Print

Crucificarea: Dezaproba Ciclul Saptamanal Continuu

 

Profetia celor “70 de saptamani” din Daniel 9 este una dintre cele mai remarcabile profetii din intreaga Scriptura, care identifica necontestabil si précis, anii botezului si crucificarii Mantuitorului. Din nefericire, multi  interpreteaza eronat1aceasta mare profetie sau trec cu vederea implicatiile ei vaste. O atenta examinare a celor “70 de saptamani” din Daniel resping irefutabil “Vinerea Rastignirii” si notiunea ciclului continuu de 7 zile, neintrerupt de la Creatiune!


Profetia celor 70 de Saptamani (Daniel 9:24-27)

In capitolul 9 din Daniel, profetul face o cerere emotinanta lui Yahuwah in favoarea Ierusalimului si a copiilor exilati ai lui Israel, deoarece el primise de curand o viziune alarmanta (Daniel 8), al carei inteles nu ii era in totalitate cunoscut. In timp ce Daniel se ruga, ingerul Gabriel apare si incepe sa-I explice mai detaliat planul evenimentelor care vor precede curatarea sanctuarului2 in Ceruri. Explicatia aceasta precizeaza clar si fara tagada anii botezului si rastignirii lui Yahushua. Gabriel incepe sa-I explice lui Daniel:

”Saptezeci de saptamani au fost hotarate poporului tau si cetatii tale cele sfante, pana la incetarea faradelegilor,pana la ispasirea pacatelor,pana la ispasirea nelegiuirii, pana la aducerea dreptatii vesnice,pana la pecetluirea viziunii si a profetiei si pana la ungerea Sfantului sfintilor.” (Daniel 9:24)

Aici, Cerul  arata deslusit ca cele 70 de saptamani profetice au fost hotarate poporului lui Daniel(evreilor) si cetatii (Ierusalim) in care urmau sa se implineasca urmatoarele:

 1. incetarea faradelegii
 2. ispasirea pacatelor
 3. ispasirea nelegiuirii
 4. aducerea dreptatii vesnice
 5. pecetluirea viziunii si a profetiei
 6. ungerea Sfantului sfintilor

 Inainte de a continua, este imperativ necesar sa intelegem importanta saptamanii profetice. Cand studiem profetia, trebuie sa permitem Bibliei sa se explice. Yahuwah a furnizat in cuvantul Sau explicatia oricarui simbol folosit de profeti. In Scriptura, o zi profetica= un an literal.

. . . Ti-am dat o zi pentru fiecare an. (Ezechiel 4:6)

 

Dupa cum in patruzeci de zile ati iscodit tara, tot asa patruzeci de ani veti purta pedeapsa nelegiuiriilor voastre; adica un an de fiecare zi. . . (Vezi Numeri 14:34)

Din aceasta,se desprind urmatoarele concluzii:

Acum, sa continuam cu urmatorul verset din profetie. In versetul 25, Gabriel incepe sa explice in detalii mari natura si timpul evenimentelor care urma sa apara in timpul celor 70 de saptamani profetice. Mesagerul lui Yahuwah incepe aici, prin a oferi punctul de start si punctual final al celor 69 de saptamani din numaratoare.

Sa stii dar si sa intelegi ca de la darea poruncii pentru zidirea  din nou a Ierusalimul, pana la Unsul(Mesia), Carmuitorul, vor trece sapte saptamani; apoi timp de saizeci si doua de saptamani, pietele si gropile vor fi zidite din nou, si anume in vremuri de stramtorare.(Daniel 9:25)

Aici, invatam ca de la “porunca de zidirea din nou a Ierusalimului” pana la venirea lui Mesia erau 69 de saptamani profetice(7 saptamani+62 saptamani). Aceasta echivaleaza cu 483 de ani literari.

Exista patru evenimente care pot fi socotite ca raspuns pentru “porunca de zidire din nou a Ierusalimului”Acestea sunt:

 1. Decretul lui Cirus pentru rezidirea casei lui Yahuwah din 536 BC (Ezra 1:1-4)
 2. Decretul lui Darius de continuare a lucrarilor intrerupte in 519 BC (Ezra 6:1-12)
 3. Decretul dat de Artaxerxe lui Ezra in 457 BC (Ezra 7)
 4. Comisia lui Neemia trimisa de Artaxerxe in 444 BC (Neemia 2)

Trei dintre aceste patru decrete pot fi scoase din calcul imediat.

Decretul lui Cirus din 536 si decretul lui Darius din 519 trebuie eliminate de la inceput deoarece numarand 483 de ani de la oricare dintre aceste decrete data aflata nu ajunge pana la venirea lui Mesia, punctul final al primelor 69 de saptamani profetice. Socotind 69 de saptamani profetice de la decretul lui Cirus ajungem in 53 BC. Socotind de la decretul lui Darius vom ajunge in anul 36 BC. Ambele nu se potrivesc si trebuie eliminate.

 A treia  misiune pe care o putem da la o parte este cea a lui Neemia, datata de Artaxerxe in 444 BC. Desi regele i-a permis lui Neemia sa se intoarca la Ierusalim, nu pare sa fie un decret official.  Artaxerxe raspunde pur si simplu cereri personale a lui Neemia de a se intoarce la Ierusalim pentru o anumita perioada de timp.   Cand Neemia a sosit la Ierusalim, el a gasit poporul deja angajat in lucrarea de construire a orasului. Ei, aparent, actionau conform decretului dat lui Ezra cu treisprezece ani in urma. Neemia si-a terminat lucrarea pe care venise s-o faca in Ierusalim dupa, doar, cincizeci si doua de zile ( Neemia 6:15).

Aceasta clarifica care a fost decretul in urma caruia se da startul profetiei celor 70 de saptamani profetice, primele 69 din acestea urmau sa se extinda pana la venirea lui Mesia: Decretul lui Artaxerxe catre Ezra din 457 BC.3

Artaxerxe, Imparatul imparatilor, catre Ezra, preotul si carturarul iscusit in Legea [Elohimului]cerurilor, si asa mai departe: Am dat porunca sa se lase sa plece aceia din poporul lui Israel din preotii si din Levitii lui, care se afla in imparatia mea, si care vor sa plece cu tine la Ierusalim.(Vezi Ezra 7:12-13) 

 Dupa ce am stabilit cu certitudine cand incep cele 70 de saptamani profetice, sa socotim in continuare 69 de saptamani (483 de ani) sa vedem daca ele ne duc in timpul lui Mesia, asa cum a profetizat ingerul.

Socotind 483 de ani de la 457 BC ajungem in anul 27 AD.

-457 + 483 = 26 AD

 De altfel, trebuie sa mai adaugam un an deoarece nu exista anul zero.

26 AD + 1 An = 27 AD

Ce s-a intamplat in anul 27 AD? Yahushua, Mesia , a fost botezat! “Sfantul sfintilor”a fost uns( Daniel 9:24) la timpul specificat de Gabriel.

Stiti vorba facuta . . .in urma botezului propovaduit de Ioan; cum Yahuwah a uns cu Duh Sfant si cu putere pe Yahushua din Nazaret. . .( Vezi Faptele Apostolilor 10:37-38).

Yahushua cunostea faptul ca primele 69 de saptamani din profetia lui Daniel se implinise la botezul Sau, deoarece dupa acest eveniment, El a inceput sa cheme oamenii la pocainta, zicand:”S-a implinit vremea si Imparatia lui Yahuwah este aproape. Pocaiti-va si credeti in Evanghelie.”(Marcu 1:15)

Putem fi siguri ca 27 AD a fost anul botezului lui Yahushua deoarece Luca ne spune ca a avut loc in timpul domniei lui Cezar Tiberius.

In al cincisprezecelea an al domniei lui Tiberiu Cezar. . .(Luca 3:1)

 

Dupa ce a fost botezat tot norodul,  a fost botezat si Yahushua; si pe cand se ruga s-a deschis cerul, si Duhul Sfant s-a pogorat peste El in chip trupesc ca un porumbel. Si din cer s-a auzit un glas care zicea:”Tu esti Fiul Meu prea iubit : in Tine Imi gasesc toata placerea Mea!”(Luca 3:21-22)

 Tiberiu a inceput sa domneasca oficial fiind co –regent din 12 AD si Imparat din 14 AD.4 Socotind cincisprezece ani incepand cu 12 AD, primul an de guvernare al  lui Tiberiu ne aduce in 27 AD. Acest lucru se potriveste perfect cu ceea ce ,ingerul, i-a descoperit lui Daniel cu 600 de ani mai inainte!

Sa reamintim , deasemenea cuvintele ingerului referitoare la cetatea Ierusalimului:

 . . . pietele si gropile vor fi zidite din nou, si anume in vremuri de stramtorare.(Daniel 9:25)

Zidurile Ierusalimului au  fost reconstruite in timpul primelor sapte saptamani profetice (49 de ani literali) dupa decretul lui Artaxerxe din 457 BC. Cu adevarat, acestea au fost “vremuri de stamtorare.”Neemia ne spune ca, din cauza neincetatelor ameninintari cu atacurile, lucratorii “cei ce duceau poverile… cu o mana lucrau, iar cu alta tineau arma.”(Neemia 4:17) In  408 BC, restaurarea Ierusalimului si a templului erau complete.

-457 + 49 = -408 (408 BC)

Uimitor! Oricum, profetia nu se opreste aici. Sa continuam cu urmatorul verset.

Si dupa saizeci si doua de saptamani, Mesia va fi starpit dar nu  pentru El Insusi; Si poporul unui print urmeaza sa  vina sa distruga cetatea si templu. Sfarsitul acestor lucruri va fi ca printr-o furtuna, Si pana la sfarsitul razboiului,pustiirile sunt hotarate.(Daniel 9:26)

 Aici ni se spune ca dupa trecerea celor 69 de saptamani profetice ceva s-a intamplat, Mesia a fost “starpit”si orasul a fost distrus. Continuind cu versetul final, Gabriel imprastie lumina asupra  detaliilor cu privire la cea de a saptezecea saptamana:

Apoi, El va face un legamant  trainic cu multi, timp de o saptamana, dar la jumatatea saptamanii va face sa inceteze jertfa si darurile de mancare, si pe aripile uraciunilor idolesti va veni unul care pustieste, pana va cadea asupra celui pustiit prapadul hotarat,”(Daniel 9:27)

Aici, ingerul zice ca pe durata saptamanii saptezeci, El( Mesia face un legamant trainic cu multi. Continua sa arate ca Mesia va cauza incetarea sacrificiilor si jertfelor de mancare la mijlocul saptamanii.  

In primul rand sa examinam ce a avut loc la mijlocul saptamanii saptezeci. Socotind 7 ani inainte( o saptamana profetica) de la botezul lui Yahushua in toamna anului 27 AD ne duce in anul 34 AD. Aceasta plaseaza mijlocul saptamanii a 70-a in primavara a 31 AD. Ce s-a intamplat in primavara anului 31 AD care a dus la incetarea sacrificiilor si jertfelor? Mesia a fost crucificat in timpul Pastelui, si perdeaua templului in care se aduceau sacrificiile a fost sfasiata de Yahuwah Insusi de sus pana jos!                               

 Si Yahushua a strigat iarasi cu glas tare, si si-a dat duhul. Si, indata perdeaua dinlauntrul Templului s-a rupt in doua, de sus pana jos, pamantul s-a cutremurat, stancile s-au despicat. (Vezi Matei 27:50-51)

 Yahushua, Mesia , a fost  jertfa finala pentru pacat spre care aratau jertfele animale prescrise in lege. El a fost “starpit, dar nu pentru Sine Insusi”(Daniel 9:26); El a fost crucificat , nu pentru ce a facut El, dar pentru ceea ce tu ai facut .   

Pentru ca El L-a facut pe cel ce n-a cunoscut pacat, pacat pentru noi, pentru ca noi sa devenim neprihanitii lui Yahuwah in El. (Vezi 2 Corinteni 5:21.)

Urmare a Crucificarii Sale, sacrificiile de la templu au fost desfiintate pentru totdeauna

Pentru ca nu este posibil ca sangele boilor si tapilor sa stearga pacatele. De aceea, cand intra in lume, El zice:”Tu n-ai voit nici jertfa, nici prinos; ci Mi-ai pregatit un trup; n-ai primit nici arderi de tot, nici jertfe pentru pacat. Atunci am zis:”Iata-Ma (in sulul cartii este scris despre Mine), vin sa fac voia Ta , O Yahuwah!”…El desfiinteaza astfel pe cele dintai, ca sa puna in loc pe a doua. Prin aceasta “voie” am fost sfintiti noi si anume prin jertfirea trupului lui Yahushua, Cel Uns, odata pentru totdeauna. (Vezi Evrei 10:4-10)

Noi stim cu certitudine ca Yahushua a fost crucificat in anul 31 AD. Dar Gabriel a spus ca “va face legamant trainic cu multi”( durata saptamanii  a70-ea care s-a sfarsit in toamna anului 34 AD). Cum este posibil? Noul Legamant pe care Yahushua, Mesia l-a predicat timp de 3 ½ ani a fost continuat de apostolic dupa crucificare! Invitatia de a accepta Noul Legamant a fost extinsa asupra natiunii iudaice pana in toamna lui 34 AD, cand intr-un act de rebeliune impotriva Cerului, Sanhedrinul a ucis pe Stefan, primul crestin martir(Fapte 7). Dupa ce a rostit discursul remarcabil, plin de putere catre Sanhedrin, marturisind clar vinovatia natiunii iudaice  prin refuzarea profetilor lui Yahuwah si respingerea lui Mesia, Stefan a fost ridicat de consiliul si lapidat.     

 Inspiratia divina a lui Stefan in ultima plegere a fost confirmata de Yahuwah cand cerurile au fost deschise si L-a vazut pe Yahushua stand in picioare la dreapta Tatalui. 

Dar Stefan, plin de Duhul Sfant, si-a pironit ochii spre cer, a vazut slava lui Yahuwah, si pe Yahushua stand in picioare la dreapta lui Yahuwah; si a zis:”Iata vad cerurile deschise, si pe Fiul omului stand in picioare la dreapta lui Yahuwah!”(Vezi Fapte 7:55-56)

In loc sa se pocaiasca, membri Sanhedrinului au devenit furiosi si au refuzat sa asculte. Ei au  respins cu obstinatie ultima oportunitate de a accepta legamantul lui Yahuwah.

Ei au inceput sa racneasca, si-au astupat urechile, si s-au napustit toti intr-un gand asupra lui. L-au tarat afara din cetate, si l-au ucis cu pietre. Martorii si-au pus hainele la picioarele unui tanar numit Saul.(Fapte 7:57-58)

(Nota: Membri conciliului  isi pun aici hainele lor la picioarele lui Saul, omul care in scurt timp dupa aceasta isi va schimba numele in Pavel si va fi insarcinat de Cer sa duca evanghelia la Neamuri.)

Ca o ultima confirmare a Cerului, cetatea si templul au fost distruse in anul 70 AD; semn ca cele 70 de saptamani profetice acordate natiunii evreiesti si Ierusalimului pamantesc au fost implinite.

. . . Si ca poporul unui print urma sa vina sa distruga cetatea si sanctuarul. Sfarsitul ei va fi ca print-un potop, si pana la sfarsitul razboiului, pustiirile sunt hotarate.(Daniel 9:26)

Nota:”Poporul unui print va veni”denota ca Roma aduce cu sine judecata cereasca de distrugere a cetatii si templului. “Sfarsitul va fi ca printr-un potop”arata rapiditatea cu care va cadea pedeapsa. “Pana la sfarsitul razboiului, pustiirile sunt hotarate”(1)a prezis rapiditatea cu care a fost distrus templul, eveniment care s-a implinit in anul 70 AD;(2) profetizeaza faptul ca de la distrugerea templului  pana la Vremea sfarsitului[Cea de A Doua Venire a lui Yahushua], tinutul ocupat de Israelul antic nu va cunoaste niciodata pacea si stabilitatea. Razboaiele fara sfarsit dintre Israel si vecinii sai confirma azi, aceasta profetie. Pustiirea aceasta este amintita si in Daniel 9:27.  

Astfel, cele 70 de saptamani profetice au fost implinite in detaliu si intreg Cerul ar putea da marturie ca s-au implinit:

 1. incetarea  nelegiuirii(pacat): se face aluzie la oportunitatea natiunii evreiesti de a pune sfarsit pacatului/razvratirii si la victoria lui Yahushua asupra pacatului.
 2. ispasirea pacatelor:se face aluzie la oportunitatea natiunii evreiesti de a se pocai de pacat si la victoria lui Yahushua asupra pacatului.
 3. ispasirea nelegiuirii: se face aluzie la ispasirea nelegiuiri  de catre Yahuahua la cruce.
 4. aducerea dreptatii vesnice: se face aluzie la neprihanirea vesnica diponibila prin credinta in Yahushua si jertfa Sa.
 5. sigilarea viziunii si a profetiei: se face aluzie la implinirea  perfecta in cel mai mic detaliu a viziunii.
 6. ungerea Sfantului Sfintilor: se face aluzie la ungerea lui Yahushua cu Duh Sfant.

Timpul alocat natiunii iudaice acum s-a implinit, acum evanghelia este dusa la neamuri.(Vezi Matei 21:33-43 , remarcabila parabola arata spre timpul cand “imparatia lui Yahuwah” va fi luata de la natiunea evreiasca si data altora.)
 


Puse toate la un loc…

 Acum ca am stabilit cu certitudine ca  in anul 31 AD a avut loc crucificarea lui Yahushua conform cu Scriptura, sa examinam implicatiile  vaste ale acestui fapt, anume ca ciclul saptamanal de 7 zile pe care-l observam azi nu a fost continuu de la Creatiune! Calendarul modern Gregorian este contrafacut.

Crucificarea

Conform Scripturii, Yahushua a fost rastignit in ziua Pastelui(evreiesc), care intotdeauna cade in a 14-a zi a primei luni calendaristice lunare. Planificarea divina a timpului crucificarii demonstreaza ca Yahushua din Nazaret era, in fapt, Pastele,”mielul lui Yahuwah care ia pacatele lumii.”(Ioan 1:29)

In a paisprezecea zi a primei luni seara este Pastele lui Yahuwah.(Vezi Levitic 23:5)

Scriptura ne spune deasemenea ca aceasta era ziua dinaintea Sabatului,ziua a sase a saptamani.

Si cand sutasu, care statea in fata Lui(Yahushua), a vazut ca El a strigat asa de tare si Si-a dat duhul, a zis:’Cu adevarat acest om a fost Fiul lui Elohim. Si acum cand seara a sosit, deoarece era ziua pregatirii, care este ziua dinaintea Sabatului, Iosif din Arimateea. . .a mers cu indrazneala la Pilat, si a cerut trupul lui Yahushua.(Vezi Marcu 15:39-43)

Unii au sugerat ca “Sabatul”la care se face referire in pasajul de mai sus este prima zi a Sarbatori Azimilor, care spun ei, putea cadea in oricare zi a saptamani. Falsitatea acestei sugestii poate fi usor demonstrata prin aceea ca ziua urmatoare acestui “Sabat” era “prima zi a saptamani.”

 La sfarsitul zilei Sabatului,cand incepea sa se iveasca zorii zilei dintai a saptamanii, au venit Maria Magdalena si cealalta Marie sa vada mormantul.(Matei 28:1)

 

Unii sabatarieni de Sambata (Ziua lui Saturn) sustin ca Mantuitorul a fost crucificat  intr-o Miercure  gregoriana, ca Joi  a fost prima zi a Sarbatori Azimilor(o sarbatoare “Sabat”, si ca “Sabatul” mentionat in pasajul de mai sus este Sambata(Ziua lui Saturn). Eroarea acestei credinte, de altfel poate fi vazuta in faptul ca acest scenariu plaseaza Abib 10 intr-o Sambata gregoriana, ziua despre care Sabatarienii de Sambata o cred in mod eronat  a fi Sabat biblic.

Acest scenariu nu poate fi corect deoarece Israelitii erau instruiti sa selecteze mielul in ziua a 10-a a acestei luni (Exod 12:3); daca ei nu detineau turma din care sa aleaga mielul, ei trebuiau sa cumpere unul. Cumpararea si vanzarea erau interzise in Sabatul de Ziua a Saptea, astfel ca cei ce se agata de Sambata ca Sabat trebuie sa recunoasca falsitatea acestui scenariu.5


Acum, cunoastem din Biblie ca Yahushua a fost crucificat:

Acum, trebuie sa punem toate aceste detalii impreuna. Mai jos exista un tabel cu fazele lunii in 31 AD, anul Crucificarii.(Nota:coloana cu datele astronomice “Luna Noua”prezinta timpurile conjunctiilor luni-solare.)

 

SURSA: http://astropixels.com/ephemeris/phasescat/phases0001.html

Exista diferite scoli de gandire in ceea ce priveste inceputul luni calendaristice biblice si inceputul anului calendaristic. Convingerea studiata de WLC este ca Ziua de Luna Noua incepe in  zorii zilei ce urmeaza conjunctiei luni-solare  iar inceputul Anului Nou incepe cu Ziua Luni Noi cea mai apropiata de echinoctiul vernal.8

 Vom studia anul crucificarii din toate unghiurile si vom folosi toate metodele de calcul ca sa vedem daca exista vreo posibilitate de a gasi “Vinerea Crucificarii.

 In primul rand, trebuie sa notam timpul conjunctiei atat pentru Martie cat si pentru Aprilie in 31 AD, deoarece Anul Nou ar fi putut incepe in una din aceste luni cand toate metodele de calcul sunt luate in consideratie in mod egal.

Conjunctia:

 Cand socotim Ziua Lunii Noi(ziua unu a lunii calendaristice lunare , vom gasi Pastele (a 14-a zi a lunii calendaristice lunare)ca a cazut in 25 Martie( echivalentul la ceea ce calendarul Gregorian de astazi numeste a fi “Duminica”) sau in 24 Aprilie ( echivalentul a ceea ce calendarul Gregorian numeste a fi “Martea”). Poti vedea saptamana planetara din 31 AD aici:6  http://www.timeanddate.com/calendar/?year=31&country=34

Aceasta nici macar nu se apropie de “Vinerea Crucificarii.”

Acum, sa incercam sa folosim prima semiluna vizibila pentru a incepe luna calendaristica, asa cum multi traditionalisti recurg. Invatatii si astronomii sustin ca prima semiluna vizibila se produce in general dupa 17-23 de ore dupa conjunctie,in timp ce altii raporteaza ca ar fi vazut-o “la 15.5 ore dupa producerea [conjunctiei]Luni Noi.(Observatorul Naval al Statelor Unite)

“Dupa aproape 17-23 de ore de la [conjunctie] luna noua, o semilunar subtire devine vizibila de pe pamant.”(http://www.moonsighting.com/faq_ms.html7)

 

"In 1855, sir G.B.Airy a facut . . .calculele astronomice. . . in legatura din 29 AD pana in 34 AD. . . El a considerat ca , in special in Martie si Aprilia si datorita climei din Iudeea, 18 ore sunt necesare pentru vedea luna dupa conjunctie. Dar, ca o masura de precautie suplimentara, el a calculat calaulat deasemenea si pentru 23 de ore " ("The Moon's visibility and the date of the Crucifixion," Courtenay R., The Observatory, Vol. 34, p. 228-232 (1911))

Conform Comitetului de Cercetari Istorice al Conferintei General a Adventistilor de Ziua a Saptea, primul crescend vizibil devine vizibil in Orientul Apropiat, in mai putin de 42 de ore, dupa conjunctie:

"In Orientul Apropiat apare in 16.5-42 ore de la conjunctie; depinde de micarea lunii care este mai iute sau mai inceata,in functie de distanta ei fata de pamant, devenind vizibila asemenea unei semilune subtiri, care creste tot mai mult pana devine luna plina" (The Chronology Of Ezra 7, A Report of the Historical Research Committee Of the General Conference of Seventh-Day Adventists, p.11)

Sa recapitulam, cel mai timpuriu crescend:

Aceasta inseamna ca ne asteptam sa vedem primul crescend la 17-42 de ore dupa conjunctie in Ierusalim.

Dupa ce am indentificat parametrii pentru aparitia primului crescend vizibil(17-42 de ore dupa conjunctie), sa examinam daca in Martie, 31 AD poate fi gasita “Vinerea Rastignirii”,folosind primul crescend vizibil ca inceput al lunii.

Conjunctie= 11 Martie@ 10:20 PM(UTC)=Martie 12@12:20AM(timpul Ierusalimului,UTC+2).Mai jos este timpul aproximativ dintre conjunctie si apusul datei ( Apusul la Ierusalim are loc:aproximativ la 5:45, la mijlocul lui Martie.)

 Clar ca a fost imposibil sa afle “Vinerea Rastignirii” in luna Martie 31 AD. Acum sa examinam luna Aprilie ca sa vedem daca este posibil sa gasim “Vinerea Crucificarii”folosind primul crescend vizibil ca inceput al lunii calendaristice.

Conjunctie = Aprilie 10 @11:33 AM (UTC) = 10 Aprilie  @2:33 PM (Ierusalim - Daylight Saving Time, UTC+3 ).  Mai jos avem timpul aproximativ dintre conjunctie si apusul datei respective.(Apusul in Ierusalim este in jurul7 PM in mijlocul-Aprilie.)

Iata, din nou, intelegem ca nu se poate ajunge la “Vinerea Rastignirii”. Pentru a mentine idea ca Rastignirea  a avut loc Vineri in 31 AD, traditionalistii trebuie sa sustina ca primul crescend nu a fost vizibil mai devreme de  76.5 ore luna  veche cu 10% iluminare!  Aceasta este dincolo de parametrii  acceptabili de 17-42 ore.

Amintiti-va, din nou, ca cel mai timpuriu crescend:

Luna cel mai mult pare sa fie acoperita pe 11 Aprilie dupa varsta de 28.5 ore . Daca,totusi nu a fost asa atunci s-a vazut pe 12 Aprilie cand apune cu 2 ore dupa soare la varsta de 52.5 ore avand iluminatia 5%.

Sa sugerezi ca luna era de 76.5 ore vechi inainte de a fi vazuta nu este rezonabil. Chiar daca o anomalia ar fi putut sa apara, aceasta presupunere poarta cu ea repercusiuni ireconciliabile care fara indoiala atesta absurditatea ei:

 Sustinand “Vinerea Rastignirii” in Aprilie 31 AD inseamna ca 5 luni consecutive(Februarie-Iunie), luna sa-si devieze traseul din cadrul parametrilor recunoscuti pentru stabilirea vizibilitatii(17-42 ore dupa conjunctie). Daca cineva urmeaza sa sustina ca Rastignirea a avut loc Vinerea,27 Aprilie in 31 AD, ei trebuie sa creada ca luna cea mai noua care a putut fi vazut din Februarie pana in Iunie avea varsta de 47.75 ore

Traditionalists who cling to a Friday, April 27 Crucifixion in 31 AD must accept February 13 as New Moon Day because a lunar month can never have more than 30 days.Traditionalistii care se agata de o Vineri, 27 Aprilie din 31 AD ca data a Rastignirii, trebuie sa accepte 13 Februarie ca Luna Noua pentru ca o luna calendaristica lunara nu poate avea mult de 30 de zile. Numarand inapoi 30 de zile din ziua Lunii Noi din Martie ajungem in 13 Februarie. Aceasta inseamna ca cei ce adera la aceasta paradigma trebuie sa creada ca luna nu a putut fi vazuta decat pe 12 Februarie cand avea varsta de 53.25 de ore . (Nota: Aceasta luna apune cu 2 ore dupa soare cu iluminarea de 6%.).Luna, probabil ca a fost vizibila in 11 Februarie cand aceasta apunea  dupa 1 ora dupa soare la varsta de 29.25 ore cu 2% iluminare

Traditionalistii care se agata de Vineri, 27 Aprilie, 31 AD ca data a Rastignirii, trebuie sa accepte 15 Martie ca Luna Noua deoarece o luna calendaristica lunara nu are mai mult de 30 de zile. Socotind inapoi 30 de zile de la ziua Lunii Noi  din  Aprilie ajungem in 15 Martie. Aceasta inseamna ca cei ce adera la aceasta paradigma trebuie sa creada ca luna nu s-ar putea vedea pana in 14 Martie cand varsta era de 65.5 ore . (Nota: Aceasta luna apune cu 2.5 ore dupa soare cu 8% procente iluminatie.) Luna ar fi complet vizibila in 13 Martie cand apune cu 1.5 ore dupa soare cu varsta de 41.5 ore si 3% iluminatie.

Traditionalistii care se agata de Vineri, 27 Aprilie, 31 AD ca data a Rastignirii trebuie sa accepte 14 Aprilie ca zi de Luna Noua. Aceasta inseamna ca cei ce adera la aceasta paradigm trebuie sa creada ca luna nu ar putea fi vazuta pana pe 13 Aprilie cand avea varsta de 76.5 ore  (Nota: Aceasta luna  apune cu 3 ore dupa soare cu  10% iluminatie.)Din nou, luna ar putea sa fi fost, probabil, ascunsa pe 11 Aprilie cand era in varsta de 28.5 ore. Daca, totusi, nu a fost, atunci sigur s-a vazut pe 12 Aprilie cand apune cu doua ore dupa soare, la varsta de 52.5 ore cu 5% iluminatie.

Traditionalistii care se agata de Vinerea Crucificarii, 27 Aprilie 31 AD trebuie sa accepte 13 Mai ca zi de Luna Noua. Este cel mai bun scenariu in cazul acestei paradigme  deoarece numarand o zi in plus pentru a face lunatia precedenta de 30 de zile ar cere ca la primul crescend vizibil sa se accepte o varsta si mai inaintata a lunii. Aceasta inseamna ca cei ce adera la aceasta paradigma trebuie sa creada ca luna nu a putut fi vazuta pana pe 12 Mai cand era in varsta de 62.5 ore.   (Nota: Luna acesta apune la 2.25 ore dupa soare cu 6% iluminare.) Luna a devenit vizibila in mod definit in data de 11 Mai cand ea apune la 1,25 dupa soare la varsta de 38.5 ore cu 2% iluminare.

Traditionalistii care  se agata de o Vinerea Crucificarii, 27 April in 31 AD trebuie sa accepte Iunie 11 ca Ziua Lunii Noi. Acesta reprezinta cel mai bun scenariu al acestei paradigme deoarece o zi in plus pentru a incheia lunatia de 30 de zile dinainte ar cere  introducerea unei luni cu varsta mai mare ca primul crescend vizibil. Ceea ce ar insemna, pentru cei ce adera la aceasta paradigma ca luna nu s-ar putea vedea pana in 10 Iunie cand are varsta de 47.75 ore. (Nota: Luna apune la 1.75 ore dupa soare cu iluminatia de 3%) Luna ar putea fi vazuta pe 9 Iunie cand apune la 45 de minute dupa soare cu iluminatia de 1%, la varsta de 23.75 ore.

 

Cei ce accepta acest model trebuie sa creada ca cea mai timpurie luna vizibila  din perioada Februarie –Iunie din 31 AD a fost 47.75 ore Varstele celui mai timpuriu crescend .ce trebuie acceptate, sunt:53.25; 65.5; 76.5; 62.5 si 47.75.Fiecare din acestea, fara exceptie, depasesc parametrii stabiliti pentru determinarea vizibilitatii.

 

Sa reamintim ca primul crescend:

 

 • poate fi vazut, in general dupa 17-23 de ore de la conjunctie.
 • uneori poate  lua mai mult de 42 de ore, dupa conjunctie, inainte sa devina vizibil in Orientul Apropiat ( Ierusalim)

(Nota: Modelul de mai sus este cel mai bun scenariu posibil pentru cei ce se agata de oVinerea Crucificarii” in 31 AD.  Pentru a face vreo modificare in aceste luni calendaristice lunare este necesara acceptarea unei luni chiar mai vechi ca primul crescend vizibil Totul va trebui sa fie socotit avand in vedere momentul fix de Zi de Luna Noua din  14 Aprilie, deoarece din aceasta zi este socotita a 14-a zi a lunii calendaristice lunare (Pastele/ Rastignirea)  Modificarea acestei date va avea ca rezultat faptul ca in a paisprezecea zi nu va fi “Vineri”  Socotind inapoi din acest punct (14 Aprilie) nu vei putea numara mai mult de 30 de zile deoarece lunile calendaristice lunare niciodata nu au mai mult de 30 de zile. Socotind inainte din acest punct va trebui sa numeri cel putin 29 de zile, deoarece lunile calendaristice lunare nu pot avea niciodata mai putin de 29 de zile.


Ceea ce inseamna ca pentru a avea o Vinere, 27 Aprilie a rastignirii in 31 AD,  cineva trebuie sa accepte nu doar o singura anomalie( o iregularitate inexplicabila), ci 5 una dupa alta! Cum poate cineva, avand o buna constiinta sa imbratiseze aceasta speculatie? Onestitatea  cere sa urmam dovezile indiferent unde ne conduc, chiar daca acestea nu sunt in armonie cu traditiile noastre sau cu prejudecatile noastre indragite.

Faptul ca nu a putut exista o “Vinerea Crucificarii” in 31 AD a fost confirmat de savantii de peste hotare, incluzandu-l in final pe Sir Isaac Newton( considerat de multi drept “parintele fizicii modern).

"El [Newton], astfel exclude 31 AD, 32 AD si 35 AD deoarece 14 Nisan nu putea fi Vinerea, cum de altfel au confirmat toate cercetarile modern." ("Newton's Date for the Crucifixion," Pratt, J. P., Quarterly Journal of the Royal Astronomical Society, Vol.32, NO. 3/SEP, P.301, 1991)

Concluzii:

Scriptura descopera prin remarcabila profetie a celor “70 de saptamani” din Daniel ca Mantuitorul a fost crucificat in 31 AD. Deasemenea, ea arata clar ca rastignirea a avut loc in ziua a sasea a saptamanii si in a 14-a zi a  primei luni calendaristice lunare. Cand sunt aduse la un loc toate detaliile  calendaristice devine incontestabil de clar ca Israelitii foloseau un calendar diferit de cel folosit de lumea de azi. Ei au folosit calendarul Iulian care este precursorul calendarului papal Gregorian modern, ale carui saptamani sunt continue. 

Aderarea la o “Vinerea Rastignirii” in 31 AD nu reprezinta deloc rezultatul unei recunoasteri cinstite a dovezilor si a unei concluzii logice. Ci, mai degraba, consecintele unei traditii indragite si  a unei  respingeri incapatanate a greutatii dovezilor.

Incidental, acesta nu este un subiect nou pentru AZS. Imposibilitatea existentei “Vinerii Crucificarii” in 31 AD a fost descoperita in 1930 de un comitet de cercetare AZS!  Vezi: Sabatul Lunar: Temelia ProfeČ›iei celor 2300 de zile

Multi crestini sinceri cred ca Sambata(Ziua lui Saturn) este Sabatul biblic dintr-un singur motiv, ca este observata de “Evreii”moderni. Cu toate ca este adevarat ca evreii de azi tin Sambata, acest lucru nu a fost dintotdeauna. Savantii evrei sunt foarte clari in afirmatiile lor ca metoda originala de socotire a calendarului era diferita de calendarul modern dar datorita persecutiei romane intense de-a lungul a patru secole AD, evreii au renuntat la calendarul luni-solar. 

"Sub domnia lui Constantin(337-362) persecutia impotriva evreilor a fost atat de apriga ca. . .socotirea calendarului [a fost] interzisa prin suferirea pedepsei severe" ("Calendar,"The Jewish Encyclopedia)

 

"Luna Noua este inca dependenta de ciclul lunar, cum a fost si Sabatul original." (Universal Jewish Encyclopedia, p. 410)

Acei care invata ca Sambata este Sabat isi bazeaza crezul exclusiv pe presupuneri si traditie. Nimeni nu poate dovedi un Sabat de Sambata pe Calendarul Gregorian doar din Scriptura.Toti cei care accepta Sambata, se bazeaza in practica lor pe traditiile celor care L-au respins pe Mesia si pe calendarul promulgat de cei care L-au crucificat.   

Contrar presupunerii populare, nicaieri in Scriptura nu se spune ca Sabatul urmeaza sa fie observat “la fiecare sapte zile.”Ci mai degraba ca Sabatul zilei a saptea urmeaza dupa sase zile de lucru.

Adu-ti aminte de Sabat sa-l sfintesti.Sase zile sa lucrezi si sa-ti faci tot lucrul tau: Dar ziua a saptea este Sabatul lui Yahuwah, Elohimul tau . (Vezi Exod 20:8-10.)

 

Vezi deasemenea: Ex. 16:26, 23:12, 31:15, 34:21, 35:2; Lev. 23:3; Deut. 5:13-14

Doar cand se considera un ciclu continuu saptamanal, cineva poate concluziona ca Sabatul trebuie sa cada la fiecare sapte zile. Cand Scriptura este acceptata pentru precizia cu care descrie, toate textele cu referire la calendar si zile de sarbatori ( inclusive Sabatul) vor fi studiate cu atentie si va deveni clar din abundenta dovezilor ca intre calendarul biblic luni-solar si calendarul modern Gregorian si precursorul sau iulian nu exista deloc sinonimie.

In Scriptura, fiecare lunatie porneste cu celebrarea unei zile de inchinare: Ziua Lunii Noi. 10Sase zile de lucru urmeaza si apoi Sabatul zilei a saptea in a opta zi a lunii. Urmeaza alte trei saptamani, ce se incheie in a 29 zi a lunii. Ciclul saptamanal reporneste dupa urmatoarea Zi de Luna Noua ( Nici o luna nu are mai mult de 30 de zile)

Intotdeauna Sabatul zilei a saptea in Scriptura corespunde unei date anume:a 8-a, a 15-a, a 22-a si a 29-a zi a luni calendaristice lunare.

La origine, toate calendarele erau luni-solare avand cicluri saptamanale( de lungimi variare) repornind la luna noua. Cronologii dateaza primul calendar cu ciclu saptamanal continuu in Babilon in jurul anului 600 BC. Mai inainte de acest timp nu a existat nici un calendar cu ciclu neintrerupt  saptamanal, in uz. Ciclul saptamanal repornea la inceputul fie a lunii calendaristice/ lunatiei, fie la inceputul anului dupa cinci zile intercalate care inchideau anul trecut dar care nu apartineau niciunui ciclu saptamanal.11

De fapt modernul Sabat Sambata(Ziua lui Saturn) de pe calendarul papal Gregorian nu poate fi sustinut nici de Scriptura nici de istoria calendarului.12Falsa doctrina a ciclului saptamanal continuu are la baza nimic mai mult decat o presupunere. Este un timp deosebit cand  credinciosii lui Yahuwah fac un pas inainte, eliberati de aceasta inselaciune, considerand Scriptura singura regula de credinta si practica.

Va imploram, prea iubitii lui Yahuwah, nu luati de bun cuvintele noastre. Va rugam sa cercetati voi insiva. Multe obiectiuni ce par valabile cu privire la Sabatul lunar, cad in urma unei examinari atente.

Va imploram sa sapati adanc in acest subiect cu o inima cinstita.
 


Toate citatele biblice sunt luate din NKJV, in afara adnotarilor .

1Din pacate, aceasta remarcabila profetie  pe care multi au interpretat-o gresit pana cand s-a ajuns la notiunea populara totusi nebiblica ca in viitorul apropiat un misterios "antichrist" va apare si va semna un tratat de pace de 7 ani cu  natiunea  Israelului. Pentru acest subiect important vezi  Seven Year Tribulation (Q&A) and "The Secret Rapture: Satan’s Secret Weapon."

2 Profetia celor”70 de Saptamani” reprezinta temelia profetiei mai ample, numita a celor  ” 2300 de zile” Vezi: Daniel 8: The 2300 Days Prophecy Made Simple

3 Anul ascensiunii lui Artarxerxe I a fost 465-464 BC; primul an de domnie a inceput din toamna lui 464 pana in toamna lui 463 BC. Cunoastem ca “inaintarea” decretului lui Artaxerxe a fost in 457BC deoarece Ezra ne spune ca a plecat din Babilon in primavara, in prima luna [biblica] si a ajuns la Ierusalim in a cincea luna a celui de al 7-lea an al lui Artaxerxe.”Si el [Ezra] a venit la Ierusalim in luna a cincea, care era in al saptelea an al regelui.Pentru ca please din ziua intai a lunii intai din Babilon si in ziua intai a lunii a cincea a sosit la Ierusalim , caci mana buna a lui Elohim fusese asupra lor.”(Ezra 7:8-9)

4 http://en.wikipedia.org/wiki/Tiberius

5 Folosind the Biblical lunar-solar calendar established at Creation, aceasta nu este o problema. Fariseii au scris Talmudul cu scopul de a creia reguli speciale pentru astfel de situatii, nici una din ele nu sunt sustinute de Scriptura.. http://www.truthontheweb.org/postpone.htm (Nota: WLC nu este de acord cu invataturile acestui site in nici un caz .  Linkul oferit este pentru a demonstra mai bine multitudinea de reguli de amanare pentru cei ce refuza pe Mesia si calendarul Cerului.)

6 Roma, din timpul luiHristos, nu observa saptamana planetara de 7 zile, asa cum este observata astazi. Mai degraba, ei observau ciclul Calendarului Iulian de 8 zile :

7 http://www.moonsighting.com/faq_ms.html - WLC, in nici un caz, nu suporta doctrinele expuse  in acest site, caci sunt afiliate invataturilor islamice. Nimeni nu poate contrazice faptul ca cei ce practica islamismul, desi se inseala, sunt deosebit de seriosi si foarte constiinciosi in studierea miscarilor lunii pe cer, al primului crescend vizibil de dupa conjunctie, caci in functie de aceste observatii, ei incep lunile lor calendaristice.

8  Prin metoda WLC de socotire a datelor, Pastele ar cadea pe 25 Martie  in 31 AD.

9 Timpurile rasarit/apus ale lunii din lista, si deasemenea procentajul de iluminare sunt confirmate de Starry Night Pro, Quick Phase Pro, si Stellarium software. Puteti descarca Stellarium gratuit folosind urmatorul link:  http://www.stellarium.org/

10 Importanta Lunii Noi poate fi vazut din faptul ca se cereau mai multe sacrificii in Lunile Noi decat in Sabatul saptamanal al zilei a saptea.(Numeri 28:11-15)

11 Eviatar Zerubavel, The Seven Day Circle, pp. 7-8.

12Continuous Weekly Cycle Proven False
• 8 Days a Week? Julian Calendar History (>>Video)
• The Modern Seven Day Week: Exploring the History of a Lie
• International Date Line Change: The Sabbath Unchanged? (>>Video)
• Catholic Scholar Verifies Neither Saturday nor Sunday is Biblical Sabbath