 zile - 29.5 ( numarul aproximativ de zile intr-o luna calendaristica lunara) = 17.5 zile ramase pana la echinoctiul vernal, din Ziua Lunii Noi a lunii urmatoare.
 • De vreme ce 17.5 este, semnificativ  mai mult de 14.77, care este jumatate din numarul zilelor dintr-o luna calendaristica lunara, aceasta pare a fi o a 13-ea luna, iar  in urmatoarea Zi a Lunii Noi ( care va cadea dupa 12 zile, dupa echinoctiul vernal) va incepe anul.

  Nota:
  Odata ce a fost stabilita cu certitudine pozitia in modelul celor 19 ani( Ciclul Metonic), numarul de luni din anii urmatori ( si evident prima luna a fiecarui an) poate fi cunoscut in ava

Facand astfel de artificii matematice sigur nu putem socoti abilitatile lor in anticiparea cu acuratete a inceputului de an cand echinoctiul  vernal cadea foarte aproape de luna plina, in mijlocul lunii calendaristice lunare, dar, din nou, cunostintele lor astronomice erau net superioare fata de ale noastre. Repetam ca incapacitatea noastra de a intelege mecanica cerului asa cum o faceau anticii in nici un caz nu neaga dovada coplesitoare ca Luna Noua cea mai apropiata de echinoctiul vernal este cea care incepe anul biblic.

(2) Intrebare/Obiectiune: Filo a afirmat ca “inceputul” echinoctiului vernal este prima luna a anului. Aceasta nu arata catre Luna Noua de dupa echinoctiul vernal ca fiind inceputul de an?

”Moise a asezat inceputul echinoctiului vernal ca prima luna a anului, atribuindu-i rolul cel mai important, nu asa cum unele persoane fac la incheierea revolutiei anuale a timpului, dar mai degraba datorat frumusetilor si gratiei naturii care incepe sa straluceasca in acest timp asupra oamenilor . . . Astfel, in aceasta luna, cam in a paisprezecea zi a lunii, cand fata lunii deobicei este luminata complet, Sarbatoarea publica universala a pastelui este celebrata…” (Filo, Viata lui MoiseII, Sectiunea XLI(222-224), http://www.earlychristianwritings.com/yonge/book25.html)

RASPUNS: O intrebare excelenta. (WLC , la inceput , a intrepretat gresit acest comentariu, in acelasi fel.)La o prima privire, pare ca Filo spune ca prima luna a anului incepe cu echinoctiul vernal. Filo, aici,  nu se poate referi la lunile calendaristice lunare, de altfel; ciclul lunar nu tine cont de momentul cand are loc echinoctiul , si in consecinta, Luna Noua nu se aliniaza constant cu echinoctiul vernal. Filo, aici, aparent se refera la lunile solare,si nu la cele lunare. O luna solara este determinata de pozitia soarelui in zodiac; prima luna solara incepe cu echinoctiul vernal.In zilele Filo, prima luna solara era Arie (asa cum a notat Iosif), urmata de Taur, Gemeni, etc. Prima luna solara a fiecarui an solar incepe cu echinoctiul vernal.

Mai tarziu in acest pasaj, Filo continua sa spuna “in aceasta luna, in a paisprezecea zi a lunii… sarbatoarea Pastelui e celebrata.”Aici Filo se refera clar la luna calendaristica lunara.Cand le asezam impreuna, observam ca Filo porneste ceea ce am invatat deja de la Iosif:Pastele( ziua a paisprezecea a primei luni lunare) era sarbatorita in prima  luna solara( cand soarele era in Aries/Berbec). Aceasta propozitie nu spune nimic despre socotirea  Anului Nou  de la prima Luna Noua de dupa echinoctiul vernal.

(3) Intrebare/Obiectiune: Filo afirma ca lunile sunt socotite”de la echinoctiul vernal.”Aceasta nu arata ca Luna Noua este dupa echinoctiul vernal cu care incepe anul?

”(Scriptura)crede  ca este corect sa socotesti ciclul lunilor de la echinoctiul vernal. Mai mult de atat ( aceasta luna) se spune sa fie ‘prima’ si ‘inceputul’prin sinonimie, in timp ce acesti (termeni) se explica unul pe celalalt, pentru ca se spune sa fie primul in ordine si in putere; similar timpul care incepe de la echinoctiul vernal apare deasemenea (ca) inceputul in ordine si in putere, asemenea capului (inceputul) unei creaturi vii.Si astfel cei ce sunt cunoscatori ai astronomiei au dat acest nume timpului mentionat mai inainte. Pentru ca ei denumesc Ram-capul zodiacului din momentul cand soarele pare sa produca echinoctiul vernal.” (Filo, Supplement II, Intrebari si raspunsuri in Exod,tradus de Ralph Marcus, Ph.D., Harvard University Press, Cambridge, MA:,1953,p.2-3)  

RASPUNS: Aici, iarasi,Filo nu se refera la ciclul lunilor lunare, ci mai de graba la ciclul lunilor solare, despre care am discutat in “intrebarea/obiectiune”precedenta ca incepe la echinoctiul vernal.Mai multe dovezi al acestui lucru il gasim mai tarziu in acest pasaj, cand Filo face referire la Aries,”Ram-capul zodiacului,”care in primul secol, era prima luna in anul solar. Din nou, aceasta afirmatie nu spune nimic despre socotirea Noului An de la Luna Noua de dupa echinoctiul vernal.

(4) Intrebare/Obiectiune: Socotirea Anului Nou de la Luna Noua de dupa echinoctiul vernal nu permite suficient timp coacerii orzului (Abib) inainte de ziua Primelor Roade.

RASPUNS: Sunt multe de spus in acest punct, dar nu este nevoie sa folosim o multime de timp in a arata falsitatea acestuia. Avem nevoie doar sa vedem ce spune Scriptura despre “Abib”si darul Primelor Roade.

”Inul si orzul se prapadisera, pentru ca orzul tocmai daduse in spic iar inul era in floare.” (Exod 9:31)

”Astazi iesiti, in luna spicelor(Abib)”(Exod 13:4)

”Sa tii Sarbatoarea Azimilor; timp de sapte zile, la vremea hotarata, in luna spucelor(Abib); sa mananci azimi cum ti-am poruncit—caci in luna aceasta ai iesit din Egipt—si sa nu vii cu mainile goale inaintea Mea.” (Exod 23:15)

“Sa tii Sarbatoarea Azimilor, timp de sapte zile, la vremea hotarata, in luna spicelor(Abib), sa mananci azimi, cum ti-am poruncit , caciin luna spicelor(Abib) ai iesit din Egipt.” (Exod 34:18)

”Daca vei aduce lui Yahuwah un dar ca jertfa de mancare din cele dintai roade ale tale, sa aduci ca dar de mancare , din cele dintai roade ale tale, spice (verzi) coapte de curand, prajite la foc si boabe noi pisate.” (Vezi Levitic 2:14.)

Pazeste luna spicelor(Abib),Si praznuieste Sarbatoarea Pastelor in cinstea lui Yahuwah, Elohimul tau, caci in luna spicelor (Abib) te scos Yahuwah, Elohimul tau, noaptea.”(Deuteronom 16:1)

In conformitate cu Brown-Driever-Briggs’Hebrew Dictionery, Abib are semnificatia:”(1) proaspat, spice noi de orz, orz; (2) luna formarii spicelor, inverzirea recoltei, cresterea spicului (Abib) verde, luna exodului si a pastelui. . .” Radacina lui Abib este Strong’s #H3, care inseamna “prospetime, verde proaspet, muguri verzi, inverzire.”(Brown-Driever-Briggs’Hebrew Dictionary)

Abib nu inseamna “copt,”nici nu inseamna 16 zile pana la coacere. Inseamna, simplu tanar sau verde. In aceasta consta dificultatea problemei. Cand Moise a inregistrat statutul Abib al orzului (Exod 9:31), el a afirmat ca orzul rasarise, inverzise si crescuse. De aceea a fost distrus, graul si secara ( care inca nu rasarisera) nu au fost distruse. (Exod 9:32). Cand Scriptura se refera la “luna Abib,” in mod simplu se refera la luna calendaristica in care recoltele se maturizeaza, devin mature.

Al doilea punct important la care este nevoie sa facem referiri este cu privire la instructiunile lui Yahuwah despre darul Primelor Roade “Si Yahuwah i-a vorbit lui Moise si a zis: ”Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le:’Cand veti secera samanaturile, sa aduceti preotului un snop, ca parga a secerisului vostru. El sa legene snopul intr-o parte si intr-alta inaintea lui Yahuwah, ca sa fie primit :preotul sa-l legene intr-o parte si  intr-alta, a doua zi dupa Sabat. In ziua cand veti legana snopul, sa aduceti, ca ardere-de-tot lui Yahuwah, un miel de un an, fara cusur; sa adaugati la el doua zecimi de efa din floarea fainii, framantata cu untdelem, ca dar de mancare  mistuit de foc, de un miros placut lui Yahuwah si sa aduceti o jertfa de bautura de un sfert de hin de vin. Sa nu mancati nici paine, nici spice proaspete prajite sau pisate pana in ziua aceasta cand veti aduce un dar de mancare Elohimului vostru . Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii vostri , in toate locurile in care veti locui. (Vezi Levitic 23:9-14.)

Nu exista nici o mentiune aici de orz “matur”. Porunca este sa aduca, simplu o parga a primelor roade preotului sa o legene in ziua hotarata, si sa nu manance din roadele campului pana nu va fi adus darul.

Ca student responsabili si cercetatori ai adevarului, nu putem ignora multimea dovezilor care identifica Ziua Lunii Noi cea mai apropiata de echinoctiul vernal ca fiind inceputul anului , dand favoare traditiei evreiesti-Karaite si o presupusa cunoastere a coacerii recoltei in Palestina antica.

(5) Intrebare/Obiectiune: Am spus intotdeauna ca Noul An nu putea fi declarat pana cand orzul din Palestina nu era copt. De ce nu se ia in considerare coacerea orzului?

RASPUNS: Exista multe subiecte inseparabil legate de presupunerea ca Noul An se schimba in functie de coacerea orzului in Palestina.

 • Nicaieri in Scriptura nu se mentioneaza despre o “lege a secerisului orzului.”
 • Geneza 1:14 declara ca luminatorii ceresti sunt ca “sa arate vremile, zilele si anii”In timp ce putem concluziona logic ca orzul avea nevoie sa fie copt pentru ziua primelor roade, si putem verifica contextual ca orzul era in parg cand a cazut plaga grindinei in Egipt (Ex. 9:22-31), Scriptura nicidecum nu spune ca vegetatia( orzul) urmeaza “sa arate vremile, zilele si anii”.
 • Conceptul “anilor” este introdus inainte de caderea in pacat, de potop, si inainte de blestem (Geneza 1:14), cu cel putin 1500 de ani inainte de potop( cu 2500 de ani inainte de Exod). Nu este prea rezonabil sa presupunem  ca   antedeluvieni erau dependenti de orz pentru a determina Anul Nou. Dar are sens daca concluzionam ca lumea antedeluviana era dependenta de  luminatorii ceresti, calendarul poruncit de Yahuwah, pentru a determina “ vremile. . . zilele, si anii.”
 • Noe a fost capabil sa pastreze cu acuratete  datele zilelor in perioada potopului(fara sa planteze orz).
 • Copiii lui Israel au fost capabili sa inregistreze trecerea timpului  in timpul experientei lor din pustie( fara a planta orz).Numeri 9:1-14 explica cum copiii lui Israel au pazit Pastele in pustie.
 • Sugerand ca doar coacerea orzului in Palestina reprezinta singura cale de a determina inceputul anului inseamna a promova doua lucruri(1) Cei ce locuiesc in afara granitelor geografice ale Palestinei sunt in intregime dependenti de  tehnologia internet ( pentru a obtine probe cu privire la starea orzului palestinian, ceea ce este incredibil de superficial, avand in vedere practicile agriculturii de azi.);(2)Crediciosii luiYahuwah trebuie sa faca apel la traditie si la viziunea istorica omeneasca care declara acceptabile datele paralele de pe calendarul Gregorian, in care “ploaia tarzie”ar fi cazut cu peste doua mii de ani in urma. Intr-un  anume sens aceasta inseamna ca noi avem nevoie de calendarul Gregorian ca sa determinam inceputul Anului Nou, fara de care , nu putem cunoaste  datele satisfacatoare pentru inceputul de An Nou. Nici nu este acceptabil sa sugerezi ca trebuie sa intri in legatura cu tehnologia internet si practicile agricole modern din estul mijlociu.
 • Aderarea la presupusa “lege a secerisului orzului” cere sa credem ca prioritatea credinciosilor la intrarea in Canaan (incluzand copiii lui Israel din pustie) nu ar putea incepe anul corect, sau ca metoda de socotire a inceputului de an s-a schimbat odata cu intrarea Israelului in tara promisa. Aceasta este o propozitie absurda. Sa credem ca, pana in acest punct, cei credindiosi au calculat  inceputul de an bazat pe o anumita data asumata  a secerisului orzului intr-un tinut in care ei, inca nu locuiau?Oricum, Scriptura nu afirma ca orzul Palestinian urma sa determine anul nou. Biblia declara in termini clari ca anii urmeaza sa fie determinati de trupurile ceresti. “Si Elohim a zis:’ Sa fie niste luminatori pe firmamentul cerului care sa desparta ziua de noapte; sa fie niste semne care sa arate vremile, zilele si anii   “(Geneza 1:14)


1 Exod 9:31 inregistreaza faptul ca orzul si inul erau aproape de maturizare, cand au fost distruse de plaga grindinei. Prin aceasta noi aflam ca era primavera, sau in apropierea primaverii.

2 Exista aproximativ 180 de zile intre echinoctiul autumnal sic el vernal. (http://community.novacaster.com/showarticle.pl?id=11110;n=4001)

3 Darul Primelor Roade urma sa aibe loc in a 16-a zi a primei luni, urmand Sabatului Azimilor.(Vezi Levitic 23:9-11)