Print

Lunile Noi si Zilele de Tranzitie


Taina este dezvăluită

Calendarul Creatorului conține două categorii de zile care nu există în calendarul actual papal sau păgân: lunile noi și zilele de tranziție Odată înțelese aceste două aspecte, este mai ușor de înțeles modul în care timpul a fost calculat inițial.

”Timpul este o noțiune abstractă pe care o deducem prin schimbările(miscările) produse  lucrurilor.” Fizicianul austriac Ernst Mach(1838-1916)

Timp de aproape 2000 de ani, în unele zone ale lumii occidentale timpul a fost stabilit de același ciclu de șapte zile pe săptămână.  Acest lucru a creat printre creștini iluzia că săptămâna din zilele noastre, începând de Duminică și până Sâmbătă, s-a perpetuat  fără întrerupere de la Creație.  Acest lucru nu este,pur și simplu, adevărat.  Ultima țară care a adoptat oficial calendarul Gregorian actual, a fost Grecia în 1923, deși abia în 1949 s-a unit întreaga lume în utilizarea sa.  Cunoașterea timpului și modul în care se calculează, ne permite să înțelegem semnificația Lunilor Noi și a zilelor de tranziție care apar în metoda biblică de stabilire a timpului.

Timpul poate fi măsurat numai prin mișcare.

Oamenii se referă la timp și îl măsoară în relație cu mișcarea. Limbile unui ceas în mișcare descriu ore, minute și secunde. Un an este definit de rotația Pământului în jurul Soarelui. O lună este definită de rotația Lunii în jurul Pământului. O zi este definită de rotația Pământului în sine.1 [Notă: WLC nu este în niciun fel de acord cu modelul heliocentric înșelător sau cu sugestia greșită că pământul este un glob: Adevărul Pământului plat]

Diferențe în calcularea timpului: confuzia privitoare la săptămâni

lună in descreștereFără mișcare, timpul nu poate fi măsurat. Calendarul modern este un calendar solar care își întemeiază anul pe durata de timp necesar pentru ca pământul să se rotească în jurul soarelui. Ziua are la bază cât timp durează pentru pământ să facă o rotație completă: 24 ore. Pe calendarul moderne, săptămânile și lunile nu se bazează pe nimic în natură. Ele sunt complet arbitrare. Acest lucru este diferit de calendarul luni-solar stabilit de Yahuwah la crearea lumii.

Fără mișcare, timpul nu poate fi măsurat.  Calendarul actual este un calendar solar, care măsoară zilele și anii bazat exclusiv pe soare.  În calendarul actual, săptămânile și lunile nu se bazează pe nimic din natură.  Ele sunt măsurate complet arbitrar.  Acest lucru este diferit de calendarul lunar-solar stabilit de Yahuwah la crearea lumii.    

Calendarul creației se bazează în întregime pe natură.  De la ani la luni, de la săptămâni, până la zile, toate sunt bazate pe mișcare.  Cuvântul „month” (lună calendaristică) a fost inițial „moonth” (luna ca astru) și vine de la cuvântul Lună.  În antichitate lunile s-au bazat întotdeauna pe mișcarea Lunii.  În schimb, săptămânile erau diviziuni ale lunii, sau faze lunare.  „Sabatul, în ebraică Sabbathon ... era sărbătorit la intervale de șapte zile, care corespundeau cu modificările fazelor lunii ...”2 Faptul că lunile și săptămânile calendarului biblic se bazează și pe mișcarea din natură, creează cea mai mare diferență între calendarul lunar-solar al lui Yahuwah și calendarul solar păgân sau papal care se folosește astăzi.  De asemenea, creează cea mai mare confuzie.

Ambele calendare măsoară timpul în funcție de revoluția completă în jurul soarelui sau pământului (un an).  Ambele împart anul în segmente mai mici și mai ușor de măsurat.  Dar aici se termină asemănările.  Calendarul actual are luni care variază de la 28 de zile până la 31 de zile.  Lunile nu au legătură cu nimic din natură.  În consecință, săptămâna își urmează ciclul în continuu și fără întrerupere de la o lună la alta; de la un an la altul.

„În perioada nomadă a lui Israel, Sabatul, care era stabilit în funcție de observarea fazelor lunii, ...  nu putea să fie o zi fixă, din acest punct de vedere.”

jewishencyclopedia.com

Calendarul Creatorului, pe de altă parte, măsoară fiecare lună în funcție de mișcarea Lunii.  Fiecare lună începe cu Luna Nouă.  Săptămâna, fiind o diviziune a lunii, își reincepe ciclul la fiecare Lună Nouă.  „Luna calendaristică ebraică este o  lună selenară, iar un trimestru al acestei perioade - o singură fază a lunii - pare să fi stabilit săptămâna de șapte zile.”3 Acesta este punctul cel mai greu de înțeles atunci când începem să studiem prima dată calendarul Creației: calendarul actual, solar, are un ciclu săptămânal continu.  uCalendarul Creației nu are un ciclu săptămânal continuu. 

Lunile Noi sunt componente importante ale metodei biblice de măsurare a timpului, deoarece acestea marchează momentul în care reîncepe ciclul săptămânal pentru acea lună.  Expresia „Lună Nouă,” din Scriptură, provine din cuvântul ebraic Chodesh.   Noua Concordanță biblică exhaustivă, de James Strong  definește Chodesh ca fiind ” Luna nouă,; implicit o lună (calendaristică n.tr.).”   Noul Dicționar biblic extins al lui Strong comentează acest lucru explicând: „Chodesh se poate referi la o „lună” (calendaristică n.tr.) sau perioada cuprinsă între o Lună Nouă și alta. . . . Într-o nuanță asemănătoare, cuvântul nu se referă la o măsură a timpului ca fiind o  perioadă de timp sau o lună calendaristică.”4 

Astfel, în Scriptură, „Luna Nouă” se poate referi la:

  1. Prima zi a Lunii Noi.
  2. Perioada de timp dintre o Lună Nouă și următoarea Lună Nouă.
  3. O lună calendaristică.

”Deși Luna Nouă și Sabatul erau sărbători lunare, Paștele evreiesc(împreună cu Sărbătoarea Azimilor), Cinzecimea și Sărbătoarea Corturilor erau festivaluri solare, festivaluri ce urmau anotimpurile anului.”

Un Dictionar Biblic: Limbaj, Literatură și Context Incluzând Teologie Biblică, 1898, Vol 860.

Scriptura conține numeroase referințe5 despre Lunile noi ca fiind zilele care marcau începutul noii luni.  Legătura extrem de strânsă dintre luna ca perioadă de timp și fazele Lunii, poate fi văzută în faptul că există chiar mai multe referințe biblice6 care folosesc cuvântul Chodesh pentru a defini o lună calendaristică decât pentru a defini prima zi a lunii.  Chodesheste folosit de 20 de ori în Biblie cu referire la prima zi a unei noi lunații.  Este folosit de 251 de ori cu referire la o lună calendaristică, sau lunație. 

Un alt cuvânt ebraic care face legătura dintre luna calendaristică și Luna-astru este yerach, (# 3391).  Acest cuvânt folosit pentru „lună” nu se referă la o Lună Nouă, ci corelează o lună calendaristică cu o lunație: „o lunație, adică lună: - lună calendaristică, Luna ”.7 Ambele cuvinte fac legătura între o lună din calendar și o lunație (interval de timp între două faze identice ale Lunii, n.tr.) a lunii:

Chodesh: Lună Nouă; lună; lunație.
Yerach:
lună; lunație, Luna.

Lunile Noi nu au nicio zi corespondentă în calendarul Gregorian, ale cărui luni calendaristice nu sunt legate de nimic din natură.  Astfel, mulţi oameni sunt confuzi când vine vorba de ce trebuie să facă în privința Lunii Noi sau cum să o respecte.  Scriptura ne descoperă mai multe lucruri despre respectarea Lunii Noi:

  1. Lunile Noi erau zile în care nu se făcea comerț.
  2. Lunile Noi erau sărbători ale Recunoștinței.
  3. Lunile Noi erau zile de închinare.

Lunile Noi sunt zile în care nu se face comerț.

bărbat și femeie făcând afaceri

Evreii au avut dintotdeauna reputaţia de a fi foarte „pricepuți” la bani: adică, profită de orice ocazie de a face bani şi de a câștiga dobânzi mari de la neamuri.  Evreii din vremurile biblice nu au fost diferiți.  Atunci când se aflau în apostazie, evreii nu erau mulţumiţi că erau nevoiți să-și închidă magazinele când era Sabat sau Lună Nouă.  Biblia menționeză lamentările acestor comercianţi lacomi:

„Când va trece luna nouă, ca să vindem grâul, şi Sabatul, ca să deschidem grânarele, să micşorăm efa şi să mărim siclul, şi să strâmbăm cumpăna, ca să înşelăm?

Apoi vom cumpăra pe cei nevoiaşi pe argint şi pe sărac, pe o pereche de încălţăminte, şi vom vinde codină în loc de grâu.”

Domnul a jurat pe slava lui Iacov: „Niciodată nu voi uita niciuna din faptele lor!”  (Amos 8:5-7)

Cu toate acestea, activitatea desfăşurată pentru cort era admisă. 

Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:
„În ziua întâi a lunii întâi, să întinzi locaşul Cortului întâlnirii.

Moise a făcut întocmai cum îi poruncise Domnul; aşa a făcut.

În ziua întâi a lunii întâi a anului al doilea, Cortul era aşezat.  (Exodul 40:1-2, 16-17)

Este posibil, dar nu se știe că alte forme de „muncă” erau acceptate în ziua sărbătorii Lunii Noi.  Totuși, nici o lucrare care genera venituri, nici comerț, nu se făcea de Luna Nouă, nici orice altă muncă de rutină care putea fi efectuată în alte zile.

Lunile Noi erau sărbători ale Recunoștinței.

„În timpul primilor profeţi, Luna Nouă se afla în aceeaşi categorie cu o altă sărbătoare lunară, Sabatul.”

Scribner's Dictionary of the Bible, 1898 ed., p. 521.

Lunile Noi erau  un timp pentru reuniunea familiior, ocazii în care mâncau împreună şi se bucurau de binecuvântările lunii trecute, rededicându-se lui Yahuwah pentru următoarea lună.  Atât Biblia, cât şi surse din afara Bibliei descriu Lunile Noi ca pe niște ocazii în care îți iei timp pentru a fi împreună cu familia și prietenii în jurul unei mese.  Unele surse sugerează că în acele zile, în special femeile, erau eliberate de multele poveri ale muncii casnice.  Alte pasaje din Scriptură arată că Lunile Noi, cum ar fi Sabatele, erau un timp când oamenii mergeau să discute cu profeții.

La început, Lunile Noi erau zile de închinare.

Acolo unde Sfânta Scriptură păstrează tăcerea, istoria poate aduce lumină în plus.  O primă ediție  a Enciclopediei Universale Evreiești  afirmă că inițial Lunile Noi erau zile pentru închinare:

Sabatul și Luna Nouă (Rosh Hodesh), ambele recurente periodic, în cursul anului.  Luna Nouă este încă dependentă de ciclul lunar, așa cum a fost și Sabatul la început .  Ambele datează din perioada nomadă a lui Israel.  Inițial Luna Nouă a fost celebrată în același mod ca Sabatul; treptat a devenit mai puțin importantă, în timp ce Sabatul a devenit tot mai mult o zi a religiei și a umanității, o zi de meditație și de instruire religioasă, de pace și încântare a sufletului.8

Zilele de Tranziție

Zilele de tranziție cum ar fi Lunile Noi, nu au nicio corelație directă cu calendarul solar actual.  Cu toate acestea, este necesar să știm ce sunt, pentru a avea o înțelegere clară a calendarului lui Yahuwah.

cer nocturn înstelat

„Zile de tranziție” este un termen astronomic care nu se găsește în Scriptură.  Totuși, faptul că lunile biblice s-au bazat pe ciclurile Lunii este o dovadă suficientă că acestea există în calendarul biblic.  Conform Observatorului Naval al Statelor Unite ale Americii, o lunație durează 29,5 zile.  În general vorbind, acest lucru înseamnă că unele luni au 29 de zile, iar altele au 30 de zile.  O lunație nu durează niciodată mai puțin de 29 de zile sau mai mult de 30 de zile.

Acesta este un fapt astronomic demonstrabil

Astronomii folosesc termenul „ziua de tranziție” pentru a desemna cea de-a 30a zi a unei lunații.  Această zi cade la sfârșitul unui ciclu lunar, de „Lună Neagră”, atunci când Luna nu poate fi văzută. 

Pentru că timpul în sine este continuu, mulți au crezut că și sistemul prin care timpul este calculat, trebuie, în mod implicit, să fie continuu.  Aceasta este o eroare.  Inițial, toate calendarele antice erau sinodice și solare, având un ciclu săptămânal  (de diferite lungimi) care reîncepea odată cu fiecare Lună Nouă.  Cronologii au datat primul calendar cu un ciclu săptămânal continuu, la Babilon, în jurul anului 600 î.Hr.  Înainte de acest moment, niciun calendar nu avea un ciclu săptămânal fără întrerupere.  Ciclul săptămânal reîncepea fie la începutul lunii / lunației fie la începutul anului după cinci zile intercalate care încheiau anul precedent, dar care nu făceau parte din niciun ciclu săptămânal.9

Timpul trebuie măsurat în întregime.  De aceea, zilele de tranziție nusunt „non-zile” cum au sugerat unii.  Aceste zile au o dată: a 30-a zi din fiecare lună de treizeci de zile.  A 30-a zi a lunii, la fel ca prima zi a lunii, nu făcea parte din ciclul săptămânal de șapte zile.  Cu toate acestea, era numărată și avea alocată o dată.

Confuzia cu privire la zilele de tranziție i-a determinat pe unii oameni să respingă calendarul biblic lunar-solar.  Cea de-a patra poruncă prevede în mod clar:„Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată lui Yahuwah, Dumnezeul tău.”  (Exodul 20: 9-10) Lipsa de înțelegere a zilelor de tranziție a condus la presupunerea falsă că într-o lună de treizeci zile, există un total de nouă zile între Sabatul zilei a șaptea din ziua a 29-a a unei luni și următorul → Sabat al zilei a șaptea din ziua a 8-a a noii luni.  Acest lucru pare a crea o problemă, deoarece acest interval de timp este mai mare decât intervalul de șase zile de lucru dintre Sabate, prescris în porunca a patra.  Cu toate acestea, deoarece Lunile Noi sunt un fel de zi sfântă, nu există niciodată mai mult de șase zile de lucru între zilele de închinare.  (O lună selenară nu are niciodată mai mult de 30 de zile și nu este niciodată mai scurtă de 29 de zile.  Astfel, ziua care urmează după a 30-azi, care este Luna Nouă, va marca mereu începutul noii luni.  Ocazional, sunt luni consecutive cu 29 sau 30 de zile în funcție de cum sunt controlate de lună.)

calendar luni-solar

Presupunerea că vor fi prea multe zile de lucru între Sabate vine din lipsa de înțelegere a faptului că Luna Nouă în sine este o zi de închinare care începe un nou ciclu de patru săptămâni: șase zile de lucru, urmate de Sabatul zilei a șaptea.  Când Luna Nouă începe noul ciclu săptămânal pentru noua lună, zilele de tranziție nu fac parte din acel ciclu săptămânal, chiar dacă acestea sunt zile cu date.  Zilele de tranziție, care cad întotdeauna în a 30-a zi a unei luni selenare, nu pot fi transferate în luna următoare sau considerate ca fiind niște date din luna nouă, deoarece luna următoare începe mereu cu Luna Nouă, care este ziua următoredupă ziua de tranziție. Odată cu Luna Nouă începe un nou ciclu de patru săptămâni.  Este interesant că această confuzie apare întotdeauna printre cei din vest, care nu au cunoscut decât calendarul cu un ciclu săptămânal continuu.  În țările care folosesc calendare bazate pe lună pentru zilele lor religioase, acesta este un concept mai ușor de înțeles.

Yahuwah a specificat întotdeauna în mod clar, după nume sau dată, ce zile urmau să fie sfințite și păzite.  Astfel, toate zilele care nu sunt desemnate în mod specific ca zile sfinte sunt zile de lucru.  Nu există niciodată mai mult de șase zile de lucru între cele de odihnă, iar Lunile Noi sunt zile de odihnă.

Categorii de zile

Calendarul Gregorian solar are diferite categorii de zile: zile de lucru / școală, week-end (atunci când cei mai mulți oameni au zi liberă de la lucru), și zile de sărbătoare națională.  Calendarul biblic are trei categorii de zile de închinare :

  1. Săptămânale (Sabate)
  2. Lunare (Lunile Noi)
  3. Anuale (sărbători anuale)
Sacrificiile Zilei de Lună Nouă

Importanța Lunii Noi poate fi văzută în faptul că erau prescrise, considerabil, mai multe sacrificii pentru Zilele de Lună Nouă decât pentru Sabatul săptămânal!

Mulți oameni care au fost momiți să se închine după calendarul biblic păstrează ritualurile săptămânale și anuale, dar păstrarea lunară a Lunii Noi este adesea trecută cu vederea.  Acest lucru este în parte datorat necunoașterii despre cum trebuie păstrată sărbătoarea Lunii Noi. Importanța Lunii Noi poate fi văzută în faptul că jertfele prescrise pentru Lunile Noi erau considerabil mai multe decât cele prescrise pentru Sabatul zilei a șaptea din fiecare săptămână! Jertfele solicitate pentru Sabat erau pur și simplu cei doi miei oferiți în fiecare zi plus doi miei și o jertfă mică de mâncare și băutură. Jertfele pentru Lunile Noi includeau doi viței, un berbec și șapte miei, plus o jertfă de mâncare și băutură considerabilă, pe lângă cei doi miei care erau aduși în fiecare zi.

În conformitate cu sistemul vechiului legământ de jertfe, preoții ardeau jertfa de dimineața și de seara, în fiecare zi.  Yahuwah a specificat ce jertfe urmau să fie oferite în ce zile.  În medie, jertfa zilnică era un miel.  Jertfe mai mari și mai scumpe erau oferite la sărbătorile anuale.  Dacă zilele ar fi fost clasificate în funcție de tipul de sacrificiu specificat pentru fiecare zi, lista ar fi arătat astfel, de la cele mai mici la cele mai importante:

4. În fiecare zi, în zilele de lucru
3. Sabatele săptămânale
2. Lunile Noi
1. Sărbătorile anuale

Calendarul: Memorial al Creației

Toată creația a fost proiectată cu scopul de a descoperi adevăruri despre Creator și de a atrage inima și mintea omului către Creatorul său, cu mare recunoștință.  Calendarul conceput de Yahuwah este soți rugându-se împreunăîn mod divin proiectat pentru acest lucru.  A șaptea zi de Sabat, din fiecare săptămână, trebuie să fie separată, pusă deoparte pentru închinare față de Creator.  Cuvântul „Sabat” vine de la shabath (# 7673) și înseamnă „a se  odihni, adică a se abține de la efort.”10 Dar nu numai Sabatele săptămânale trebuiau să fie puse deoparte.  Inițial, Lunile Noi și, desigur, sărbătorile anuale, erau toate zile în care omul să-și amintească bunătatea Creatorului.

Cele patru sferturi ale lunii arată o diviziune evidentă a lunii ... este cel mai semnificativ faptul că, în părțile mai vechi ale Scripturilor ebraice, luna nouă și Sabatul sunt aproape invariabil menționate împreună.  Luna [selenară] este dincolo de orice îndoială o veche metodă sacră de diviziune a timpului, cunoscută de toți semiții; chiar si arabii, care au primit săptămâna de la sirieni, destul de târziu, au întâmpinat Luna Nouă ca sărbătoare religioasă...  Nu putem spune [exact] când s-a disociat Sabatul de lună.11

Adunările sfinte ale lui Yahuwah, inclusiv Lunile Noi, sunt un timp pentru reînnoirea angajamentului față de Creator; un timp pentru a te opri și a recunoaște darurile Tatălui: familia, prietenii și alte binecuvântări.  Lunile Noi aduc o binecuvântare tuturor celor care vor pune deoparte acest timp pentru a recunoaște binecuvântările lui Yahuwah.  Ele vor fi păstrate de-a lungul veșniciei ca o bucurie față de binecuvântările nesfârșite ale Creatorului iubitor.

„În fiecare Lună Nouă şi în fiecare Sabat, va veni orice făptură să se închine înaintea Mea, zice Domnul.”  (Isaia 66:23)


1 http://www.articlesnatch.com/Article/What-Is-Time--/137691#.VONrLDoTvjA

2 Encyclopedia Biblica, 1899 ed., p. 4180.

3 Ibid., p. 4780. 

4 #2320, The New Strong’s Expanded Dictionary of Bible Words, p. 453.

5 1 Chronicles 23:312 Chronicles 2:42 Chronicles 8:132 Chronicles 31:3Ezra 3:5Nehemiah 10:33Isaiah 1:13-14Hosea 2:11;Psalm 81:3.

6 Genesis 38:24Exodus 12:2Numbers 10:10Judges 11:37-381 Samuel 27:72 Samuel 24:132 Kings 23:31Esther 2:12Ezekiel 39:12-14Amos 4:7, etc.

7 New Strong’s Exhaustive Concordance of the Bible.

8 Universal Jewish Encyclopedia, p. 410.

9 Eviatar Zerubavel, The Seven Day Circle, pp. 7-8.

10 The New Strong’s Expanded Dictionary of Bible Words, p. 833.

11 Encyclopedia Biblicaop cit., pp. 4178-4179.