Print

Sabatul Lunar | In Aparare - Partea 2

Adevarul nu se contrazice Cand totul in jur este confuzie si haos, Adevarul singur sta neclintit. In tumultul uimitor al multor idei contrare, diferite acuze impotriva Sabatului biblic lunar au fost aduse. Cele mai multe se datoreaza lipsei de cunoastere si intelegere al adevarului.

Biblia deschisFiecare au mostenit erori si traditii transmise de la crestinatatea paganizata. De altfel, Scriptura descopera secretele ei fiecarui Cercetator al Adevarului. Nimeni nu trebuie sa ramana in confuzie si eroare.

Iata 7 obiectiunicomune impotriva Sabatului Biblic Lunar, si Raspunsurile respective.


OBIECTIUNEA #1: “Sabaterienii lunari nu numara cateva zile din saptamana. Calendarul lor este plin de non-zile!”

RASPUNS: Nu exista astfel de lucruri ca “non-zile” sau “zi lipsa”. Intregul timp trebuie inregistrat  iar calendarul biblic luni-solar nu lasa sa se piarda nici-un timp Ambele calendare, solar si luni-solar, folosesc rotatia pamantului in jurul soarelui pentru a calcula anul. Deoarece anul solar este lung de 365.25 zile, timpul in plus este inregistrat pe calendarul Gregorian prin adaugarea unei zile salt. Ziua “salt” este 29 Februarie care apare la fiecare patru ani.

Pe calendarul solar, lunile calendaristice sunt de lungimi arbitrare si nu coreleaza cu niciun eveniment din natura. Calendarul biblic luni-solar, pe de alta parte, leaga lunile sale de ciclul lunar. O lunatie, asemenea anului solar, nu este un numar intreg de zile ci contine 29.5 zile. Din aceasta cauza , unele luni au 29 de zile si altele 30 de zile.

Intr-o lunatie de 30 de zile,a 30-ea zi apare intre ultimul Sabat de ziua a saptea a lunii si ziua de Luna Noua a lunii calendaristice urmatoare.Nu face parte din saptamana dar NU este zi “lipsa”. Este o data intre ciclurile lunare.

OBIECTIUNEA #2: “Pe calendarul lunar, Sabatul se schimba in fiecare luna calendaristica! In fiecare luna Sabatul saptamanal ocupa o zi diferita a saptamani Uneori este Lunea, apoi luna urmatoare se schimba  Miercurea si dupa aceea apare Joia. Nu este stabil niciodata.”

Calendarul luni-solarRASPUNS: Cea mai evidenta diferenta intre calendarul Gregorian si cel Biblic se gaseste in ciclul saptamanal. Calendarul Gregorian, asemenea calendarului Iulian de mai inainte, detine ciclu saptamanal continuu. Calendarul Biblic, asemenea celor mai multe calendare antice, nu detine  o astfel de saptamana.

Doar diferenta ciclurilor saptamanale face Sabatul bazat pe luna sa apara ca fiind plutitor de la o luna la alta pe calendarul Gregorian.

Calendarul Biblic este foarte constant. Deoarece ciclul saptamanal de pe calendarul biblic reporneste odata cu aparitia Lunii Noi, datele din luna intotdeauna cad in aceleasi zile ale saptamanii.

Acest lucru nu se intampla asa si pe calendarul Gregorian solar. Sabatul zilei a saptea, pluteste dintr-o data in alta in fiecare luna de-a lungul intregului an.

Pe de alta parte in loc sa pluteasca, Sabatul biblic este foarte constant si intotdeauna cade pe a8-a, a 15-a, a 22-a si a 29-a zi a lunii calendaristice lunare.

OBIECTIUNEA #3: “Luna Noua nu poate fi Sabat deoarece Biblia ne da numeroase exemple de oameni care au calatorit sau au muncit in ziua Lunii Noi!”

RASPUNS:  Este adevarat ca Biblia ofera exemple de oameni care au calatorit sau au construit Aceasta , deoarece Luna Noua nu este Sabatul zilei a saptea. Variatele interziceri impotriva calatoriilor si gatitului in Sabatul zilei a saptea nu se aplica zilelor de  Luna Noua.

Oricum, zilele de Luna Noua sunt zile de inchinare. Un timp de bucurie si daruri de multumire pentru binecuvantarile din luna trecuta si de reinoita consacrare pentru luna ce urmeaza. Lunile Noi sunt o categorie de zile de inchinare de sine-statoare.

Acest lucru este demonstrat in raportul sacrificiilor cerute, enumerate in Numeri 28 si 29. Zilele cu cel mai mic numar de sacrificii cerute erau zilele obisnuite de lucru. Sabatele de ziua a saptea cereau mai multe sacrificii decat zilele obisnuite de lucru. Zilele de Luna Noua chiar mai multe decat in Sabatul zilei a saptea. Doar Sarbatorile Anuale aveau mai multe sacrificii zilnice decat Lunile Noi.

Scriptura prezinta Lunile Noi ca pe un timp de inchinare si in vesnicie

“In fiecare luna noua si in fiecare Sabat, va veni orice faptura sa se inchine inaintea Mea—zice Yahuwah. (Vezi Isaia 66:23.)

Toti cei ce doresc sa se inchine Creatorului o vor face in timpul hotarat de El: saptamanal, lunar  si anual,desemnat pentru inchinare.

OBIECTIUNEA #4: “Idea aceasta a Sabatului lunar se contrazice pe sine! Daca teoria ar fi adevarata, inseamna ca Exodul a avut loc intr-un Sabat lunar, ceea ce inseamna calcarea Sabatului.”

RASPUNS: Este adevarat ca Israelitii au parasite Egiptul in ziua a 15-a  din Prima luna. Dar cu toate acestea, ei nu au calcat Sabatul,deoarece orele sfinte se incheiasera deja cand ei au plecat.

Raportul biblic ofera doua dovezi impotante in ceea ce priveste timpul Exodului.

Numeri 33:3 ofera data Exodului:

“Au pornit din Ramses in luna intai, in ziua a cincisprezecea a lunii intai. A doua zi dupa Paste copiii lui Israel au iesit gata de lupta in fata tuturor egiptenilor” (Numeri 33:3)

Deuteronom 16:1 descopera ca aceasta s-a intamplat noaptea:

“Pazeste luna spicelor (Abib), si praznuieste Pastele in cinstea lui Yahuwah, Elohimul tau,;caci in luna spicelor te-a scos Yahuwah, Elohimul tau, din Egipt, noaptea.” (Vezi Deuteronom 16:1.)

Data Exodului a fost in 15 Abib, prima luna , in ziua de dupa Paste. Intr-o luna calendaristica lunara, a 15-a zi este intotdeauna Sabatul zilei a saptea. De altfel, Israelitii au plecat noaptea, dupa ce trecusera orele sacre ale Sabatului..

Trebuie sa ne amintim ca Yahuwah este Datatorul-Legii. Asa ca adevarul nu se contrazice,Yahuwah care este insasi adevarul, nu-Si va calca propriile legi.

OBIECTIUNEA #5:  “Sambata a fost intotdeauna Sabatul zilei a saptea. De fapt , cuvantul ‘Sabat’ a fost pastrat in multe limbi si intotdeauna a avut semnificatia de Sambata(Ziua lui Saturn) de ziua a saptea.”

RASPUNS: Faptul ca , in multe limbi, cuvantul “Sabat” apare , nu constitue o dovada ca Sambata este Sabatul biblic. Toate dovedesc cat de larg-raspandita este influenta crestinatati paganizate. “Ziua lui Saturn,”ciclul saptamanal continuu, reprezinta o adaugare destul de recenta in calendar.

Cand Iulius Cezar a indepartat calendarul luni-solar al Republici Romane si a adoptat un calendar simplu solar, calendarul iulian detinea  opt zile pe saptamana, notate cu literele de la A la H.

Calendarul republică roman

Reconstituirea lui Fasti Antiates, singurul calendar al Republicii Romane, care inca exista.
(Pallazzo Massimo Alle Terme,ed Adriano La Regina 1998)

Odata cu cresterea popularitatii cultului persan al misterelor lui Mitra in Roma, saptamana pagana planetara a fost adoptata. Aceasta era o saptamana de sapte zile , incepand cu diesSaturni, sau Ziua lui Saturn. A doua zi a saptamani era dies Solis, sau Ziua Soarelui. A treia zi a saptamani era dies Lunae, sau Ziua Lunii. Saptamana sfarsea cu dies Veneris, sau Ziua lui Venus care este moderna Vineri.

Adoptia Mitraismului de catre Roma a fost principala cauza a abandonarii saptamanii Iuliene de opt zile si acceptarea saptamanii planetare de sapte zile:

“Fara indoiala ca difuziunea misterelor iraniene[persane] au detinut o parte considerabila in adoptarea in general, de catre pagani, a saptamanii in care Ziua Soarelui era considerate zi sfanta.Numele pe care le folosim pentru cele sase zile, pe neasteptate au inceput sa fie folosite in acelasi timp cu ridicarea Mitraismului in Provinciile de Vest, si nu este greu de a stabili o relatie de coincidenta intre triumful acestuia si acel fenomen concomitent.” (Robert L.Odom, Duminica in Roma Pagana, p.157)

Statuie romana a lui Mitra
Statuie romana a lui Mitra

Mitraismul era un cult al soarelui. In consecinta, Ziua Soarelui a devenit mult mai importanta.

“Superioritatea acordata catre dies Solis [ziua Soarele] a contribuit deasemenea la recunoasterea  generala   a  Duminicii ca zi de sarbatoare. De care se leaga un fapt mai import , si anume, adoptarea saptamanii de catre toate natiunile europene.” (Franz Cumont, “Astrologie si Religie la Greci si Romani,” p. 163)

Saptamana planetara de sapte zile a fost denumita dupa zeii planetari. In timp ce saptamana s-a raspandit prin Europa, numele zilelor s-au raspandit si ele.

Multe limbi de astazi dovedesc influenta romano-catolica prin redenumirea primei zile a saptamanii, Ziua Soarelui in “Ziua Domnului,” si Zilei lui Saturn, ziua a saptea a saptamanii in “Sabat”. De altfel, acestea NU sunt numele originare ale zilelor saptamanii.

“Influenta astrologica este evidenta si mai clar pronuntata in tinuturile din jurul Imperiului roman, unde crestinatatea a ajuns mai tarziu. Engleza, germana, bretona, velsa si limba din Cornwall, care sunt singurele limbi ale Europei care au pastrat numele originare planetare ale celor sapte  zile ale saptamanii, erau vorbite toate in arealul lipsit de influenta crestina in primul secol al erei noastre, cand saptamana astrologica se raspandise in  intreg Imperiul.” (Eviatar Zerubavel, “Cercul celor Sapte zile:Istoria si Semnificatia Saptamanii” p.24)

Saturnia (Ziua lui Sartun), asemenea calendarului Iulian care a fost adoptat in primul secol AD, este iremediabil pagan. Nu este  adevaratul Sabat biblic de ziua a saptea si  in nici un caz redenumirea lui ca “Sabat” nu-l poate trasforma in adevaratul Sabat biblic.

“Numele pagane ale saptamanii planetare au fost perpetuate in calendarul folosit de asa-zisele natiuni crestine. Ori de cate ori privim acest calendar avem in fata noastra un amalgam intre crestinism si paganism care este rezultatul marei apostazii religioase- acea “cadere” profetizata de apostolul Pavel, care a avut loc in primul secol in bisericile crestine si a format Babilonul modern al sectelor  si crezurilor aflate in conflict care marturisesc numele lui Hristos.” (Robert L. Odom, Duminica in Roma Pagana, p. 202)

OBIECTIUNEA #6:  “Ciclul lunar face pe oricine sa calce adevaratul, neintreruptul Sabat al zilei a saptea care se continua din saptamana Creatiunii.”

RASPUNS: Exista presupunerea ca, bazat pe o lunga practica, saptamana s-a derulat ciclic fara intrerupere de la Creatiune. De altfel, saptamana moderna vine direct din paganism. De la numele zilelor saptamanii, de  la ciclul continuu saptamanal, putem trasa  originile pagane ale saptamanii moderne. (Falsitatea ciclului saptamanal continuu este in continuare sustinuta de Linia Internationala a Datei,care nu este decat o conventie omeneasca.)

Singura asemanare cu saptamana biblica este gasita in numarul zilelor continuta de saptamana. Ambele, si saptamana moderna si saptamana Creatiunii contin sapte zile. De altfel, saptamana moderna reprezinta contrafacerea lui Satana in locul saptamanii biblice.

Saptamana planetara a fost standardizata in format modern, incepand Duminica si sfarsind Sambata( Ziua lui Saturn) la Consiliul de la Niceea in secolul patru.

Împăratul Constantin cel Mare de la Roma“In 321 A.D.,Constantin, imparatul Romei… prin decret civil a facut ca “venerabila zi a Soarelui” care era atunci “notabila pentru venerarea ei”,sa fie  odihna saptamanala a imperiului… . Intarirea observarii Duminicii(Zilei Soarelui) a oferit o recunoastere oficiala saptamanii de sapte zile iar rezultatul a fost introducerea calendarului civil oficial al Romei. De la Romani calendarul a ajuns la noi, si inca mai pastreaza titlurile antice planetare ale zilelor saptamanii,” (Robert L. Odom, Duminica in Roma Papala, p. 244)

“Inchinarea contrafacuta cere un calendar contrafacut iar Consiliul de la Niceea ni l-a oferit. Calendarul biblic a fost inlocuit cu cel pagan-solar, iar saptamana planetara a inlocuit saptamana biblica care era dependenta de luna.” (eLaine Vornholt&L.L. Vornholt-Jones, Frauda Calendarului, p.53)

“Aceasta saptamana planetara era paganismul contrafacut al adevaratei saptamani biblice instituite de Creator la inceputul istoriei pamantului. In saptamana contrafacuta folosita in paganism “venerabila zi a Soarelui,”era socotita de catre idolatrii mai presus de celelalte sase zile deoarece era privita la fel de sacra ca Soarele care era stapanul zeitatilor planetare. . . Asa cum adevaratul Sabat este inseparabil legat de saptamana biblica, tot asa Sabatul fals [Ziua lui Saturn] de origine pagana necesita un ciclu saptamanal.Astfel am descoperit ca saptamana planetara pagana este sora geamana a Duminicii, cele doua institutii contrafacute au fost prinse impreuna. . .” (Robert L.Odom, Duminica in Roma Pagana, p.243-244)

OBIECTIUNEA #7: “Conflictul intre pazitorii Duminici si pazitorii Sabatului s-a desfasurat doar impotriva zilei numita de obicei 'Saturnia' (Ziua lui Saturn sau Sambata). Nu exista nici un raport al conflictului dintre Duminica si Sabatul plutitor, nici vreun raport ca s-ar fi folosit un calendar diferit de catre crestini.”

RASPUNS:  Acest lucru nu este adevarat iar dovezile istorice  il dovedesc.  Tranzitia de la inchinarea dupa calendarul biblic la deplina acceptare a calendarului pagan  nu a fost un eveniment care s-a produs peste noapte sau in timpul unei vieti. In timp ce unii crestini au apostaziat, imbratisand diferite aspect ale paganismului, alti crestini au stat fermi, neplecati in fata opozitiei severe.

“La fiecare pas in decursul apostaziei, la fiecare pas facut spre adoptarea formelor inchinarii la soare, impotriva adoptarii si observarii Duminicii au existat constant protestele tuturor crestinilor adevarati. Cei ce au ramas credinciosi  lui Hristos[Mantuitorul] si adevarului pur al cuvantului lui,,, [Yahuwah] au observat Sabatul Domnului in acord cu poruncile, si conform cuvantului lui [Elohim] care a asezat Sabatul ca semn prin care Domnul, Creatorul cerurilor si pamantului, este deosebit de toti ceilalti dumnezei. Acestia,prin urmare, au protestat impotriva fiecarei faze si  fiecarei forme de inchinare la soare. Altii s-au compromise, in special cei din est, prin observarea ambelor zile, Sabatul si Duminica. Dar in vest  sub influenta romana si sub conducerea biserici si a episcopulului de Roma, doar Duminica a fost adoptata si observata.” (A.T. Jones, Cele Doua Republici)

Acest compromise, strecurat de crestini, in care unii se inchinau in Sabatul lunar si Duminica, altii Sambata(Ziua lui Saturn) si Duminica si altii doar Duminica, a cauzat o mare confuzie printre paganii mitraisti. 

Tertulian, un scriitor crestin timpuriu, a admis acest fapt. El afirma clar ca acei crestini care se inchinau in ziua lui Saturn ca fiind a saptea zi a saptamanii erau ei-insisi deviati de la un obicei israelit despre care ei erau ignoranti:

“Noi vom fi luat de la persani[mitraisti], probabil. . . Motivul este, presupun, ca se stie ca ne rugam catre rasarit. . . De asemenea, daca devotam ziua Soarelui ca zi de sarbatoare, (din cu totul alt motiv decat inchinarea la Soare), suntem pe locul doi fata de aceia care consacra ziua lui Saturn, deviind ei-insisi de la un obicei evreiesc despre care ei sunt ignoranti.” (Tertulian, Apologia)

Un calendar pe lemn descoperit la Baile lui Titus

Un calendar pe lemn descoperit la Baile lui Titus aseaza Ziua lui Saturn (sau dies Saturni-Saturnia) ca prima zi a saptamanii planetare (datat 79-81A.D.)

Obiceiul inchinarii in ziua lui Saturn, cea de a saptea zi a saptamanii odata ce a fost mutata din prima zi in cea din urma zi a saptamani, se baza pe obiceiul israelit al inchinarii in Sabatul celei de a saptea zile. De altfel, Sambata(Ziua lui Sartun) nu era totuna cu Sabatul evreiesc caci ciclurile saptamanale erau diferite

Dovezi in plus in ceea ce priveste folosirea atat a calendarului biblic cat si a celui pagan poate fi gasit pe mormintele din anii timpurii. Una dintre cele mai vechi inscriptii de pe mormant dateaza din A.D. 269. Se afirma:

In timpul consulatului lui Claudius si Paternus, in Nonele lui Noiembrie, in ziua lui Venus, in a 24 zi a lunii lunare, Leuces a asezat [ memorialul] iubitei sale fice Severa, si Duhului Tau Sfant. Ea a murit la[ varsta de] 55 de ani, 11 luni [si ]10 zile. (E.Diehel, Inscriptiones Latinae Christianae Verteres, p.193)

Aceasta este o uimitoare confirmare a faptului ca luna lunara era folosita de crestini. “Nonele” lui Noiembrie este 5 Noiembrie, care in acel an, cade in ziua lui Venus sau Vineri. De altfel, ziua a 24 a lunii lunare cade in a doua zi a saptamanii!

Faptele istorice dovedesc ca Ziua lui Saturn nu este nimic mai mult decat o zi a saptamanii planetare, onorand pe planetarul zeu setos de sange-Saturn:

Acceptarea larg-raspandita a traditiei a condus pe multi sa creada ca doctrinele lor se bazeaza doar pe Scriptura cand, de fapt multe din crezurile lor nu sunt decat obiceiuri vechi  imprumutate de la pagani.

Cu totii avem suprema responsabilitate sa studiem pentru noi insine fiecare doctrina. Nimeni nu poate lua o pozitie impotriva adevarului despre calendarul biblic pana cand nu a studiat subiectul.Scriptura avertizeaza asupra celor care iau o pozitie pripita si dogmatica inainte ca sa cerceteze adevarul. 

“Cine raspunde fara sa fi ascultat, face o prostie si isi merita rusinea.” (Proverbe 18:13)

Sabatul, care este un semn al loialitatii, este de o coplesitoare importanta pentru fiecare fiinta vie de pe pamant De aceea:

“Studiaza ca sa te arati aprobat de Elohim, un lucrator care n-are de ce sa-i fie rusine si care imparte drept Cuvantul adevarului.” (Vezi 2Timotei 2:15.)

Vei accepta provocarea Cerului de a studia pentru tine?

Vei cauta sa afli si sa te inchini in Sabatul zilei a saptea?