English
Home
Bible Prophecy, Bible Studies, Videos, Articles, & Much Much More!
Join Now

JOIN TODAY!

Meet new people from all over the world, make friends, change your status, upload photos, earn points, & so much more! Chat, post comments or questions on our forum, or send private emails to your friends! There is so much to do and Learn here at World's Last Chance! Join our growing Christian Community Today and receive your Free Gift!

or sign in with your account below:

eCourses Completion Status

How To Study The Bible?

The King James Version (KJV) is mostly used in these lessons. Click here to access the KJV online.
Click here to start the quiz
We have restored on the WLC website, in the Scriptures quoted the Names of the Father and Son, as they were originally written by the inspired authors of the Bible.  Click here to download the Restored Names Version (RNV) of Scripture.  The RNV is a non-WLC resource.  -WLC Team

“It is the first and highest duty of every rational being to learn from the Scriptures what is truth, and then to walk in the light, and encourage others to follow his example. We should day by day study the Bible diligently, weighing every thought, and comparing scripture with scrip­ture. With divine help, we are to form our opinions for ourselves, as,we are to answer for ourselves before [Yahuwah].-The Great Controversy, 1884 ed, page 416.

Allow no one to be brains for you, allow no one to do your thinking, your investigating, and your praying. This is the instruction we need to take to heart today. Many of you are convinced that the precious treasure of the kingdom of Yahuwah and of Yahushua is in the Bible which you hold in your hand. You know that no earthly treasure is attainable without painstaking effort. Why should you expect to understand the treasures of the word of Yahuwah without diligently searching the Scriptures?

shovel It is our duty to read the Bible daily.But casual reading of the Scriptures is not enough. The knowledge of Yahuwah is not to be gained without mental effort, without prayer for wisdom in order that you may separate from the pure grain of truth the chaff with which men and Satan have misrepresented the doctrines of truth. Satan and his confederacy of human agents have endeavored to mix the chaff of error with the wheat of truth.

The study of the Bible demands our most diligent effort and persevering thought. As the miner digs for the golden treasure in the earth, so earnestly, persistently, must we seek for the treasure of Yahuwah's word.

We should diligently seek for the hidden treasure, and seek wisdom from heaven in order to separate human inventions from the divine commands. The Holy Spirit will aid the seeker of truth. Yahuwah says, "If any man willeth to do His will, he shall know of the teaching." John 7:17

You Can Understand the Bible

1. Does Yahuwah intend that we should understand the Scriptures?

“The secret things belong unto Yahuwah our Eloah: but those things which are revealed belong unto us and to our children for ever, that we may do all the words of this law.” Deuteronomy 29:29. “And He said unto them, Unto you it is given to know the mystery of the kingdom of Yahuwah.” Mark 4:11.

Answer: Yes

man looking perplexed 2. Why do some people find it difficult to understand the Bible?

“For they that are after the flesh do mind the things of the flesh; but they that are after the Spirit the things of the Spirit. For to be carnally minded is death; but to be spiritually minded is life and peace.” Romans 8:5. “Which things also we speak, not in the words which man's wisdom teacheth, but which the Holy Ghost teacheth; comparing spiritual things with spiritual. But the natural man receiveth not the things of the Spirit of Yahuwah: for they are foolishness unto him: neither can he know them, because they are spiritually discerned.” 1 Corinthians 2:13, 14. “This I say therefore, and testify in the Master, that ye henceforth walk not as other Gentiles walk, in the vanity of their mind, Having the understanding darkened, being alienated from the life of Yahuwah through the ignorance that is in them, because of the blindness of their heart: Who being past feeling have given themselves over unto lasciviousness, to work all uncleanness with greediness.” Ephesians 4:17-19.

Answer: They are not with the Spirit of Yahuwah

3. Can the unconverted fully understand Yahuwah’s word?

“There was a man of the Pharisees, named Nicodemus, a ruler of the Jews: The same came to Yahushua by night, and said unto Him, Rabbi, we know that thou art a teacher come from Yahuwah: for no man can do these miracles that thou doest, except Yahuwah be with him. Yahushua answered and said unto him, Verily, verily, I say unto thee, Except a man be born again, he cannot see the kingdom of Yahuwah. Nicodemus saith unto him, How can a man be born when he is old? can he enter the second time into his mother's womb, and be born? Yahushua answered, Verily, verily, I say unto thee, Except a man be born of water and of the Spirit, he cannot enter into the kingdom of Yahuwah. That which is born of the flesh is flesh; and that which is born of the Spirit is spirit. Marvel not that I said unto thee, Ye must be born again. The wind bloweth where it listeth, and thou hearest the sound thereof, but canst not tell whence it cometh, and whither it goeth: so is every one that is born of the Spirit.” John 3:1-8.

Answer: No, it is not possible. It is foolish things to him.

4. Are some parts of the Bible more difficult to understand than others?

“And account that the longsuffering of our Master is salvation; even as our beloved brother Paul also according to the wisdom given unto him hath written unto you; As also in all his epistles, speaking in them of these things; in which are some things hard to be understood, which they that are unlearned and unstable wrest, as they do also the other scriptures, unto their own destruction.” 2 Peter 3:15, 16.

Answer: Yes, Apostle Peter attested to it.

5. Is there any relationship be­tween obedience and the under­standing of Yahuwah's word?

“Teach me, O Yahuwah, the way of thy statutes; and I shall keep it unto the end. Give me understanding, and I shall keep thy law; yea, I shall observe it with my whole heart. Make me to go in the path of thy commandments; for therein do I delight. Incline my heart unto thy testimonies, and not to covetousness. Turn away mine eyes from beholding vanity; and quicken thou me in thy way. Stablish thy word unto thy servant, who is devoted to thy fear. Turn away my reproach which I fear: for thy judgments are good. Behold, I have longed after thy precepts: quicken me in thy righteousness.” Psalm 119:33-40.

Answer: Yes, Yahushua said that “If any man will do his will, he shall know of the doctrine, whether it be of Yahuwah, or whether I speak of myself.” John 7:17.

 6. As we seek to understand Yahuwah's word, who will help us?

“Then opened he their understanding, that they might understand the scriptures” Luke 24:45. “That the Eloah of our Master Yahushua, the Anointed, the Father of glory, may give unto you the spirit of wisdom and revelation in the knowledge of him: The eyes of your understanding being enlightened; that ye may know what is the hope of his calling, and what the riches of the glory of his inheritance in the saints, And what is the exceeding greatness of his power to us-ward who believe, according to the working of his mighty power.” Ephesians 1:17-19.

Answer: The Father Himself has promised to help us to understand His words. “Consider what I say; and the Master give thee understanding in all things.” 2 Timothy 2:7.

7. Through whom does this help come?

“And I will pray the Father, and he shall give you another Comforter, that he may abide with you for ever; Even the Spirit of truth; whom the world cannot receive, because it seeth him not, neither knoweth him: but ye know him; for he dwelleth with you, and shall be in you. . . . But the Comforter, which is the Holy Ghost, whom the Father will send in my name, he shall teach you all things, and bring all things to your remembrance, whatsoever I have said unto you.” John 14:16, 17, 26. “Howbeit when he, the Spirit of truth, is come, he will guide you into all truth: for he shall not speak of himself; but whatsoever he shall hear, that shall he speak: and he will shew you things to come.” John 16:13.

Answer: Through the Spirit of Yahuwah.

A true knowledge of the Bible can be gained only through the aid of that Spirit by whom the word was given. And in order to gain this knowledge we must live by it. All that Yahuwah's word commands, we are to obey. All that it promises, we may claim. The life which it enjoins is the life that, through its power, we are to live. Only as the Bible is thus held can it be studied effectively.

Principles Of Bible Study

boy reading the bible 8. Of what value is Bible study?

“Search the scriptures; for in them ye think ye have eternal life: and they are they which testify of me.” John 5:39. “And that from a child thou hast known the holy scriptures, which are able to make thee wise unto salvation through faith which is in the Anointed Yahushua. All scripture is given by inspiration of Yahuwah, and is profitable for doctrine, for reproof, for correction, for instruction in righteousness: That the man of Yahuwah may be perfect, throughly furnished unto all good works.” 2 Timothy 3:15-17.

You will have eternal life.

9. How important was Yahuwah's word to Job?

“Neither have I gone back from the commandment of his lips; I have esteemed the words of his mouth more than my necessary food.” Job 23:12.

More necessary than food.

10. What noble example of Bible study is recorded in the Bible?

“These were more noble than those in Thessalonica, in that they received the word with all readiness of mind, and searched the scriptures daily, whether those things were so.” Acts 17:11.

The Bereans because they searched the scriptures daily.

11. What should be our purpose in the study of the Bible?

“Study to shew thyself approved unto Yahuwah, a workman that needeth not to be ashamed, rightly dividing the word of truth.” 2 Timothy 2:15.

The student of the Bible should be taught to approach it in the spirit of a learner. We are to search its pages, not for proof to sustain our opinions, but in order to know what our heavenly Father says.

Precept upon precept, line upon line

12. How are we to arrive at a correct interpretation of Bible truth?

“For precept must be upon precept, precept upon precept; line upon line, line upon line; here a little, and there a little” Isaiah 28:10. “For by one Spirit are we all baptized into one body, whether we be Jews or Gentiles, whether we be bond or free; and have been all made to drink into one Spirit.” 1 Corinthians 12:13.

Answer: The Bible explains itself by comparing verse with verse.

woman holding bible 13. As we read the Bible, what else should we do?

“Meditate upon these things; give thyself wholly to them; that thy profiting may appear to all.” 1 Timothy 4:15.

Answer: Meditate upon it.

In daily study the verse-by-verse method is often most helpful. Let the student of the word take one verse, and concentrate the mind on ascertaining the thought that Yahuwah has put into that verse for him, and then dwell upon the thought until it becomes his own. One passage thus studied until its significance is clear is of more value than the perusal of many chapters with no definite purpose in view and no positive instruction gained.

Faith and Yahuwah-like Wisdom

14. As we study Yahuwah’s word, for what should we pray?

“Open thou mine eyes, that I may behold wondrous things out of thy law.” Psalms 119:18. “If any of you lack wisdom, let him ask of Yahuwah, that giveth to all men liberally, and upbraideth not; and it shall be given him. But let him ask in faith, nothing wavering. For he that wavereth is like a wave of the sea driven with the wind and tossed.” James 1:5,6.

Answer: We must pray for faith, Yahuwah-like wisdom and proper understanding of His words.

NOTE: “Never should the Bible be studied without prayer. Before opening its pages we should ask for the enlightenment of the Holy Spirit, and it will be given. . . . [Yahushua] will see us. . . . in the secret places of prayer if we will seek Him for light that we may know what is truth. Angels from the world of light will be with those who in humility of heart seek for divine guidance.” Steps to Christ, page 91.

15. Of what personal benefit is the study of the Bible to the children of Yahuwah?

“Wherewithal shall a young man cleanse his way? by taking heed thereto according to thy word. . . . Thy word have I hid in mine heart, that I might not sin against thee.” Psalms 119:9,11.

Answer: Faith in Yahuwah's word, prayerfully studied and practically applied will be our shield from Satan's power, and will bring us off conquerors through the blood of Yahushua.

NOTE: “Only those who have been diligent students of the Scriptures, and who have received the love of the truth, will be shielded from the powerful delusion that takes the world captive. By the Bible testimony these will detect the deceiver in his disguise. To all, the testing time will come. By the sifting of temptation, the genuine [child of Yahuwah] will be revealed. Are the people of [Yahuwah] now so firmly established upon his Word that they would not yield to the evidence of their senses? Would they, in such a crisis, cling to the Bible, and the Bible only? Satan will, if possible, prevent them from obtaining a preparation to stand in that day. He will so arrange affairs as to hedge up their way, entangle them with earthly treasures, cause them to carry a heavy, wearisome burden, that their hearts may be overcharged with the cares of this life, and the day of trial may come upon them as a thief.” The Great Controversy 1888 ed, page 625.

Suggested Methods Of Bible Study

1. Read it reverently. The holy angels who are ever before the throne of Yahuwah cover their faces as they sing His praise. We should shut out of our minds all worldly thoughts when we open the pages of our Heavenly Father's word.

2. Read it slowly. Let its truths have time to take root. "Be still, and know" (Psalm 46:10), says the Mighty One. Be quiet, unhurried, that you may hear His voice. Only so can you know your Bible. "The Bible in the hand won't do; the Bible in the head won't do; but the Bible in the heart means eternal life."

3. Read it submissively. The Bible is Yahuwah's message to you. Through its pages, He will speak to your heart, leading you into all truth. Come to this read­ing in a submissive, teachable, obedient spirit, and you will be truly taught of Him.

4. Read it prayerfully. Take your Bible to Yahushua, that He may give you understanding. Think not so much of the number of chapters and verses as of your need, and the help which your Father is waiting to send you through His word. And remember that your progress in comprehension at the Bible will be measured by your earnestness in prayer.

5. Read it daily. I am sorry for the men who do not read the Bible every day," said President Wilson. "Today," is the word of inspiration. "To­day ... hear, His voice"- and every day. Do not miss one, or say to yourself, "Tomorrow." What if, for you, tomorrow should not come?

6. Read it first. The Bible ought to have the best time in the day; and for most, men, the best time in the day is the early morning hour." No matter what other books press their claims upon your time and thought, do not open one till you have spent some time with the Bible.

7. Read it last. Come to the Book at nightfall. The day may bring temptation and defeat, toil and weariness, grief and humiliation. Whatever has come, we still need that which Yahushua alone can bestow. "Come unto Me, ... and I will give" (Matthew 11:28), is His gracious invitation. There is only one condition-Come. And how better can we come to Him than to sit down for a little space with His word, telling Him our heart's need, and listening to His message to us?

Is it your desire to let Yahushua teach you truth through His Word? Will you endeavor to study His Word every day in the way Yahuwah has told us to study it?