Print

Sabatul Lunar | In Aparare - Partea 3

In anii recenti, cunostinta in ceea ce priveste calendarul Creatorului si al Sabatului de ziua a saptea, socotit pe acest calendar a crescut si s-a raspandit. Variate obiectii s-au ridicat impotriva acestui adevar. De altfel, atunci cand obiectiunile sunt atent analizate in lumina Scripturii si a raportului istoric, aceste fapte nu fac decat sa apere adevarul ca Sabatul biblic nu se poate afla decat folosind calendarul luni-solar al Creatorului Toate celelalte zile de inchinare, calculate pe toate celelalte calendare sunt contrafaceri.

Iata 9 obiectiuni comune ce se ridica impotriva Sabatului Lunar Biblic, si Raspunsurile respective.


OBIECTIUNEA #1:
”Calendarul luni-solar poate functiona bine intr-un climat perfect daca ai locui aproape de ecuator. Oricum, nu functioneaza bine daca locuiesti in apropierea polului nord sau sud.”

RASPUNS: Frumusetea calendarului Creatorului consta in faptul ca este perfect atat pentru polul nord cat si pentru polul sud ca si pentru ecuator.

Anul Nou pe calendarul luni-solar incepe primavara, care este la jumatate intre extremele verii si iernii, chiar si in regiunile arctice.

polul NordOdata ce principiile astronomice ale calendarului luni-solar sunt intelese, calendarul anului respectiv poate fi calculat de la Luna Noua a primei luni calendaristice a Primaverii.  

Deoarece luna calendaristica lunara are 29.5 zile, lungime, oricine poate calcula in avans fiecare alta luna care este de 30 de zile, impreuna cu toate celelalte luni de 29 de zile. Acesta este probabil modul in care primii crestini calculau cand erau fortati sa se ascunda in catacombe sau inrobiti in mine, neputand sa vada cerul.

Deoarece Luna Noua poate fi calculata cu mare acuratete, inchinarea folosind calendarul lunii-solar nu este ,deloc, o problema. La fel cum sabatarienii de sambata(ziua lui Saturn) se folosesc de calendarul Gregorian, cineva poate pazi orele sfinte din zorii diminetii, dupa ce a mers la culcare in acea noapte.

Calendarul Creatiunii este cel mai usor de folosit calendar care exista si poate fi folosit cu acuratete de toti, indiferent unde locuiesc.

OBIECTIUNEA #2: ”Talmudul evreiesc in mod clar nu sustine un Sabat lunar. Se refera la rugaciunile ce urmeaza sa fie spuse’Daca Luna Noua cade in Sabat’ si contine instructiuni speciale pentru Paste,’Daca a saisprezecea zi cade in Sabat’.  Astfel de propozitii nu ar fi facute daca, in fapt, evreii s-ar fi inchinat in Sabatul lunar, deoarece , conform calendarului lunar, nici Luna Noua si nici ziua a saisprezecea a lunii nu cad vreodata in Sabat saptamanal.”

RASPUNS: Talmudul a fost scris dupa distrugerea Ierusalimului in 70 AD. In timp ce anumite elemente reflecta cu acuratete adevarul biblic, astfel de principii pot fi stabilite doar comparand cu alte dovezi ale Scripturii.

In timpul vietii pamantesti a Mantuitorului, israelitii inca foloseau calendarul original. Marele preot, care intotdeauna era din clasa conducatoare a Saducheilor, era responsabil cu declararea inceputului noii luni calendaristice. Fariseii, a caror ”traditie omeneasca” a fost denuntata atat de accentuat de Mantuitor, NU controlau calendarul.

Acesta este un punct extrem de important deoarece calendarul folosit de iudei, astazi, pentru a calcula sarbatorile lor este un calendar ce detine o deviere corupta de la cel original. A fost divizat de catre Farisei iar ei au justificat aceasta schimbare pe baza traditiei orale.

rabin evreuOdata cu distrugerea Templului(70 A.D.),Saducheii au disparut  cu toti, lasand intreaga economie a tuturor in iudeilor in mainile Fariseilor. De aceea, viata evreilor era ordonata de farisei; intreaga istorie a iudaismului era reconstruita din punctul lor de vedere si un alt aspect a fost dat Sanhedrinului din vechime. Un lant nou de traditii a fost adaugat vechii traditii preotesti(Abot 1:1).  Fariseismul a dimensionat caracterul iudaismului si viata si gandurile evreilor pentru  intregul viitor. (”Fariseii”Enciclopedia evreiasca Vol.9,[1901-1906 ed.], p.666)

Folosirea Talmudului ca pe o ”dovada” impotriva calendarului luni-solar, nu dovedeste nimic. Toate aceste directii reprezinta traditiile Fariseilor triumfatori dupa ce israelitii au respins pe Mesia.

Fariseismul a devenit Talmudism. . . [dar] spiritul fariseilor antici a supravietuit nealterat. Cand evreii ... studiaza Talmudul,de fapt ei repeta argumentele din academiile palestiniane. . .Spiritul doctrinei [Fariseilor] a ramas iute si vital. (Louis Finklestein, Fariseii: Cadrul Social al Credintei lor, [Jewish Publication Society of America],Vol. 4,p.1332.)

Invatatii evrei moderni isi bazeaza crezurile lor pe Talmud care, in schimb, provine direct din doctrinele Fariseilor. Mantuitorul a cautat sa elibereze legea divina si Sabatul de aceste ”traditii stramosesti” Acceptand un crez din Talmud inseamna a-ti aseza credinta chiar pe  traditiile respinse de Mesia.

OBIECTIUNEA #3: ”Cuvantul ’saptamana’vine de la cuvantul sapte. Evident ca acesta se refera la ciclul repetat de sapte zile! In plus- Sambata(Ziua lui Saturn) este timpul cand se inchina evreii !

RASPUNS: Cuvantul evreiesc shabuwa inseamna, literal, ”septar”deoarece saptamana evreiasca era de sapte zile . A fost tradus in engleza ca ”week”(saptamana).

Variate culturi de-a lungul timpului au detinut saptamani de diferite lungimi.

In diferite parti ale Africii au existat saptamani de trei, patru, cinci si opt zile, centrate in jurul zilelor de targ. De altfel, in Congo, cuvantul ”saptamana” este acelasi cuvant pentru ”targ”(piata)

Maiasii din Yucatan aveau cicluri de saptamani de cinci zile. Muiacii din America de Sud, denumiti si Bacica, aveau saptamani de trei zile in timp ce Cibcasii, cunoscuti ca Musca sau Mosca,aveau de patru zile.

Etruscii, numele englez modern dat civilizatiilor antice din Italia aproximativ,in zona Toscanei si romanii aveau saptamani de opt zile in timp ce egiptenii si revolutionarii francezi aveau saptamani de 10 zile.

Nimic din definitia cuvantului ”shabuwa” nu se refera la ciclul de saptamani. In antichitate, toate ciclurile saptamanale reporneau la Luna Noua. Faptul ca saptamana moderna este un ciclu saptamanal continuu poate fi atribuit unor factori variati, dar NU , Calendarului original al Creatorului.

Unul din invatatii evrei, un profesor la Universitatea Rutgers isi exprima entuziasmul astfel:

”Un ciclu saptamanal de sapte zile care trece prin istorie, independent de luna si fazele ei reprezinta distinctiv o inventie evreiasca. Mai mult, disocierea saptamanii de sapte zile de natura a fost una dintre cele mai semnificative contributii ale civilizatiei iudaice..... a facilitat ceea ce Lewis Mumford identifica a fi ”periodicitate mecanica,”ceea ce a marit in mod esential distanta dintre fiintele umane si natura. Quasi-saptamanile (saptamanile ale caror cicluri reporneau cu Luna Noua)  si saptamanile[ cu ciclu continuu] reprezinta, in realitate, doua metode distincte si fundamentale de organizare temporala a vietii omenesti, prima implicand adoptie partiala a naturii, cealalta total emancipata de ea.           Inventia saptamanilor continue a fost ,de aceea  una dintre cele mai semnificative descoperiri in incercarea fiintelor umane de a se elibera de natura si de a-si creea o lume sociala proprie.(Eviatar Zerubavel,The Seven Day Circle:The History and Meaning of the Week, p.11)  

Aceasta declaratie nu este altceva decat recunoasterea apostaziei. Trebuie cunoscut contextul acceptarilor evreiesti deoarece iudaismul modern reprezinta urmasul spiritual al fariseismului, ale caror ”traditii”,”adaptari” si ”ocoliri ale adevarului” au fost denuntate de Mantuitor.

OBIECTIUNEA #4: ”Este imposibil sa calculezi Cinzecimea pe Calendarul luni-solar.”

RASPUNS: Din contra, singura cale de a socoti corect Cinzecimea este folosirea calendarului luni-solar, deoarece prin folosirea calendarului biblic pot fi indeplinite toate cerintele cerute de calcul.

Scriptura ofera trei parametri de timp   care trebuie sa fie intalniti pentru ca sa se socoteasca corect momentul Cinzecimii.  Acestea sunt specificate clar in Levitic 23:15&16:

”Sa numeri deasemene pentru tine din ziua de dupa Sabat cand vei aduce Znopul de Leganat, sapte Sabate. Ele trebuie sa fie complete. Apoi, dupa cel de al saptelea Sabat, sa numeri cincizeci de zile.”( Levitic 23:15-16 Fenton)

Trei cerinte sunt mentionate in Scriptura:

  1. Startul numarari incepe in timpul Znopului de leganat. (Lev.23:11)
  2. Trebuie sa existe sapte Sabate complete.
  3. Numara cinzeci de zile.

grâuSapte Sabate complete inseamna sapte saptamani complete, care incep in timpul Znopului de leganat.

In ziua urmatoare celui de al saptelea Sabat, incepe numaratoarea celor 50 de zile. Depinzand de numarul de zile din a Treia Luna(sau lunatie,) socoteala celor 50 de zile duce fie in a 28-a, fie a 29-a a Lunii a Patra. Intreaga numaratoare de la Znopul de leganat este de aproximativ 100 de zile, Sarbatoare saptamanilor se petrece in jurul primelor roade ale verii la secerisul graului, intregul proces constituie aproape patru luni,aproximativ 100-120 de zile pentru maturizare.(Vezi Levitic 23:17-20)

"Marele simbol al sarbatorii[Sarbatoare Saptamanilor]era prezentarea celor doua piini facute din primele roade ale secerisului graului.”—Cinzecimea.Smith’s Bible Dictionary

Yahushua face aluzie la acest adevar atunci cand spune imediat dupa Paste:

”Nu spuneti voi,”Mai sunt patru luni pana la seceris?”-Ioan 4:35

Invatatii biblici si istorici sunt cu totii de acord, Sarbatoarea Saptamanilor sta ca memorial al darii Legii pe muntele Sinai.

"Ziua Cinzecimii a fost pazita de evrei, deasemenea ca sarbatoare comemorativa a darii Legii pe muntele Sinai.”(Barne’s Note on the New Testament)

”Sarbatoarea Saptamanilor a fost tinuta in amintirea darii legii...”—(Matthew Henry Concise)

”Sarbatoarea Cinzecimea, sau a Saptamanilor...cand primele roade (in special graul)erau prezentate; comemorand deasemenea darea Legii pe Muntele Sinai.”—(Istoria Natiunii Evreiesti)

Daca era o simpla numarare a celor 50 de zile de la Znopul de leganat din timpul Sarbatorii Azimilor, atunci Cinzecimea s-ar fi celebrat mult inainte ca israelitii sa fi ajuns la Sinai. De altfel, folosind calendarul luni-solar,observam ca linia timpului descoperita in Scriptura, ce ofera cadrul biblic si istoric al Cinzecimii, este intr-adevar un memorial al darii Legii.

Numarand Sapte Sabate complete vom cadea intotdeauna in a 8-a zi a Lunii a Treia. Exodul 19:1 afirma, ”Copiii lui Israel au sosit in aceiasi zi a lunii in care au parasit Egiptul,”a 15-a. Aici, avem primele sapte zile in numararea pana la 50. Exod 19:10-16 afirma, ”Yahuwah i-a spus lui Moise sa sfinteasca poporul. Trei zile mai tarziu, Yahuwah au tabarat la Mt.Sinai” Si astfel mai avem inca trei zile adaugate la numaratoare oferind un total de zece zile. In Exod 24, Yahuwah cere lui Moise sa urce Muntele impreuna cu batranii. Moise, Aaron, Nadab, Abihu si batranii atunci au urcat pe Mt. Sinai. Yahuwah l-a chemat apoi pe Moise pe munte. Dupa 40 de zile, Moise coboara cu Tablele de Piatra originale scrise de degetul lui Yahuwah. Aceasta adaugare de 40 de zile, ne da un total de 50 de zile!

Grafic care arată numărul de Rusalii: 7 lunar Sabate + 50 de zile, de numarare de la Wave snop

O dovada in plus ne arata a 49-a zi a numaratorii noastre, Exod 32 ne spune ca Aaron declara:

”Maine este o Sarbatoare a lui Yahuwah” (Vezi Exod 32:5)

Fiind marele preot hotarat de Yahuwah Insusi, Aaron a fost in prezenta lui Yahuwah pe ”lucrarea de safir straveziu” in Exod 24. Si de aceea, aceasta nu era o sarbatoare intamplatoare, chiar daca copiii lui Israel au desacratizat aceasta zi sfanta prin comportamentul lor idolatru.

Era Sarbatoarea Saptamanilor aflata la exact 50 de zile dupa cele sapte Sabate complete de pe Calendarul Luni-solar!

Doar prin numerarea a sapte Sabate complete pe Calendarul luni-solar apoi adaugand alte 50 de zile poate cineva ajunge la adevarata Sarbatoare a Saptamanilor, care este Cinzecimea.

In loc sa dezaprobe Sabatele lunare si sistemul Calendarului luni-solar, numaratoarea biblica a Sarbatorii Saptamanilor este una dintre cele mai remarcabile verificari ale exactitatii celor doua.

Pentru un studiu mai explicativ in ceea ce priveste Sarbatoarea Saptamanilor, cautati Cinzecimea|Restaurarea Calculului.

OBIECTIUNEA #5:"Exista atatea idei conflictuale legate de Sabatul lunar. Dumnezeu nu este autorul confuziei. Daca ar fi adevarat, sabatarienii lunari ar fi uniti in doctrinele lor. Deoarece ei sunt in divergenta, unii tin Luna Noua la conjunctie altii la ultima semiluna vizibila,  cativa la prima semiluna vizibila,  altii cand apare cornul lunii  iar altii la luna plina! Totul este o confuzie si e evident ca aceasta este o eroare.”

RASPUNS: Acesta este un argument fals. Confuzia aceasta ar putea fi folosita impotriva crestinatatii insasi, care cuprinde sute de denominatiuni ne unite in ceea ce priveste ziua de inchinare, natura lui Hristos, ce se intampla dupa moarte, si o multime intreaga de alte doctrine ar putea fi citate!

 Scriptura declara ca Yahuwah Insusi a facut sa fie uitat adevaratul Sabat.

”Ca un vrajmas a ajuns Yahuwah, a nimicit pe Israel, i-a daramat toate palatele, i-a prabusit intariturile si a umplut pe fiica lui Iuda de jale si suspin. I-a pustiit cortul sfant ca pe o gradina, a nimicit locul adunarii sale; Yahuwah a facut sa se uite in Sion sarbatorile si Sabatul...” (Vezi Plangeri 2:5,6)

 In Osea 2, versetul 11, Yahuwah afirma:

”Voi face sa inceteze toata bucuria ei, sarbatorile ei, lunile ei cele noi, Sabatele ei si toate praznicele ei.” (Osea 2:11)

Aceste timpuri hotarate pentru inchinare sunt toate calculate pe Calendarul luni-solar al Creatiunii.

De altfel, este data asigurarea- in aceste ultime zile, intregul adevar va fi restaurat:

”Yahuwah te va calauzi neincetat,... Ai tai vor zidi iarasi pe daramaturile de mai inainte,vei ridica din nou temeliile strabune; vei fi numit Dregator de sparturi,Cel ce drege drumurile si face tara cu putinta de locuit.Daca iti vei opri piciorul in ziua Sabatului,ca sa nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfanta; daca Sabatul va fi desfatarea ta. . .(Vezi Isaia 58:11-13)

Procesul de restaurare al adevarului indelung-ingropat a inceput in timpul Reformei Protestante  si continua cu restaurarea calendarului biblic si Sabatele sale. Scoaterea la suprafata a adevarurilor de mult uitate este dificila, necesita timp si efort sustinut. 

De altfel, opiniile diferite aduse celor ce cauta sa restabileasca adevarul pierdut nu este un argument impotriva a ceea ce s-a facut. Mai degraba, toti se pot folosi de drepturile omului in materie de libertate religioasa pentru a studia pana cand ei insisi devin convinsi de adevar.

OBIECTIUNEA #6: "Teoria aceasta a Sabatului lunar nu este decat reinvierea cultului antic al lunii, imbracat in haine moderne. Nu e altceva decat inchinarea la luna.”

RASPUNS: Intregul timp este calculat de miscare. Fara miscarea corpurilor ceresti in relatie cu pozitia pamantului, timpul nu ar putea fi masurat.

Exista patru calendare de baza:

stele

 

Calendarul Sideral foloseste miscarile aparente ale stelelor comparativ cu pamantul.

 

soare

 

Calendarele Solare folosesc rotatia pamantului in jurul soarelui pentru an, crezand ca lunile sunt independente de orice fenomen din natura.

 

lună

 
Calendarele  lunare se bazeaza strict pe ciclurile lunare. Deoarece anul lunar este mai scurt decat anul solar, lunatiile ”plutesc” prin anul solar, asa cum se intampla in Calendarul islamic.

 

Calendarele luni-solare folosesc soarele pentru a masura lungimea anului, si ciclurile lunii pentru indentificarea duratei lunilor calendaristice sau lunatiilor.

 Calendarul Gregorian modern este un calendar solar. Calendarul biblic este un calendar Luni-solar. Aceasta nu inseamna ca cineva se inchina lunii. Ci mai degraba ca luna si soarele sunt amandoua desemnate sa inregistreze timpul. Acesta era rolul desemnat lor in Geneza 1.

Elohim a zis.

”Sa fie niste luminatori pe intinderea  cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremurile, zilele si anii . . .” (Vezi Geneza 1:14)

Folosirea soarelui si a lunii pentru a masura timpul nu ne face inchinatori ai lunii!

OBIECTIUNEA #7: ”Senatorul si istoricul roman, Cornelius Tacitus, afirma clar ca evreii au pazit Sabatul Zilei lui Saturn. Faptul ca un pagan a asociat pazirea-Sabatului cu Saturn dovedeste ca ”ziua lui Saturn”a romanilor coincidea cu ziua Sabatului din Biblie!”

RASPUNS: Scriptura insasi mentioneaza ca Israelitii se inchinau la Saturn. Saturn era un zeu planetar.

Rugaciune catre planeta zilei respective era o parte a inchinarii inaintea corpurilor ceresti. (Robert L.Odom, Duminica in Roma Pagana,p.158)

Sambata este ”ziua lui Saturn” si probabil, cand Israelitii se inchinau acestui zeu planetar, se inchinau in aceasta zi: Sambata (Ziua lui Saturn). De altfel, astfel de acte de inchinare se intamplau intotdeauna cand Israel se gasea in apostazie si rebeliune fata de Cer.

Prima referire la apostazia israelita legata de Saturn o gasim in Exod 32 apostazia de la Sinai cu vitelul de aur. Cand vitelul a fost facut, ei au spus:

”Israele, iata dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului.”(Exod 32:4)

Acest vitel de aur era un simbol al lui Saturn.:

Apis - vițelul de aurForma obisnuita in care zeitatea favorita a egiptenilor, Osiris era reprezentata, era sub forma unui vitel tanar –boul Apis—de unde a fost imprumutat  vitelul de aur al israelitilor. A existat un motiv pentru care acest vitel nu trebuia sa  apara  in forma apropiata zeului pe care-l  reprezenta pentru ca vitelul reprezenta divinitatea  in caracterul lui Saturn, ”zeul ASCUNS”,”Apis” fiind doar un alt nume pentru Saturn. (Alexander Hislop, Cele doua Babiloane, p 45)

Secole mai tarziu, cand imparatia lui Israel a fost impartita intre cele 10 triburi din nord si cele doua triburi din sud, primul rege al imparatiei de nord al lui Israel, Ieroboam, a reintrodus inchinarea la Saturn.

”Ieroboam a zis in inima sa:’Imparatia s-ar putea acum sa se intoarca la casa lui David.Daca poporul acesta se va sui la Ierusalim sa aduca jertfe in Casa lui Yahuwah, inima poporului acestuia se va intoarce la domnul sau, la Roboam, imparatului lui Iuda si ma vor ucide .

’Dupa ce s-a sfatuit, imparatul a facut doi vitei de aur si a zis poporului :”Destul te-ai suit la Ierusalim , Israele! Iata Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului.”A asezat unul din acesti vitei la Betel, iar pe celalalt l-a pus in Dan.

Iar acestea au devenit in prilej de pacatuire pentru ca poporul a mers sa se inchine inaintea lor chiar si la Dan” (Vezi 1 Regi 12:26-30,)

In mila Sa, Yahuwah a trimis pe profetul Amos sa avertizeze pe Israeliti de pericolul acestei apostazii. Mesajul lui Yahuwah trimis prin Amos intreba:

Mi-ati adus voi jertfe si daruri de mancare in timpul celor patruzeci de ani din pustie, casa lui Israel?...Veti ridica dar pe Sacut, imparatul vostru, si pe Caivan, chipurile voastre idolesti, steaua dumnezeului vostru pe care vi le-ati facut.”(Amos 5:25,26)

Conform cu The New Strong’s Exhaustive Concordance of the Bible, cuvantul ’Chiun’reprezinta:

”alt nume pentru zeul Saturn.”(The New Strong’s Exhaustive Concordance of the Bible, p.194)

Detaliile privind multele apostazii ale lui Israel, asa cum sunt inregistrate in Scriptura, descopera-inchinarea la Saturn fiind predominanta in rebeliunile lor religioase.

Ziua in care cineva se inchina onoreaza zeul acelei zile! Saturn este zeul Zilei lui Saturn.

Lui Yahuwah, Creatorul, urmeaza sa I se aduca inchinare in Sabatul Sau cel sfant, calculat pe calendarul Sau luni-solar. Inchinarea in oricare alta zi, calculata pe un alt calendar, da onoare unui alt dumnezeu decat Creatorul.

OBIECTIUNEA #8: ”Diferiti istorici antici, de la Cassius Dio la Frontinus si altii, au afirmat cu claritate  ca evreii au refuzat sa lupte in ’ziua lui Saturn’ Chiar distrugerea Ierusalimului in A.D. 70 a avut loc in ’ziua lui Saturn.’ Evident, aceasta era Sabatul zilei a saptea chiar daca atunci il calcau.”

RASPUNS: Obiectiunea se bazeaza pe presupunerea ca saptamana, din timpul acestor istorici romani, era indentica cu saptamana moderna.Este fals.

La origine, calendarul iulian detinea saptamana de opt zile. Cand mitraismul a castigat popularitate in Roma pagana, saptamana planetara de sapte zile a capatat popularitate, deasemenea.

Pare ca un geniu spiritual avand controlul asupra lumii pagane a ordonat ca saptamana planetara pagana sa fie introdusa chiar la timpul potrivit pentru [Mitraism]cel mai popular cult al soarelui din toate timpurile prin care ziua Soarelui a fost inaltata, ca o zi mai presus si mai sacra decat toate celelalte. Sigur ca nu a fost in mod accidental. (Robert L.Odom, Duminica in Roma Paganap.157)

Rapoartele istorice declara ca israelitii se inchinau in ”ziua lui Saturn” dar ele nu dovedesc ca moderna Sambata(Zi a lui Saturn) este Sabatul Bibliei. Mai de graba, doar unul din cele doua aspecte este dovedit:

  1. Israelitii erau in apostazie, de aceea Yahuwah a permis ca ei sa fie cuceriti.
  2. Ciclul saptamanal din cele doua calendare israelit si roman era diferit.

Un calendar băț găsit la Băile lui Titus care prezintă sâmbătă (sau moare Saturni - ziua lui Saturn), ca prima zi a săptămânii păgân planetarIntre A.D.79 SI A.D.81, Imparatul Titus a construit baile publice la baza dealului Esquiline in Roma. Aceste bai, cunoscute ca ”Baile lui Titus” aveau  peretii desenati de faimosul artist Famullus. Pe unul dintre peretii acestor bai se afla un  calendar aplicat. Este unul dintre cele mai timpurii inscriptii romane a  saptamani planetare de sapte zile.

Importanta acestui calendar  este ca el descopera ca saptamana planetara la origine incepea cu ziua lui Saturn. Saturnia, in calendarul timpuriu iulian, nu era a saptea zi, ci prima, urmata  de Duminica, apoi Luni si incheind cu dies Veneris, s-au Vinerea moderna.

Doar dupa consiliul de la Niceea in secolul al patrulea saptamana planetara de sapte zile a fost in final standardizata in Calendarul iulian sa inceapa Duminica si sfarseste Sambata.

OBIECTIUNEA #9: ”Este simplu prea greu! Intreaga lume foloseste un calendar diferit. Inchinarea pe acest calendar ma poate costa pierderea seviciului .Cum vor merge, copiii la scoala? Nu poti trai in lumea moderna si sa te inchini folosind acest calendar!”

RASPUNS: Singurul argument impotriva adevarului pe care  iubitorii si promotorii lui nu sunt capabili sa-l nege este acela ca ascultarea de adevar necesita o cruce: crucea ascultarii.

Vietile moderne sunt ordonate de calendarul gregorian: zile de lucru, zile de scoala, sfarsit de saptamana, vacante, toate sunt calculate folosind ciclul saptamanal. Daca lumina adevaratului Sabat este acceptata, va exista despartire.Este inevitabil.

Slujbe vor fi pierdute, casnicii distruse cand o persoana accepta adevarul si celalalt nu. De astfel, aceasta nu-i impiedica pe adevaratii urmasi ai lui Yahuwah. Cei care pun pret pe adevar mai mult decat orice nu vor astepta ca adevarul sa devina mai popular, sau ascultarea sa fie usoara. Cand sunt  convinsi de adevar, ei in mod deliberat accepta crucea, fiind de  acord cu apostolului Pavel ca : ”Caci intristarile noastre usoare de o clipa lucreaza pentru noi  tot mai mult o greutate vesnica de slava. . . ”(2 Corinteni 4:17)

Lumina adevarului creste. Doctrine de mult timp ingropate sub eroarea prejudecatii si a traditiei VOR FI  restaurate.

Vei alege sa le urmezi?

Vei pretui adevarul destul ca sa asculti indiferent cat ar costa?

O fericire vesnica ii asteapta pe toti cei ce fac aceasta alegere.