Print

Sabatul Lunar | In Aparare - Partea 1

”Si s-au inchinat balaurului care daduse putere fiarei: si s-au inchinat fiarei...Si toti locuitorii pamantului i se vor inchina, toti aceia al caror nume n-a fost scris de la intemeierea lumii in cartea vietii Mielului, care a fost injunghiat.” ( Apocalipsa 13:4-6,8) 

Aceasta profetie, inregistrata in ultima carte a Bibliei, reprezinta o descoperire a evenimentelor din viitorul foarte apropiat. Se afirma ca lupta dintre fortele Binelui si ale Raului se concentreaza in final pe problema inchinarii.

Faptul ca batalia asupra inchinarii predomina profetiile conflictului final, arata ca exista o diferenta, doua credinte ireconciliabile, in domeniul inchinarii mai degraba si nu pe scena Religiei Mondiale.

Aceasta controversa poate fi doar pe tema zilei de inchinare, deoarece doar prin ziua de inchinare cineva isi poate exprima loialitatea fata de dumnezeul caruia i se inchina. Yahuwah Insusi accentuiaza asupra  zilei in care urmeaza sa I se aduca inchinare cand avertizeaza:

Ziua a saptea este Sabatul lui Yahuwah, Elohimul tau. (Vezi Exod 20:10)

In anii recenti, lumina crescanda asupra problemei Sabatului a scos la iveala un adevar de mult uitat: faptul ca Sabatul zilei a saptea nu poate fi gasit folosind un calendar pagan. Doar prin folosirea calendarului antic, evreiesc, calendarul creatiunii, poate fi aflat adevaratul Sabat.

Diferite obiectiuni au fost ridicate  impotriva acestui adevar stralucitor.

Unii oameni alearga la pastorii lor avizi sa intrebe: ”Sunt aceste lucruri adevarate?” Altii sunt in confuzie datorita aparentelor contradictii. Au fost produse multe articole si video-uri,care pretind ca arata ”eroarea” credintei in Sabatul lunar.

O examinare atenta a Scripturii va descoperii adevarul. In lumina Scripturii, ”dovezile”impotriva Sabatului lunar sunt inconsistente in comparatie cu Scriptura, istoria, si maniera de lucru a lui Yahuwah.

Lata, urmatoarele 10 obiectiuni comune care s-au ridicat impotriva Sabatului biblic lunar si Raspunsurile respective.

OBIECTIUNEA #1: ”Acesta nu poate fi adevarat pentru ca Dumnezeu nu ar permite niciodata  ca Sabatul sa fie complet pierdut sau uitat.

RASPUNS: Deoarece Sabatul este atat de important, aceasta este o presupunere pe care multi o fac. Oricum este o presupunere gresita. Scriptura chiar profetizeaza ca Sabatul adevarat va fi uitat.

Yahuwah a fost ca un dusman...I-a pustiit cortul sfant ....a nimicit locul adunarii sale; Yahuwah a facut sa se uite in Sion sarbatorile si Sabatul... (Vezi Plangerile lui Ieremia 2: 5-6.)

Cand adevarul nu este pastrat in suflet asa cum ar trebui, Yahuwah il ia pentru a fi pastrat in siguranta Cand primii crestini s-au compromis, imbratisand paganismul, Yahuwah Insusi a facut ca Sabatele sa fie uitate..

Voi face sa inceteze toata bucuria ei, sarbatorile ei, lunile ei cele noi, Sabatele ei si toate praznicile ei. (Vezi Osea 2:11.)

Dar fagaduinta spune ca in timpul ultimei ramasite, adevarul va fi restaurat:

”Totusi poporul Meu M-a uitat,... s-a abatut din caile lui, a parasit vechile carari....” (Ieremia 18:15)

”Asa vorbeste [Yahuwah]:”Stati in drumuri, uitati-va si intrebati care sunt carerile cele vechi, care este calea cea buna: umblati pe ea, si veti gasi odihna pentru sufletele voastre!” (Vezi Ieremia 6:16.)

 ”Ai tai vor zidi iarasi pe daramaturile de mai inainte, vei ridica din nou temeliile strabune; vei fi numit Dregator de sparturi, Cel ce drege drumurile si face tara cu putinta de locuit. Daca iti vei opri piciorul in ziua Sabatului, ca sa nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfanta; ca sa sfintesti pe [Yahuwah], si daca-l vei cinsti, neurmand caile tale,... si vei numi Sabatul o incantare...” (Isaia 58:12,13)

OBIECTIUNEA #2: ”Ciclul saptamanal s-a derulat neintrerupt de la Creatiune. Sambata este ziua a saptea a saptamani si desigur este adevaratul Sabat.

RASPUNS: Timpul insusi  este continuu. De altfel, exista diferite metode de masurat acel timp continuu. Un ciclu saptamanal nu a fost introdus in formatul calendarului pana cand babilonienii au adoptat unul cu cateva sute de ani inainte de nasterea Mantuitorului. Toate calendarele antice contineau cicluri saptamanale care reporneau luna calendaristica cu fiecare Luna Noua, sau anual la inchiderea anului vechi.

Pe un calendar unde ciclul saptamanal reporneste luna calendaristica, zilele saptamanii intotdeauna cad pe aceleasi date ale calendarului. Cand ciclul saptamanal reporneste Luna Noua, ziua a saptea a fiecarei saptamani intotdeauna ocupa pozitiile a8-a, a 15-a, a 22-a si a 29-a zi a lunii.

Calendarul Creatorului

Scriptura se conformeaza acestui tip de calendar. Este semnificativ ca de fiecare data  cand este datat timpul in Scriptura,  Sabatul zilei a saptea cade, in mod direct sau contextual, in a 8-a, a 15-a, a 22-a sau a 29-a. Calendarul biblic  confirma prin aceasta folosirea  lunii calendaristice lunare in care zilele saptamanii intotdeauna cad pe aceleasi date ale lunii.

OBIECTIUNEA #3: ”Luna a fost creata in ziua a patra ! Evident ca nu poate determina Sabatul pentru ca nu a fost creata decat in Ziua a Patra a saptamanii Creatiunii!”

RASPUNS: Acest argument este la fel de mult impotriva Sambetei cat si impotriva Sabatului lunar. Sambata se gaseste doar pe calendarul Iulian tarziu, un calendar pagan si pe calendarul Gregorian modern, un calendar papal. Ambele calendare, Iulian si Gregorian, sunt calendare solare. Daca luminatorii creati in a patra zi nu pot fi folositi pentru inregistrarea timpului, atunci Sambata trebuie inlaturata la fel de bine , deoarece calendarul Gregorian se bazeaza pe soare.

Este un fapt ca, atat soarele cat si luna au fost create printr-un decret al Creatiunii. Ele au fost create cand mintea lui Yahuwah le-a conceput si a le-a spus sa apara. Yahuwah a creat varsta fiecarui lucru. Adam si Eva sunt exemple perfecte create la varsta adulta. Adam nu a fost creat sa fie un fetus sau un nou nascut, ci un barbat in toata firea.

Asa cum bijutierul isi fixeaza ceasul dupa timpul propriu. Tot asa Creatorul a pozitionat, la propiu, luna, ca sa poata masura cu acuratete timpul ce urma sa treaca. Cand Yahuwah a creat soarele, El l-a pozitionat intr-o locatie precisa: distanta exacta fata de pamant este necesara pentru a pastra temperatura corecta; nu prea aproape, nici prea departe. Tot asa El a asezat cu grija si deliberat luna pe  pozitia precisa, necesara pentru a face sa functioneze  sistemul Sau de calculare al timpului.

OBIECTIUNEA #4: ”Pastorul meu mi-a spus ca doar pentru sarbatori se folosea calendarul luni-solar, si NU pentru Sabat!”

RASPUNS: Scriptura invata o singura metoda de calculare a timpului: calendarul luni-solar. Geneza 1:14 declara:

”Sa fie niste luminatori pe firmamentul cerului care sa desparta ziua de noapte; care sa fie niste semne care sa masoare vremile, zilele si anii” (Geneza 1:14)

 Cuvantul”vremi” vine din cuvantul evreiesc ”mo’ed”.

Mo’ed, mo’adah: Congregatie, adunare festiva, timp hotarat, semnal. . . [Yahuwah] se intalnea cu Israel in momente de timp specifice cu scopul de a-si descoperi vointa Sa. Este termenul comun pentru adunare pentru inchinare  poporului lui [Yahuwah] (#4150 ”Ajutoare Lexicale”pentru Vechiul Testament, Studiul biblic al cuvintelor-cheie.)

semiluna”Mo’ed” este tradus deasemenea, ”vremi”(sezoane) in Psalm 104:19:

”El a hotarat luna pentru sarbatori (mo’adah)” (Psalm 104:19)

Acesta stabileste clar ca luna a fost creata cu scopul de a putea calcula timpul de inchinare.

Sarbatorile (mo’adah) lui Yahuwah sunt toate trasate in Levitic 23. In capul listei se afla Sabatul zilei a saptea!

”Yahuwah a vorbit lui Moise si a zis: ’Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: Iata sarbatorile lui Yahuwah, pe care le veti vesti ca adunari sfinte,  iata sarbatorile Mele: Sase zile sa lucrati , dar ziua a saptea este Sabatul, ziua de odihna, cu o adunare sfanta. Sa nu faceti nici o lucrare in timpul ei: Este Sabatul lui Yahuwah in toate locuintele voastre.” (Levitic 23:1-3)

Scriptura nu prezinta doua calendare : unul pentru Sabatul saptamanal, si celalalt pentru sarbatorile anuale. Mai mult, trebuie sa ne reamintim ca atunci cand lunii i s-a fixat traseul si s-au stabilit vremile de inchinare, nu existau alte sarbatori! Singura”sarbatoare” din saptamana Creatiunii a fost sarbatoarea saptamanala: Sabatul zilei a saptea.

OBIECTIUNEA #5: ”Ioan7-9 dovedeste ca Sabatul saptamanal cade uneori si pe alte date decat a 8-a, a 15-a, a 22-a,sau a 29-a. In acest pasaj, Sabatul zilei a saptea cade in a 23-a zi dupa ultima zi a Sarbatorii Corturilor din ziua a 22-a!”

RASPUNS: Ioan de la 7 la 9 este unul din dovezile favorabile Sabatului calculat-lunar.  Leaga clar Sabatul zilei a saptea  de a 22-a zi a lunii a saptea. Istoria incepe cu o declaratie pe care Mantuitorul o face in a sasea zi a saptamanii:

In ziua de pe urma, care era ziua cea mare a praznicului, Yahushua a stat in picioare si a strigat: ”Daca inseteaza cineva, sa vina la Mine si sa bea. (Vezi Ioan 7:37.)

Sarbatoarea la care se face referirea este Sarbatoarea Corturilor pentru ca in versetul doi din Ioan7 se afirma:

”Si praznicul iudeilor, Praznicul zis al Corturilor, era aproape.” (Ioan 7:2)

Sarbatoarea Corturilor este o sarbatoare de sapte zile, urmata imediat de Sabatul zilei a saptea, care ,in Levitic 23,este denumita ”adunare sfanta.”

Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: ’In a cincisprezecea zi a acestei a saptea luni, va fi Sarbatoarea Corturilor in cinstea lui Yahuwah, timp de sapte zile. Timp de sapte zile , sa aduceti lui Yahuwah jerte mistuite de foc. In a opta zi sa aveti o adunare sfanta... (Vezi Levitic 23:34, 36.)

Sarbatoarea Corturilor intotdeauna incepe in ziua a 15-a a lunii a saptea, sau in a cinsprezecea zi ce urmeaza Lunii Noi. Este o sarbatoare de sapte zile, sfarsind in ziua a 21-a a lunii.  Astfel, in imediata zi  va fi Sabatul zilei a saptea.

Ioan 7 la 9 confirma aceasta. Scriptura afirma ca Yahushua a stat in picioare si a strigat in ”ultima zi a zilei cele mari a praznicului” Ultima zi a sarbatorii este a 21-a. Apoi Yahushua a strigat catre popor:

Fiecare au mers la casele lor. Dar Yahushua S-a dus in Muntele Maslinilor. Dar, dis de dimineata, a venit din nou in Templu; Si tot norodul a venit la El. El a sezut jos si-i invata. (Vezi Ioan 8:1,2.)

Mantuitorul a petrecut noaptea in Muntele Maslinilor, dis de dimineata, in Sabat, El s-a intors la templu. Cu aceasta ocazie iudeii au incercat sa-L lapideze pentru blasfemie. De altfel:

Yahushua S-a ascuns si a iesit din Templu, trecand prin mijlocul lor. Si asa a plecat din Templu. Cand trecea, Yahushua a vazut un orb din nastere. (Vezi Ioan 8:59, 9:1.)

 Inima plina de iubire a Mantuitorului nu s-a putut retine sa nu ajute acest suflet aflat in nevoie.

Dupa ce a zis aceste vorbe, a scuipat pe pamant si a facut tina din scuipat. Apoi a uns ochii orbului cu tina aceasta, ... Si era o zi de Sabat cand Yahushua facuse tina si-i deschisese ochii. (Vezi Ioan 9:6,14.)

Unele persoane presupun ca acest Sabat trebuie sa fi cazut pe data de 23 a celei de a saptea luni. De altfel, aceasta presupunere eronata se bazeaza pe o intelegere incorecta asupra ”ultimei zile a zilei celei mari” din timpul Sarbatorii Cortului. Conform explicatiei din Levitic 23, ultima zi a Sarbatorii Corturilor este in a 21-a zi a lunii a saptea, deoarece exista doar o singura sarbatoare de sapte zile care incepe in ziua a 15-a, un Sabat saptamanal. In loc sa infirme Sabatul lunar, Ioan 7 la 9 chiar il sustine!

OBIECTIUNEA #6: ”Dar unde in Biblie este explicat calendarul ? Poti sa-mi dai un text/ Doar un singur text care explica cum functioneaza calendarul?

RASPUNS: Pare o cerere rezonabila. Dar este ea in armonie cu Scriptura? Exista multe lucruri in Biblie care nu pot fi explicate doar printr-un singur text. Pe deasupra, principiile unui studiu  biblic solid sunt date in Scriptura astfel:

”Caci da invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, porunca peste porunca, porunca peste porunca, putin aici, putin acolo.” (Isaia 28:10)

Cel ce studiaza Scriptura trebuie sa intrebe: care este greutatea dovezilor? Cand toate textele sunt aduse impreuna pe un anume subiect, care este concluzia asupra problemei?

mâinile îndoite odihnindu-se pe deschis BibliaEste imposibil sa dovedesti Sabatul de Sambata in Scriptura. Greutatea dovezilor sustine clar un Sabat calculat de la Luna Noua, un Sabat ”lunar”.

Nu exista nici un singur verset in Biblie care sa explice formatul calendarului luni-solar deoarece  era o stiinta cunoscuta! Toate natiunile la origine foloseau calendarul luni-solar.

O presupunere obisnuita facuta de multi este aceea ca saptamanile iuliene din primul secol BC si AD erau indentice cu saptamana moderna incepand Duminica; sfarsind Sambata. Dovezile arheologice si istorice stabilesc fara nici un dubiu ca saptamana iuliana era de opt zile! Cand saptamana planetara  a fost in final acceptata in primul secol AD, incepea in ziua lui Saturn si sfarsea in ziua lui Venus, sau moderna Vineri.

Probabilitatea de a gasi o explicatie cu privire la calendarul iulian printre scrierile timpurii ale ”Parintilor bisericesti” este deasemenea, extrem de neverosimila. Asa cum scriitorii biblici au presupus ca cititorii cunosteau calendarul luni-solar tot asa crestinii paganizati considerau ca cititorii lor cunosteau calendarul Iulian, deoarece era calendarul folosit la aceea data.

OBIECTIUNEA #7: ”Daca evreii din timpul lui Hristos ar fi pazit un Sabat gresit, atunci, El l-ar fi corectat. De vreme ce El n-a facut-o, putem considera cu certitudine ca ei tineau adevaratul Sabat.”

RASPUNS: Este adevarat ca Mantuitorul ar fi corectat pe israeliti daca se inchinau intr-o zi gresita. Faptul ca El nu a facut-o reprezinta chiar dovada ca la acel timp ei se inchinau in adevaratul Sabat. O dovada in plus ca israelitii se inchinau in adevaratul Sabat in timpul cand Mantuitorul era pe pamant este descoperita in faptul ca Sambata (Ziua lui Saturn) nu exista in calendarul roman-iulian de atunci. La acel timp calendarul iulian avea saptamana de opt zile. Israelitii se mai inchina inca  pe calendarul lui Moise? Nu, ci pe calendarul cuceritorilor lor romani!

OBIECTIUNEA #8: ”Sambata este adevaratul Sabat. Acesta este timpul de inchinare al evreilor si ei nu au parasit niciodata Sabatul.”

RASPUNS: Este adevarat ca evreii, astazi, se inchina Sambata. Este, deasemenea adevarat ca ei nu ”au pierdut” niciodata conceptul Sabatului zilei a saptea. De altfel, prin proprie alegere, ei in mod deliberat au dat la o parte calendarul calculat de la Luna Noua.(Vezi Uitand Sabatul Biblic: Calendarele evreiesti schimbate.)

Luna Noua inca exista, iar Sabatul  original era dependent de ciclul  lunar. . . (”Sarbatorile,” Enciclopedia Universala Evreiasca, p.410.)

Declararea lunii noi calendaristice, prin observarea lunii noi, si noul an dupa sosirea primaverii, putea fi facuta doar de Sanhedrin. In timpul lui Hillel II [secolul 4 A.D.]. . . romanii au interzis aceasta practica. De aceea Hillel a fost fortat sa introduca calendarul sau fix. . . (”Calendarul evreiesc; Schimbarea Calendarului”, www.torah.org.)

Rabbi Louis FinklesteinRabi Louis Finklestein, un foarte cunoscut om de stiinta de la Seminarul Teologic Evreiesc din America, afirma emfatic:

”Calendarul evreiesc actual a fost fixat in secolul patru.” (Louis Finkelstein)

Maimonide, un savant evreu medieval, si cei mai multi istorici evrei sunt de acord ca modernul calendar evreiesc este bazat pe ”. . .principalele miscari ale soarelui si lunii, adevaratul [calendar] fiind dat la o parte.” (Maimonide, Kiddusch Ha-hodesch.)

Faptul ca evreii se inchina, astazi Sambata NU este o dovada ca Sambata (Ziua lui Saturn) reprezinta Sabatul zilei a saptea din Scriptura si nu trebuie sa fie folosit ca dovada decat cu exceptia schimbarii calendarului.

OBIECTIUNEA #9: ”Pe un calendar , poti avea opt sau chiar noua zile intre Sabate. Aceasta este gresit! Sabatul urmeaza sa vina la fiecare sapte zile.”

RASPUNS: Porunca a patra afirma ca Sabatul vine dupa sase zile de lucru:

Biblia deschisSase zile sa lucrezi si sa-ti faci tot lucru tau, dar ziua a saptea este Sabatul lui Yahuwah, Elohimul tau. (Vezi Exod 20:9,10.)

Nu exista mai mult de sase zile de lucru pe saptamana pe adevaratul calendar. Ciclul saptamanal reporneste in fiecare luna noua calendaristica,  dar zilele de Luna Noua sunt zile de inchinare.

”La origini, Luna Noua era celebrata in acelasi fel ca si Sabatul; gradual si-a pierdut importanta, in timp ce Sabatul a crescut in importanta devenind o zi a religiei si umanitatii, de meditatie religioasa si instruire. . . . ’’ (Sarbatorile’, Enciclopedia Evreiasca Universala, p.410.)

Luna Noua este frecvent clasificate  impreuna cu Sabatele in Scriptura:

Astfel spune Yahuwah Adonai; ”Poarta curtii dinauntru, dinspre rasarit, va ramane inchisa in cele sase zile de lucru, dar se va deschide in ziua Sabatului si va fi deschisa si in ziua Lunii Noi. (Vezi Ezechiel 46:1.)

Pentru ca Lunile Noi sunt zile de inchinare, nu exista decat sase zile de lucru inainte de ziua de inchinare urmatoare. Calendarul solar modern, nici macar nu aminteste de Lunile Noi, dar sa le  mai recunoasca, drept, zile de inchinare! Si totusi, Luna Noua, ziua de inchinare care reprezinta temelia inregistrarii-timpului biblic, va fi pazita pe noul pamant de-a lungul eternitatii!

In fiecare Luna Noua si in fiecare Sabat,va veni orice faptura sa se inchine inaintea Mea, zice Yahuwah. (Vezi Isaia 66:23.)

Daca urmeaza sa ne inchinam Creatorului in ziua Lunii Noi de-a lungul eternitatii, sa nu-I aducem inchinare in aceste zile si acum?

OBIECTIUNEA #10: ”Sabatul Lunar este prea greu de inteles! Adevarul trebuie sa fie atat de simplu incat si un copil sa-l poata intelege. Dumnezeu nu va face un test de credinta dintr-un lucru atat de greu de inteles.”

RASPUNS: Nici noutatea idei, nici dificultatile in a intelege nu sunt motive serioase pentru a respinge un lucru ca fiind eroare. Mantuitorul Insusi s-a rugat:

Te laud, Tata, Judecatorul cerului si al pamantului, pentru ca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si priceputi si le-ai descoperit pruncilor. Da , Tata, Te laud, pentru ca asa ai gasit Tu cu cale! (Vezi Matei 11:25,26.)

Adevarul este ca, deseori, copiii au o intelegere mai usoara a  calendarului biblic decat adultii! Chiar si copilasii pot numara pana la sapte. Dificultatea incepe cand li se cere sa retina, sa memorizeze in mod arbitrar, nume paganesti pentru a denumi zilele si lunile calendaristice.

Subiectul calendarului diferit este, in realitate, mult mai greu de inteles adultilor deoarece ei si-au petrecut atat de multi ani folosind Calendarul gregorian.  O metoda diferita de masurarea timpului poate fi , la inceput, foarte dificil de inteles.

Aceasta dificultate, oricum, nu este o dovada ca Sabatul lunar este fals. Mai degraba confirma Scriptura care a profetizat:

”El va rosti vorbe de hula impotriva Celui Preainalt, va asupri pe sfintii Celui Preainalt si se va incumeta sa achimbe vremurile si legea,....” (Daniel 7:25)

om adânc în gândireAcest subiect este mult prea important pentru a delega pe altcineva sa–l studieze, fie el preot sau pastor. Fiecare are responsabilitatea sa studieze pentru sineadevarurile Scripturii. Yahuwah a promis ca va  trimite ”Duhul Adevarului” care sa  conduca pe toti aceia care vor sa cunoasca adevarul, la acel adevar. Studiaza-l cu mintea deschisa- o minte dispusa sa sculte, daca Duhul Sfant il convinge de adevar.

Wiston Churchill este citat astfel:

”Cei mai multi oameni,  in anumite momente din viata lor se impiedica de adevar.Cei mai multi se cutremura, il refuza categoric si alearga la afacerile lor ca si cum nimic nu s-a intamplat.” (Wiston Churchill)

Adevarul este prea important ca sa fie inlaturat. Odata prezentat, o persoana are obligatia sa se convinga el insusi daca este asa sau nu, si daca este asa trebuie sa asculte de acel adevar.

”Cand un om, gresit dar onest, aude adevarul va renunta sa mai fie gresit sau va inceta sa mai fie onest” (Richard Humpal)

Esti hotarat sa cauti adevarul?

Il vei asculta cand il vei gasi?

Destinul etern atarna de decizia pe care o iei: sa ie cuvintele altuia ca adevar...  sau sa studiezi tu insuti.


Apasa aici sa vizionezi video-ul!